Забраната за пушене оцеля, Плевнелиев дава на Конституционния съд таксата за ВЕИ; Проект за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй...

Отхвърлянето на либерализацията на забраната за пушене в заведенията е сред водещите теми на петъчните вестници.

Забраната за пушене оцеля, Плевнелиев дава на Конституционния съд таксата за ВЕИ; Проект за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй...

„Тоталната забрана за пушене на закрито оцеля. След четири часа бурни дебати депутатите все пак отхвърлиха законови поправки, които щяха да либерализират режима.
Едното предложение бе внесено от "Атака" и предвиждаше помещения за пушачи в кръчмите и цигарен дим във всички нощни заведения. Другите поправки - внесени от депутати от "Коалиция за България", предлагаха отделни зали за пушачи и за непушачи в ресторанти и кафенета, както и право на собствениците на заведения с площ до 70 кв. м да решат сами дали в тях да се дими.
Идеята на "Атака" бе отхвърлена с 64 гласа "за", 107 "против" и 7 "въздържал се". Предложенията на левицата също не минаха, тъй като едва 76 депутати гласуваха "за", 106 бяха "против" и 8 се въздържаха.
Само ГЕРБ и "Атака" се консолидираха при гласуването. Хората на Бойко Борисов, които цял ден носеха на костюмите си стикери със знак "Пушенето забранено", бяха против смекчаване на забраната. Депутатите на Волен Сидеров пък дадоха единодушно своите гласове за отмяна на тоталната забрана.
Избраниците от управляващите партии БСП и ДПС излязоха от "партийните обувки" и гласуваха по съвест. Макар че едно от предложенията бе именно на левицата, 12 социалисти и 9 депесари гласуваха "против". Общо осем избраници от двете групи пък се въздържаха..." - в. „Труд".

„Виждала съм умиращи от карцином с основен рисков фактор тютюнопушенето. И жени, страдащи със стерилитет, които са забременявали, след като го спрат. И деца с белодробни заболявания и астма, които живеят в среда на пушачи", изреди министър Татяна Андреева.
Тя открои като водещ проблем липсата на образователна система за превенция на вредните фактори, фаталният резултат от които проличава след навършване на 45 г.
"Преди да гласувате, помислете как бихте приели, ако в семейството ви има човек с поне 1% риск да се разболее вследствие на пушене или пребиваване в такава среда", призова Андреева.
"Има ли алтернатива на здравето? Дали парите от акциз могат да откупят загубата на ваш близък? Пред смъртта и болестта всички сме равни", заяви д-р Лъчезар Иванов от ГЕРБ, който е работил в пулмология и лекувал включително покойни вече бивши колеги от НС. Той даде статистика, че на 4000 българи годишно откриват рак на белия дроб и съобщи, че 20 цигари дневно е прагът, който увеличава в пъти риска от съдов удар. А също - че почти 1/3 от децата, които живеят в цигарен дим, са с алергия или дихателно заболяване.
Парадоксално повечето от изказалите се защитници на либерализацията признаха, че не са пушачи..." - в. „24 часа".

„Внушително разноцветно мнозинство остави забраната за пушене...
Промените, внесени от Спас Панчев и колегите му, предвиждаха в заведенията да се пуши, ако има обособени помещения с вентилация. В нощните и в игралните клубове пък забраната съвсем отпадаше. Но се запазваше за работните места, детските и учебните заведения, кината, театрите, читалищата, библиотеките и т.н. "Атака" настояваше стадионите да останат със забранителен режим, а собственици на заведения, които са под 70 кв. м, сами да решат дали да се пуши или не. Предложенията бяха отхвърлени в здравната комисия, но подкрепени в икономическата.
Гласуването бе предшествано от 4-часови разгорещени дебати, излъчвани пряко по БНТ и БНР. Никой не обърна внимание на предложението на Мартин Захариев обсъждането да бъде прекратено още в началото заради всеобщите нагласи законът да не се променя, а парламентът директно да премине към гласуване. Тунчер Кърджалиев обяви, че евентуалното връщане на дима на обществени места ще е "голяма крачка назад", ще "дискредитира ценностите ни" и е "злоупотреба с толерантността"..." - в. „Сега".

В. „Дневник" публикува имената на депутатите от БСП и ДПС, които гласуваха срещу промяната в закона за здравето, която би позволила да се отмени пълната забрана за пушене в заведенията:

„Предложението беше отхвърлено със 76 гласа "за" (50 от БСП, 15 от ДПС и 11 от "Атака"), 106 "против" (85 от ГЕРБ, 12 от БСП и 9 от ДПС) и 8 "въздържал се" (6 от БСП и 2 от ДПС)

Всекидневниците информират и за намерението на президента Роден Плевнелиев да сезира  Конституционния съд за приетата 20-процентна  такса върху възобновяемите енергийни източници.

"Не планирам да налагам вето върху Бюджет 2014. Ще сезирам обаче Конституционния съд за приетата на тъмно 20% такса върху възобновяемите енергийни източници". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Пловдив на откриването на втория форум "Младежка визия за България".
"Правителството и парламентът за пореден път, и в последния момент, са решили да наложат тази такса, което е противоконституционно", заяви Плевнелиев. Той обясни, че не е имало никакви дебати и аргументи за налагането ?, което показва на обществото, че институциите работят непрогнозируемо и непрозрачно.
Според президента Плевнелиев, налагането на тази такса от 20%, ще се отрази драстично върху бизнес средата в България..." - в. „24 часа".

„Плевнелиев посочи, че когато е ставало въпрос за таксата, управляващите малко са се пообъркали в аргументите си. Министърът на финансите е казал, че тя ще бъде вкарана в резерва, министър-председателят пък е казал, че е щяла да се използва за стабилизиране, на почти докараните до фалит енергейни дружества, а министърът на енергетиката е посочил, че тази такса щяла да се използва за частично финансиране на енергийни помощи.
„За нас е важно, правителството да обясни точно какво иска да направи и дали това е такса или данък", каза Плевнелиев.
Налагането на подобни такси, не би трябвало да става в последния момент и под масата, без дебати и обосновки, смята той..." - в. „Труд".

Вестниците цитират президента и по изказването на турския премиер Реджеп Ердоган, което предизвика опасения за териториални претенции на Турция към съседните й страни.

„Изцяло се синхронизирам с позицията на българското външно министерство по случая". Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Пловдив по повод изказването на турския премиер Реджеп Ердоган за границите на Тракия.
Президентската институция много често излиза с единни позиции с Министерството на външните работи, обясни държавният глава. И даде пример с общата декларация по казуса със Сирия и темата с източното партньорство и позицията на страната ни, пише "Дарик".
Плевнелиев обясни, че в сходните позиции вижда последователност и добър синхрон в българската външна политика...
По време на предизборен митинг турският премиер Реджеп Тайип Ердоган каза, че Солун, Кърджали и Скопие са част от Тракия.
Подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения, заявиха в сряда от външното ни министерство." - в. „Стандарт".

„Плевнелиев каза, че институциите и президентската администрация имат добър синхрон за позициите в българската външна политика.
Преди ден българското Министерство на външните работи реагира на изказване на турския премиер Ердоган за пределите на Тракия, като предупреди Турция да зачита международното право. "Тракия е едновременно и Солун, и Комотини, и Ксанти, тя е също Кърджали и Вардар, ако се върнем малко по-назад, тя е Скопие и Прищина, тя е Сараево", е заявил турският премиер Реджеп Тайип Ердоган по време на предизборна обиколка в Кешан край Одрин, пише гръцкото списание "Епикера", цитирано от БТА.
"Министерството на външните работи, изхождайки от традиционно добрите отношения между България и Турция и в светлината на предстоящото заседание на Смесената комисия по нерешените въпроси, смята, че подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения", пише говорителят на българското министерство Ивайло Кашканов.
"България като страна, основана преди повече от 1300 години, има значително и трайно историческо, културно и духовно присъствие, наследство и традиции в Югоизточна Европа. Водени от опита на историята, смятаме, че към  интерпретации, свързани с миналото на нашия регион, следва да се подхожда особено внимателно, отчитайки неговите особености, както и чувствителността, която те могат да предизвикат", продължава изявлението.
"Бихме искали да напомним, че както за добросъседските отношения, така и за европейската перспектива на всяка една страна са основополагащи зачитането на международното право, включително принципите на суверенитета и териториалната цялост", продължава говорителят.
Гръцкото външно министерство също реагира на изявленията на турския премиер..." - в. „Дневник".

Друга тема от всекидневниците в петък са плановете за изграждане на седми блок в АЕЦ „Козлодуй".

„Уестингхаус" сключи договор с БЕХ за 7 блок на "Козлодуй"
Изграждането на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" от американската "Уестингхаус" няма да ангажира никакви бюджетни средства. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски, предаде БГНЕС.
Премиерът заяви, че по време на срещата си с главния изпълнителен директор на "Уестингхаус" Дани Родерик е обсъдено свършеното до този момент по подготовката на изграждането на бъдещ седми ядрен реактор на АЕЦ "Козлодуй". Родерик е в София в момента. 
"На срещата представителите на "Уестингхаус" и БЕХ сключиха споразумение, което ще даде възможност в следващите до девет месеца да се извърши предварителна работа по съгласуване на техническите и финансово-икономическите параметри", заяви министър-председателят и изрази надеждата, че това няма да стане в последния момент, а ще бъде извършена подготвителната работа в по-кратък период...
"Проектът ще бъде кредитиран дългосрочно, най-вероятно, от "Ексимбанк" и още една финансова институция в комбинация, която предстои да се уточни. При параметри, които също предстоят да се уточняват", каза министър-председателят.
Той обеща да се направи всичко възможно те да бъдат благоприятни, така че да "можем при спазване на всички етапи, които сме набелязали, от 2016 да започнем фактическото изграждане" на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй". - в. „Сега".

„Реалните дейности по изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще започнат през 2016 г. Това стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски след срещата му с ръководството на американската компания "Уестингхаус", чийто реактор АР-1000 беше избран за новата ни ядрена мощност.
След проведените разговори между трите компании БЕХ, "Уестингхаус" и "Тошиба" е подписано споразумение...
„Ние възнамеряваме да изградим в България един проект, което ще следва принципите на енергийната сигурност съгласно най-високите световни стандарти и съответно ще допринесе за икономическия растеж и енергийната сигурност", заяви президентът на "Уестингхаус" Дани Родерик. Той отбеляза, че в предстоящите дейности е много важно да се следват принципите на възможно най-голяма прозрачност. "Уестингхаус" е наистина напълно отдадена на това да помогне на българската страна да реализира своите мечти и своите цели в областта на енергетиката", заяви още президентът на компанията..." - в. „Сега".