„Синдромът на празния кошер” е заради лошата работа на някои пчелари

Около така наречения „синдром на празния кошер” се шуми повече, отколкото трябва, заяви областният координатор на Националната браншова организация „Български пчеларски съюз” в Добрич Стойчо Стойчев.

„Синдромът на празния кошер” е заради лошата работа на някои пчелари
Все още у нас не е доказано, че този проблем съществува. Има завишена смъртност при пчелите, но това е зимна смъртност  и то заради недобре свършената работа на пчеларите. Ако пчелните семейства не са третирани с нужните препарати и дози срещу заболявания и ако не са добре подхранени през есента, то няма как да презимуват успешно. Едно добре зазимено пчелно семейство може и трябва да изкара добре зимата, категоричен е Стойчо Стойчев.

 

По инициатива на Националната развъдна асоциация и на Аграрния университет в Пловдив от 1 до 3 март там се събират учени от цяла Европа, за да обсъдят проблема на „празния пчелен кошер”. Домакини на работната среща са българските учени. За съществуването на феномена в световен мащаб се излагат няколко теории, които трябва обаче да бъдат доказани и проверени. Сред тях са въздействието на растителнозащитните мероприятия върху пчелните семейства, заболявания и вируси сред пчелите, генномодифицирани култури, които попадат в кошерите и дезориентират пчелите и др.

 

Стойчо Стойчев определи като успешна изминалата 2010 година. Средният добив от мед за Добричка област е между 35 и 40 кг. Средната цена, на която се реализира продукцията, е 4 лв. за кг мед. Завишен и траен интерес към пчеларството в Добруджа отчита още пчеларя от БПС. Местните фермери са активни по участие в Националната програма по пчеларство и по мерките на ПРСР. Над 1000 са регистрираните пчелари в региона, макар че с ежегодната пререгистрация броят им се променя. Не липсват и нерегистрирани пчелари, коментира още Стойчо Стойчев.

 

Националната браншова организация „Български пчеларски съюз” е съорганизатор на предстоящото изложение „Пчеломания”, което ще се проведе в Добрич за осми пореден път от 24 до 26 март в СК „Простор”.