Представят новото издание на сборник Добруджа

Регионален исторически музей – Добрич представя новия брой на сборник „Добруджа” (24 – 25) 2013 г. Мероприятието ще се проведе на 12 декември, от 16.30 часа, в административната сграда на музея.

Представят новото издание на сборник Добруджа

Годишникът „Добруджа” се издава от регионалните исторически музеи в Добрич и Силистра. Конкретният брой на книгата е посветен на археологическите изследвания на ранновизантийската крепост и старобългарското селище край Одърци с ръководител проф. Людмила Дончева - Петкова. Откритите там артефакти обогатяват фонда на музея в Добрич и част от тях са експонирани в изложбата „Археология на Добруджа”.



Изданието е резултат от проведена Международна научна конференция „Европейските степи и района на Долния Дунав през средновековиетоVІІ – ХІV в.” в градовете Добрич и Балчик, съобщават от РИМ.

Сборникът съдържа публикации на известни учени, изследователи на степните култури от България, Русия, Казахстан, Украйна. Част от статиите са на руски, с резюмета на английски език.

Главен редактор на сборника е археологът от Регионален исторически музей – Силистра проф. д.и.н. Георги Атанасов. В редколегията влизат още проф. д.и.н. Петър Тодоров, проф. д-р Пламен Павлов, доц. д-р Валери Йотов, доц. д-р Сергей Торбатов, гл. ас. Тодор Димов, Костадин Костадинов – директор на РИМ – Добрич, Петър Бойчев – директор на Исторически музей – Тутракан и др. Редактори на изданието са: доц. д-р Валери Йотов и доц. д-р Кремена Митева.

Сборникът ще бъде представен от проф. Георги Атанасов, доц. Валери Йотов и членовете на Редакционната колегия.