Младите шофьори да карат година под надзор; Крадци полиглоти шетат из моловете; Осигурителните вноски може да скочат от 2015-а

Данък десятък за тото печалби; Оставят мъртвите души в министерствата...

Младите шофьори да карат година под надзор; Крадци полиглоти шетат из моловете; Осигурителните вноски може да скочат от 2015-а

24 часа


10 млн. лв. отиват за заплати в затворите и посолствата

10 млн. лв. разпредели правителството, за да бъдат осигурени заплати на надзирателите в затворите и командировъчните на служителите в задграничните представителства на България.

С 5,9 млн. лв. бяха увеличени разходите за заплати на правосъдното министерство. Тези средства ще бъдат изразходвани за изплащане на парите на служителите от съдебната охрана, надзирателите в затворите и чиновниците от агенцията по вписванията. В сумата са включени и евентуални допълнителни възнаграждения на служители в тези звена на правосъдното министерство.

Още 4 млн. лв. пък получи Министерството на външните работи, за да изплати командировъчните на дипломатите ни зад граница. Командировъчните са основната част от дохода на служителите в посолствата ни. Ако не бяха отпуснати допълнителни средства, дипломатите щяха да чакат за парите си чак до февруари 2014 г.

Прогноза на Саксо банк: ЕС се превръща в СССР през 2014 г.

През 2014 г. ЕС, паникьосан от дефлацията и липсата на растеж, може да наложи задължителен данък за всички спестявания над 100 000 евро. Така богатите ще поемат "справедлив дял" от финансовото бреме и ще се създаде буфер срещу кризата.

Мярката обаче ще превърне ЕС в съюз от тоталитарен тип с ниско ниво на защита на частната собственост, какъвто бе случаят със СССР.

Това е една от шокиращите прогнози, които експертите на датската Саксо банк правят в края на предходната година.

Труд

Цивилни ченгета в моловете ще дебнат за джебчии по празниците

Джебчии, които атакуват моловете по Коледа, изглеждат като добре облечени чужденци. През последните дни са задържани две такива джебчийски банди, съобщиха от столичната полиция. На брифинга, където бяха оповестени мерките за сигурност по празниците, журналистите бяха почерпени с банички и боза.

Много от джебчиите изглеждат като елитни европейци - лъскаво облечени, с добри маниери, говорят чужди езици и се сливат със средата в търговските центрове, каза зам.-шефът на СДВР комисар Младен Маринов. Те действат сред множеството, а за авангард им служат бременни и деца. Откраднатият портфейл се предава на друг, който напуска мола, а трети създава суматоха и отвлича вниманието на охраната.

Осигурителните вноски може да скочат от 2015-а

Осигурителните вноски може да започнат да растат поетапно от 2015 г. Прогнозата направи в парламента министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

"Надяваме се и догодина, и през 2015 г. да има достатъчно сериозен ръст на икономиката, да се опитаме да балансираме бюджета на държавното осигуряване, като поетапно, дали с 1 или с 2%, да увеличим осигурителните вноски", каза Адемов.

Стандарт

Данък десятък за тото печалби

Печалбите от хазарт да се облагат с 10% данък. Идеята е на червения депутат Румен Гечев и вече е обсъдена в парламентарната група на БСП, научи "Стандарт". Подобен налог има в САЩ и би било добре да се въведе и у нас. Но за суми над 3000 лв. например, обясни Гечев. Така малките печалби от тото и други игри няма да се облагат. Промените са обсъдени с депутати от ДПС, но ще бъдат внесени в парламента след коледната ваканция. Дотогава ще се уточни и колко точно да е необлагаемият минимум. От Асоциацията по хазарта са посочили, че годишните печалби от всякакъв вид игри са от порядъка на 500 млн. лв. При праг от 3000 лв. от новия данък в хазната ще влязат над 30 млн. лева, изчисли Гечев. Парите да се насочат към социални дейности за деца, предлагат депутатите от БСП.

Оставят мъртвите души в министерствата

Кабинетът "Орешарски" реши да не закрива кухи работни места по министерствата. Според правилата досега, въведени от ексфинансовия министър Симеон Дянков, всяко свободно място на служител на трудов договор, се закриваше веднага след напускането или пенсионирането на работника. Правителството обаче реши вчера, че свободните позиции по ведомствата ще остават такива до намирането на нови кандидати. Кабинетът на Пламен Орешарски обаче запази правилото назначените на трудови договори в министерствата да не бъдат повече от 8% от числеността на съответното ведомство. Точно година по-рано - на 19 декември 2012 г., кабинетът на Бойко Борисов реши да ограничи броя на извънщатните служители, които най-често са нископлатени длъжности като чистачи, огняри, готвачи и шофьори.

Монитор

Крадци полиглоти шетат из моловете

Крадци полиглоти шетат из столичните молове, предупредиха от СДВР. Джебчиите, които владеят няколко западни езика, имат европейски вид и маниери и се движат в групички от по няколко души. Те са добре облечени и по нищо не се различават от останалите хора. Дори напротив. Много често техният вид и стил е по-добър от този на обикновените столичани, отишли да напазаруват нещо за празниците.

„Случва се, когато колегите заловят някой джебчия, да не могат да разберат дали е българин или чужденец", обясни вчера зам.-шефът на СДВР комисар Младен Маринов.

Сега

Управляващите искат младите шофьори да карат 1 година под надзор

Управляващите отново лансираха идеи за въвеждане на ограничителни мерки за младите шофьори. Този път идеята е да има пробен срок за младите водачи, които са издържали изпита. В продължение на 1 година те задължително ще шофират под надзора на опитен водач. Той ще има задачата да следи поведението на младия шофьор на пътя. Целта на мерките е да се намалят жертвите по пътищата.

Това стана ясно от обяснението на заместник-председателя на парламентарната комисия по транспорт Георги Свиленски от БСП пред "Сега". "В началото на годината ще обобщим всички идеи и ще ги предложим като промени в закона", каза той.

Промените са спорни, защото на младите водачи ще се наложи да взимат допълнителни часове за обогатяването на теоретичните и практическите си умения. На въпрос дали няма да има голямо недоволство от страна на младите шофьори, Свиленски допълни, че е по-добре да са недоволни, но живи и здрави.

Дума

Дадохме мандат на ЕК за "Южен поток"

България официално упълномощи Европейската комисия (ЕК) да води преговори вместо нея за евентуална промяна на договорките с Русия за газопровода "Южен поток". Това стана, след като министърът на енергетиката Драгомир Стойнев връчи писмо за даване мандат за преговори на представител на еврокомисаря за енергетика Гюнтер Йотингер, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

Насрочената среща между Йотингер и Стойнев не се състоя заради появили се в последния момент различия в графиците на двамата.

Припомняме, че в началото на декември Еврокомисията предупреди, че двустранните споразумения за изграждането на "Южен поток" - между Русия и България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия, са в нарушение на европейското законодателство. Комисията поиска споразуменията да бъдат предоговорени.