Затвор до 4 години за търговия с деца; Зимната ваканция скочи с 20 на сто

Преглед на печата: Наши стажанти с немски заплати, Възобновяване на АЕЦ Белене - първа точка за БСП догодина

Затвор до 4 години за търговия с деца;  Зимната ваканция скочи с 20 на сто

Труд

Възобновяване на АЕЦ Белене - първа точка за БСП догодина

Възобновяване на проекта за втора атомна електроцентрала - АЕЦ "Белене", ще е тема на първото заседание на Националния съвет на БСП за 2014 г., научи "Труд".

Решението е на пленума на социалистите, който се събра в събота за последната си сбирка за изминаващата година. Събранието бе закрито.

Предложението АЕЦ "Белене" да се постави отново на дневен ред направили социалистите от Плевен, начело с бившия МВР шеф Румен Петков. Те настояли партията да вземе ясно и категорично отношение за възобновяване на проекта и да продължи политиката на партията след проведения референдум "за" или "против" втората атомна централа. Той бе неуспешен заради ниска активност, но мнозинството гласували подкрепиха втората атомна. Ден преди пленума социалисти очакваха "другарски огън" по енергийния министър Драгомир Стойнев, който обяви друг приоритет - изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

Труд

Затвор до 4 години за търговия с деца

Родител, настойник или попечител, който се съгласи срещу имотна облага да предостави на другиго детето си, ще получи присъда от 1 до 4 години затвор и глоба. Същото наказание се налага и на онзи, който плати и вземе детето, както и на бременна жена, която преди раждането даде съгласие срещу имотна облага да предостави на другиго бебето си.

Текстовете, които за първи път у нас наказват родители, търгуващи с децата си, са от проекта за нов наказателен кодекс (НК), представен вчера в Министерския съвет от вицепремиера и правосъден министър Зинаида Златанова. Пълният документ и мотивите към него бяха качени на сайта на ведомството и на Портала за обществени консултации с адреси www.justice.government.bg и www.strategy.bg.

Стандарт

Зимната ваканция скочи с 20 на сто

Зимните курорти влязоха в пиковия си сезон. Цените на нощувките се покачиха с близо 20%. Леглото в тризвезден хотел в Банско вече е над 40 лева, а в четиризвезден комплекс цената скача на 60 лева. Липсата на естествен сняг не попречи на туристи от чужбина и страната да атакуват курорта Банско. През уикенда най-много са гръцките гости, повечето от които са младежи. Над 5000 души от южната ни съседка ще посрещнат Коледа в града под Пирин планина. Поне 2000 вече са и англичаните, които изкарват ваканцията си в Банско.

Стандарт

Наши стажанти с немски заплати

230 млади българи имат шанс догодина да научат занаят в Германия. При това те ще получават заплати от поне 818 евро, както и безплатни квартири. Тригодишният стаж е за сметка на германското правителство, което се опитва така да реши проблема с недостига на кадри.

Кандидатите може и да не знаят немски, защото ще карат тримесечен езиков курс. Младежите трябва да са до 35 години и да са завършили средно образование. Те ще учат теория и ще практикуват в немски фирми, които вече са подали заявки за стажанти.

Работодателите са от няколко германски провинции - Саксония, Тюрингия, Баден Вюртемберг, Мекленбург и др. Търсят се стажанти за туризма, строителството, машиностроенето, металургията, хранително-вкусовата промишленост и логистиката.

Монитор

Гърмим по крадеца, ако влезе вкъщи

Стрелбата по крадец, който е влязъл с взлом в дома ни, за да ни обере, вече няма да се наказва като престъпление. Промяната е записана в чисто нов Наказателен кодекс, чийто проект беше публикуван вчера на сайта на правосъдното министерство. Нормативният акт е един от най-старите действащи у нас и не е създаван нов близо 45 г. Последният цялостен Наказателен кодекс е приет през 1968 г.

Сега

Токът отново поевтинява за сметка на ЕРП-тата

Дни преди Коледа ДКЕВР реши да обяви третото за годината поевтиняване на електроенергията. Регулаторът предлага цените за бита да бъдат намалени - с 1% за дневния и с 10% за нощния ток. За малкия бизнес дневната тарифа ще падне с 1.5%, а нощната - с 10%. "Решението ще облекчи сметките на хората, бизнесът ще запази работни места и ще повиши конкурентоспособността си", мотивира предложението новият шеф на ДКЕВР Боян Боев.

Поредното поевтиняване на тока отново е главно за сметка на електроразпределителните дружества - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про". ДКЕВР предлага техните признати технологични разходи да се намалят с 2%. През лятото това перо бе орязано от около 14% до 11%. По този начин обаче се ограничават възможностите за инвестициите в мрежата, което може в бъдеще да влоши качеството на подаваната за крайни клиенти електроенергия. По-евтин с между 1.5 и 4.5% ще бъде и токът, произвеждан от топлофикации и заводски централи.