Работодателите подценяват обученията за риска на работното място, затова и злополуките се повтарят

„Обученията по предприятия и фирми за безопасни условия на труд се провеждат формално, ако се правят такива. Това важи в по-голяма степен за инструктажите.

Работодателите подценяват обученията за риска на работното място, затова и злополуките се повтарят

Водят се от хора без квалификация, неглижира се работата на групите и комитетите за условията на труд” – алармира на заседанието на Областния съвет по условията на труд към областната управа в Добрич шефът на местната Инспекция по труда Младен Мартинов.  Според него, за работодателите обученията са пари на вятъра. Резултатът е повтарящи се злополуки във фирмите – икономически и земеделски.



Най-честите са падане – от работно място или от високо, притискане, порязване и др. За настоящата година от НОИ - Добрич, регистрират досега 2733 загубени работни дни от злополуки на територията на областта. От ведомството са признали 63 трудови злополуки. От професионалните заболявания най-честите са от вибрации – от работа на тежки селскостопански машини и камиони.

До 30 октомври тази година, трудовите инспектори са установили 5081 нарушения, съставени са 221 акта за 264 750 лв., дадени са предписания за принудително спиране на работни места или отстраняване на работници, които са без нужната квалификация.

По статистиката на инспекцията - 99,4 процента от фирмите в Добричка област имат договори със служби по трудова медицина. „Моята амбиция е догодина да направим разговор с работодателите за отношението им към условията на труд и да се задвижи нещо в тази посока, иначе всяка година ще казвам, че има повторяемост на злополуките” – обобщи Мартинов.