Втори депутат напусна групата на ГЕРБ, СДВР е работила като подизпълнител на частна фирма, кадрил в болниците...

Отцепването на втори депутат от парламентарната група на ГЕРБ е сред водещите теми на всекидневниците в сряда.

Втори депутат напусна групата на ГЕРБ, СДВР е работила като подизпълнител на частна фирма, кадрил в болниците...

„Светлин Танчев, който е втори мандат депутат от ГЕРБ, напуска парламентарната група и става независим. В началото на днешното извънредно заседание на парламента председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви, че Танчев е депозирал заявлението си в деловодството на парламента.
Това е вторият напуснал групата ГЕРБ за една седмица, след като миналия вторник за независим се обяви Георги Марков.
След излизането на Танчев депутатите на Бойко Борисов остават 95. Формално БСП и ДПС имат 120 депутати, но Делян Пеевски не идва на работа след избора му за шеф на ДАНС и последвалото отстраняване, и така разполагат със 119 гласа.
Ако двамата отцепници от ГЕРБ са редовни и се регистрират за всяко заседание, БСП и ДПС биха могли да си гарантират кворума и без "Атака". Това обаче е малко вероятно, тъй като често от двете групи отсъстват поне по десетина депутати заради болест или лични ангажименти.
В миналия мандат Танчев беше председател на комисията по европейските въпроси, но след скандала със законовата поправка, либерализираща рекламата на наркотици, беше отстранен от всички партийни и публични постове и остана редови депутат.
Известен е и с роднинската си връзка със зам. главния прокурор Борислав Сарафов, с когото са първи братовчеди.
Зам-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев декларира, че "групата е стабилна и вчера, и днес имахме събирания, така че в това отношение не трябва да имате въобще колебания, както нямаме и ние". - в. „Дневник".



„Танчев изпрати до БНР мотивите си, с които напуска групата на партия ГЕРБ: 
"Едно от безспорните завоевания на българската демокрация през последните години е възможността всяка личност да се чувства свободна, както в усещането си за собствено достойнство, така и в осъзнатата позиция за равнопоставеност сред българските граждани. С мярата, че собствените му права свършват там, където започват правата на другите.  
Особено ярко това важи за човек, който по волята на хората е избран за народен представител.
Като такъв, избран от 26-и МИР в 42-рото Народно събрание от листата на ПП ГЕРБ, през последните месеци осъзнавам всекидневно, че се отдалечавам от своите ценности, че ставам съпричастен към съвършено непродуктивна политика. 
Желанието ми да напусна парламентарната група на ПП ГЕРБ е продиктувано от волята ми да бъда изразител на интересите на онези, които са ме избрали за техен представител. Не бих искал да бъда в ролята на съдник на своите колеги. Предпочитам да гледам конструктивно в бъдещето..." - в. „Стандарт".

„След тези напускания можем да направим извода, че краят на ерата на Цветанов настъпва. Това каза пред „Фокус" съучредителят на партия БАСТА д-р Мирослав Найденов.
„Цветанов незабавно трябва да отговори пред цялото ръководство защо напускат негови лични избраници (тъй като и двамата напуснали депутати са негови лични избраници). Ако Борисов иска да спре тази тенденция на разпад, който започва от парламентарната група, но няма да спре с нея, незабавно трябва да освободи Цветанов", каза Найденов.
Предполагам, че след Светлин Танчев, ще има и други напуснали. По отношение на Георги Марков е ясно, че е влязъл на мястото на Цветанов, защото Цветан Цветанов беше избран и от Благоевград и от Велико Търново, и той отстъпи мястото си във Велико Търново на Георги Марков. Цветанов трябва да отговори и на този въпрос, каза Найденов...
По отношение на напускането на Светлин Танчев, Найденов каза, че той е бил един от най-приближените на Цветан Цветанов. „В миналия парламент имаше един тежък скандал около него и той беше защитен от Цветан Цветанов тогава. Танчев беше защитен от този тежък скандал в парламента, благодарение на добрите му контакти с Цветан Цветанов. Ако трябва да направя заключение - напусналите депутати са двама близки на Цветанов хора", добави Найденов."  - в. „24 часа".

„Борисов замисля промени в партията заради отцепниците
Роенето в ГЕРБ ще бъде използвано като повод за сериозни промени в ръководството на партията на предстоящата през февруари национална конференция. Това се разбра от "Фейсбук" изявление на лидера Бойко Борисов по повод напускането на втори депутат от групата на ГЕРБ. След Георги Марков съдбата на "независим" избра и колегата му Светлин Танчев, който се прочу печално около лобистката поправка "Мери Джейн" в предишния парламент. Депутати от ГЕРБ припомниха с почуда, че само преди няколко дни Танчев се отличил като един от най-усърдните критици на "предателя" Марков. Вчера Танчев не се яви в НС и избра БНР, за да обяви мотивите за постъпката си. В тях депутатът обяснява мъгляво, че през последните месеци осъзнавал всекидневно как се отдалечава от своите ценности и ставал съпричастен към съвършено непродуктивна политика...
"Явно повлякох крак", коментира първият отлюспил се Георги Марков в кулоарите на парламента. Хасан Хаджихасан от ДПС пък бе сигурен, че още депутати ще си тръгнат от групата на ГЕРБ..." - в. „Сега".

„Пожелавам успех в новото политическо поприще на напусналите депутати. За радост това са процеси, които очистват партията и дават шанс на младите, амбициозните и интелигентните хора да станат част от нас.
Това написа във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като днес втори депутат напусна ПГ на партията.
"Аз обикалям страна и за мое щастие срещам точно такива сред стотиците новопостъпили членове на ГЕРБ. Случващото се още веднъж ми затвърждава извода, че и изпълнителната комисия, и ръководните структури в ГЕРБ трябва да бъдат обновени с нови лица и доказани експерти и професионалисти с модерна визия за управлението на страната, което ще предложа на конференцията през февруари", казва Борисов.
"Напускането на депутати от парламентарни групи не е новост, случвало се е на всички партии и във всички парламенти. Винаги за това са били обвинявани управляващите, ние ще направим изключение и ще търсим вината в себе си по начина на издигане и утвърждаване на кандидат-депутат. Нека сега Станишев, Местан и Сидеров да продължат да говорят така, както обвиняваха управляващите за предишните напуснали", заявява още Бойко Борисов." - в. „Труд".

Разкритието, че СДВР е работила като подизпълнител на частна фирма също е сред топ темите на всекидневниците.

„СДВР е работила като подизпълнител на частна охранителна фирма и за всяка реакция на патрулите е получавала по 15 лв. Договорът бил сключен за 10 години с възможност за продължаване за още толкова. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в интервю за Би Ти Ви.
Договорът, сключен от предишното ръководство, е прекратен, тече вътрешна проверка кой е допуснал конфликта на интереси и явно неизгодните финансово търговски отношения. Йовчев пресметна, че издръжката на един автопатрул е поне 5-6 хил. лв. месечно.
Като друг пример за лошо управление в миналото Йовчев даде областните дирекции. Те са били подчинени пряко на вътрешния министър, затова е липсвал хоризонтален и вертикален контрол, а това ги е превърнало във феодални владения. "Проверете във "Фейсбук" за един бивш областен директор, който в разговор с бизнесмен го притиска. Като няма система за контрол, е възможно да стане всичко", каза министърът..." - в. „Дневник".

„Столичната полиция е действала като подизпълнител на частна охранителна фирма срещу мизерно заплащане. Това съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев пред Би Ти Ви. Проверка в СДВР показала, че има сключен договор с дружеството "Стронг-ЕС", според който полицията се задължава да реагира на сигнали за нередности, подадени от клиентите на фирмата. Заради тази услуга фирмата е плащала по 15 лв. на повикване.
"А грубо можете ли да си представите колко струва поддръжката на месец на един автопатрул? Понеже трябва да са поне четири смени полицаи, възможности за отпуски, с режийни, с осигуровки, с автомобил, гориво и т.н. - 5-6 хил. лв., не по-малко", заяви Йовчев. По думите му договорът е бил за срок от 10 години с опция за автоматично продължаване за още 10 години. Не се знае колко време е действал договорът и с какви суми е ощетено министерството. Не е известно и дали са били предвидени неустойки.
Вътрешният министър отказа да каже кой е подписал договора, но уточни, че го е прекратил. Вчера телефоните си не вдигаха нито бившият шеф на СДВР Валери Йорданов, нито временният директор Ивайло Спиридонов. От "Стронг-ЕС" обясниха, че собственикът е зает и също не може да говори по телефона..." - в. „Сега".

„100 частни охранителни фирми източвали с години пари от МВР през служба за сигналноохранителна дейност (СОД).
За аферата съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев пред Би Ти Ви. Той посочи само един скандален случай - договор за 10 години между охранителната фирма "Стронг Ес" ООД и подизпълнителя - Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).
Далаверата ставала във всички областни дирекции на МВР, които Йовчев нарече "феодални владения". Поне 100 фирми са печелели на гърба на МВР, съобщи полицейски шеф пред "Труд".
Ведомството губело милиони, а печалбите оставали в частните фирми. Вътрешният министър подчерта, че договорът на СДВР е прекратен, но продължават проверки на подобни афери в страната.
Общото в схемите е, че областните полицейски началници пращали полицаите си да пазят, докато частните фирми сключвали договори с клиенти и прибирали парите им. Така всички разходи за един автопатрул - заплати, отпуски, бензин, поддръжка на колата, оставали за сметка на МВР.
Частната фирма плащала веднъж месечно на СОД при "реагиране", без в полицията да се води никаква отчетност колко пъти техните хора са ходили на даден адрес. Парите се превеждали всеки месец на базата на двустранен протокол, изготвян с информация от възложителя (частната фирма) и приеман от изпълнителя (полицията). Но нямало никакъв начин да се провери колко са верни данните в протокола. Смята се, че например вместо 100 излизания се отчитали 20, като една част от сумата се давала на ръка..." - в. „Труд".

Кадровите проблеми в болниците също са сред темите на вестниците в сряда.

„След като вчера във Варненската болница за туберкулозно болни шестима лекари подадоха заявления за напускане, днес ги последваха и останалите седем.
Причината са неизплатени заплати от август насам и работа при мизерни условия. Така на 2 януари в болницата, която обслужва цяла Североизточна България, няма да има нито един лекар, съобщи bTV.
Това автоматично ще доведе до отнемане на лиценза.
От лечебното заведение искат общинска помощ от половин милион лева.
200 000 лв. от тях ще отидат за изграждане на отделение за неспецифични белодробни заболявания, което ще даде на лечебното заведение допълнителни приходи освен държавната субсидия.
Ако назначеният одит открие финансови нарушения в болницата, ще се търси отговорност от ръководството ?, коментира кметът на града Иван Портних." .- в. „24 часа".

„Най-малко 7 шефове на болници сдадоха постовете си за 7 месеца управление на БСП и ДПС. Простата сметка показва, че властта сменя средно по един директор месечно. Не всички рокади обаче минаха "без бой" - поне 3 рокади в различни болници в страната се провалиха заради острата реакция на доктори и пациенти. Смените обаче продължават - след скандала с уролозите в "Пирогов" в понеделник е почти сигурно, че столът на доц. Стоян Миланов се клати, а той е назначение на ГЕРБ. След бунта на 20 уролози срещу анестезиолога д-р Цветан Борисов в болницата и министерството започнаха проверки. От "Пирогов" пък заявиха, че са отстранили временно от работа шефа на уролозите им проф. д-р Славчо Кънчев и проблемния анестезиолог. Междувременно пък частна пловдивска болница покани на работа бунтарите. Лично шефът й д-р Невен Енчев обясни, че е готов веднага да назначи медиците, защото им предстои да открият урологично отделение на 1 февруари. Ако се съгласят да се премесят под тепетата, докторите ще получават между 2500 и 5000 лв., коментират запознати със заплатите в клиниката.  
"Сериалът" със смяната на болнични шефове всъщност започна с фалстарт. Първият директор, който щеше да се сбогува с поста си, беше шефът на хасковската болница д-р Слави Близнаков, назначение на ГЕРБ. Заради острата обществена реакция обаче здравният министър д-р Таня Андреева се отказа от рокадата. 
Последваха промени в старозагорската болница. Там Петър Атанасов беше сменен с проф. Петрана Чакърова. Недоволството на лекарите и сестрите обаче не е намаляло, защото сливането на двете болници продължава. Заради това пък поне 300 души ще бъдат принудени да напуснат работа. По-голямата част от тях са медицински сестри и лекари, които няма да останат без препитание. 
Високо е напрежението и в Ямбол, където чакат нов директор. Очаква се това да бъде д-р Любомир Маринов, който е невролог в лечебното заведение. Той е съпруг на д-р Антоанета Антонова, която пък е общински съветник от БСП... 
С нов борд на директорите скоро трябва да бъде и варненската "Св. Анна". Това обяви самата д-р Таня Андреева при посещението си в морската столица преди две седмици...
Рокада се готви и в смолянската областна болница...
Нов директор има и областната болница в Добрич. Там от десетина дни начело е д-р Красимир Николов...
Неуспешен засега обаче се оказа опитът за смяна на директора на пловдивската МБАЛ "Св. Георги" Карен Джамбазов. Фалстартът и тук беше заради силния обществен натиск. За неговия стол се гласеше д-р Илия Баташки, който и преди ръководеше клиниката. Вместо това червеният депутат стана зам.-шеф на МВР болница, а от вторник е и неин директор. Назначението му е по заповед на вътрешния министър Цветлин Йовчев. Според лекари обаче това няма да е окончателният му пост. Идеята е да се слее МВР болница с ВМА и да оглави "суперболницата под пагон".
Междувременно начело на ВМА за 6 месеца беше сложен полк. Крум Кацаров, а ген. Стоян Тонев беше пенсиониран. Това не беше единствената смяна в София.
Рокада имаше и в Националната онкологична болница. Там здравният министър искаше да сложи за директор Петранка Троянова, но след шумен скандал и отпор от страна на ДПС тя е в борда на директорите, а начело на болницата е д-р Валентин Ангелов...
Начело на Националната кардилогична болница също има ново лице - проф. Марио Станкев. Очаква се нов директор и на ИСУЛ, където дори имаше назначен конкурс. А се говори още, че освен в "Пирогов", рокади на върха ще има и в "Св. Екатерина" и "Александровска болница". - в. „Стандарт".