Орешарски е сигурен в стабилността на валутния борд, Плевнелиев критикува Камерън

Задочният спор между премиера Орешарски и експремиера Борисов е сред водещите теми на вестниците в понеделник.

Орешарски е сигурен в стабилността на валутния борд, Плевнелиев критикува Камерън

„Не му завиждам на Орешарски - в тотална изолация е от света", коментира в студиото на „Всяка неделя" по Нова телевизия лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Според него дори в Китай Пламен Орешарски не е бил посрещнат, както би трябвало да бъде посрещнат един премиер.
„В Китай той беше на изложба", смята Борисов..." - в. „Труд".

"За икономическият министър Драгомир Стойнев Борисов заяви, че се е превърнал в пощальон.
През седмицата министър Стойнев предостави на еврокомисаря Гюнтер Йотингер писмо, с което България дава мандат на Еврокомисията да води преговорите с Русия за строежа на газопровода „Южен поток".
„Когато отидеш да занесеш само пълномощно и слезе секретарката да го вземе, след това по европейски казват, че им се разминали графиците", заяви Борисов." - в. „Стандарт".

Вестниците цитират и уверенията на премиера Орешарски, че валутният борд е стабилен в отговор на изказване на Борисов, че бордът е застрашен

„Валутният борд не е застрашен и съветвам гражданите всички приказки, които ще чуят за борда, да ги приемат като политически закачки. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в едночасово интервю за предаването "Нека говорят" на Би Ти Ви, излъчено на запис.
Орешарски напомни, че участвал при подготовката на валутния борд, знае степента на покритие с резервна валута и няма опасност. Тези заклинания не ги чуваме за първи път, няма нищо, което да притеснява мен или управителя на БНБ, добави той.
Премиерът отново посочи, че очакваното неизпълнение на бюджета за тази година към днешна дата е под 500 млн. лв., като напомни, че в средата на тази година имаше оценки на НАП и Агенция "Митници", че няма да бъдат събрани около 1 млрд. лв. Значително е подобрена събираемостта на приходите, особено в последните няколко месеца, добави той.
На въпрос колко работни места е открил, откакто е на власт, Орешарски отговори: "Спряхме тенденцията за затваряне на работни места". Няма да ги отваря кабинетът, а бизнесът. Кабинетът може да субсидира работните места, но това е много временна мярка. Истинската, трайната заетост се осигурява от бизнеса, затова нашите усилия са насочени към насърчаване на предприемчивостта, каза премиерът..." - в. „Дневник".

„Убеден съм, че си струва, че оглавих правителството. Не толкова в личен план - в личен план е ограничение и наказание, в обществен план се надявам, че обществото, ще бъде в по-добро състояние. Винаги си струва да се направи такова усилие. Това каза министър-председателят Пламен Орешаески пред bTV...
Поетите мерки през последните 6 месеца бяха повече стабилизиращи, важно беше да завършим успешно финансовата година, защото в средата на годината ситуацията никак не изглеждаше добре. Днес мога да потвърдя добро приключване на годината, заяви Пламен Орешарски.
Изразът "държавата, това съм аз" отдавна не е актуален. Много е опасно да допуснем ситуация, в която един човек взема всички решения, каза премиер в отговор на въпрос "кой управлява държавата". В рамките на изпълнителната власт е съвсем ясно кой взема решенията. Диалогът между премиер и парламентарни групи е задължителен във всички правителства, каза още Орешарски и допълни, че натиск към него няма.
Той призна, че има голяма необходимост за рационализиране на звената на министерства и агенциите с цел по-добри административни услуги.
Тази година ще бъде първата от 4 години насам, в която практически ще сме върнали цялото ДДС и следващата година ще започнем на чисто, заяви Орешарски.
Тези заклинания не ги чуваме за първи път. Атаките към Валутния борд не само, че не са сериозни, но и не са уместни. Валутният борд не е застрашен, категоричен е Орешарски. Съветвам българските граждани да приемат всички критики за Валутния борд като политически закачки. Финансовите тези на бившия премиер Борисов обикновено са неразбираеми, затова винаги съм се стремял да избягвам да ги коментирам, заяви още Пламен Орешарски..." - в. „24 часа".

Темата за имиграцията и бежанците също запазва своята актуалност на страниците на всекидневния печат.

„Комисар по човешките права: Не връщайте сирийци в България - там е лошо
Европейските държави не бива да връщат в България сирийски бежанци, преминали през нейната територия, защото "там намират неадекватни условия", заяви в четвъртък на пресконференция в Берлин комисарят по човешките права на Съвета на Европа Нилс Муижниекс (Латвия). В съобщение, изпратено вчера по електронната поща до в. "Сега", неговата служба, базирана в Страсбург, посочи, че "всички европейски страни без Германия, Швеция и Армения не се справят добре с предизвикателствата, произтичащи от най-голямата бежанска криза в Европа от десетилетия".
Комисарят се срещна с журналисти в германската столица след петдневна обиколка в Турция, България и Германия, чиято цел бе да се запознае с условията за живот на сирийците. Той призова европейските държави да увеличат усилията си за закрила на един милион бежанци, спасили се в държави от Съвета на Европа - най-голямата европейска организация, в която членуват 47 страни. "Турция дава пример чрез помощта си за повече от 200 000 бежанци, настанени в лагери. Германия, Швеция и Армения също направиха положителни стъпки, но всички други европейски държави не се справят с предизвикателството", каза комисарят. Той препоръча държавите да приемат повече сирийски бежанци, да им осигурят закрила, да спрат да ги връщат, да оставят границите си отворени и да подобрят условията за настаняването им.
"Повечето европейски държави реагират с пълно безразличие към една от най-големите бежански кризи в света, разиграваща се на прага на Европа. От началото на конфликта близо 4 милиона души са станали вътрешни бежанци в Сирия, защото са загубили жилищата си, а 3 милиона са напуснали страната си. Огромното мнозинство от тях се възползва от гостоприемството на съседните на Сирия държави, включително и Турция, които поеха основната тежест. В останалата част от Европа отговорът се ограничи до отпускане на хуманитарна помощ за някои от тези държави. Но когато ставаше дума за действително приемане на бежанци, Европа не беше толкова щедра и често пренебрегваше своите задължения към човешките права", каза комисарят..." - в. „Сега".

„Българският президент Росен Плевнелиев се включи в дебата за имиграцията във Великобритания с ексклузивно интервю за в. "Обзървър", в което призовава страната да остане вярна на своето наследство като "глобална сила, проправила път за интеграцията", а не да използва страховете на хората.
Плевнелиев посочва в интервюто, че да се изолира Великобритания и да се вреди на репутацията й "не е правилната история, която да бъде написана". Според президента политиците трябва да се борят срещу онези, които експлоатират страховете на хората, а не да бъдат водени от тях... 
По думите на Плевнелиев британският премиер трябва да помисли как историята ще го оцени и не бива да забравя дългосрочните приоритети и ценности, понеже един политик не остава в историята с всекидневните си задачи и решения. Плевнелиев посочи, че Великобритания може да се поучи от начина, по който България се е приспособила към първата имигрантска вълна в съвременната си история с пристигането на около 11 хиляди души от африкански и близкоизточни държави през последните две години.
"Ние дори бихме могли да дадем урок на Великобритания. Като държава, която не е толкова богата и толкова силна, се опитваме да изясним не толкова какъв брой хора може да дойдат в България, а как можем да ги интегрираме", посочи още президентът." - в. „Сега".

„Със заповед на министъра на финансите Петър Чобанов бяха предоставени на Държавната агенция за бежанците безвъзмездно отнети и изоставени в полза на държавата движими вещи, съобщиха от финансовото ведомство.
Те ще бъдат използвани за нуждите на търсещите закрила в България и ще подпомогнат агенцията в ситуацията, възникнала вследствие на увеличения миграционен натиск у нас.
Вещите са съобразени с нуждите на бежанците - зимни дрехи за бебета, деца и възрастни, дърва за огрев, прибори за хранене и други.
Отнетите и изоставени в полза на държавата вещи са били съхранявани в складове на НАП, Агенция "Митници" и държавни горски стопанства в цялата страна." - в. „Дневник".

Изборът на дядо Йоан за варненски митрополит също е сред темите на всекидневниците.

„Патриарх Неофит оповести, че новият Варненски и Великопреславски митрополит е Знеполският епископ Йоан.
Знеполският епископ Йоан е спечелил с 9 гласа, а три гласа са били за Мелнишкия епископ Серафим.
Знеполският епископ Йоан (светско име Иво Иванов) е роден през 1969 г. в Ямбол. Завършил е Богословския факултет на Софийския университет. По-късно специализира в Московската духовна академия в Троице-Сергиевата лавра. През 1998 г. постъпва като послушник в Кокалянския манастир с духовен старец архимандрит Назарий. През 1999 г. е ръкоположен в йеромонашески чин в столичния катедрален храм „Света Неделя". От 2002 г. приема назначение за протосингел на Софийска митрополия и българския патриарх Максим го въздига в архимандритско достойнство. Получава епископска хиротония през 2007 г. От тогава е викарий на Софийския митрополит.
Знеполският епископ Йоан е възможно най-добрия избор за митрополит, смятат варненските миряни.." - в. „24 часа".

„Новият Варненски и Великопреславски митрополит е знеполският епископ Йоан, обяви патриарх Неофит.
Група миряни, предвождани от Бисер Миланов, известен като Петното, за кратко възпрепятстваха избора със скандирания и се наложи да бъдат изведени.
Изборът на митрополит за варненската епархия се оказа трудна задача след смъртта на дядо Кирил през юли. Наложи се да бъдат проведени три епархийски избора.
"Да бъде твоята воля, Господи, за оказаното доверие и топлата братска обич всесърдечно благодаря на вас, светейши и владико", каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан след избирането му.
„Искрена благодарност отправям към високопреосвещените архиереи, членове на Светия Синод. Благодари на всички православни българи и всички, които са му помагали по пътя му. Моля Ви многоуважавани събратя да ме приемете като най-малък брат възлюбен", добави новият митрополит.
Негово Светейшество патриарх Неофит поздрави новоизбрания митрополит и отправи към него напътствено слово.
„На малкото се оказа верен, затова Бог за голямото те постави, но за по-високото служения идват и по-големи отговорности. Митрополитското служение е тежко, съпроводено с много изпитания. Бъди усърден в службите и молитвата, както къщата, изградена на камък, не могла да бъде поклатена нито от силните ветрове, нито от силните реки. За тебе като епископ на църквата следва да пазиш ревностно чистотата на православната вяра. Внимавай във всяка своя дума и дело, да не би да послужиш за съблазън на неукрепналите във вярата и като проповядваш на другите, сам негоден да станеш", се обърна към новия митрополит патриарх Неофит..." - в. „Стандарт".

Вестниците в понеделник съобщават и за вероятност от затваряне на магазини и молове заради нарушения.

„Заради незаконни надстроявания, присвоявания и преустройства без строителни разрешения редица молове и магазини на големи търговски вериги са заплашени от затваряне.
Това съобщи бТВ, позовавайки се на информация от Министерството на инвестиционното проектиране.
Проверени са 421 обекта. 26 от тях са с констатирани нарушения на разпоредбите на Закона за устройство на територията и 51 - с нарушения на санитарно-хигиенните норми и тези за пожарна безопасност.
Проверката започна през ноември и бе наложена от министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов във връзка с фаталния инцидент в Латвия, където покрив на търговски център рухна и причини смъртта на повече от 50 души.
След случката премиерът на Латвия подаде оставката на правителството." - в. „Сега".

„Молове и магазини на големите търговски вериги са заплашени от затваряне, заради незаконни надстроявания, пристроявания и преустройства без строителни книжа, видими пукнатини, дефекти и деформации. Това става известно от съобщение на Министерството на инвестиционното проектиране.
Проверката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) започна в края на ноември. Целта й беше в навечерието на празниците да бъде сведен до минимум рискът от инцидент, подобен на този в латвийската столица Рига, когато при срутване на таван на хипермаркет загинаха 54 души.
След приключването на проверката министър Данов е разпоредил да се предприемат незабавни мерки. "За сградите, в които са констатирани видими пукнатини, дефекти и деформации незабавно да бъде разпоредено на собствениците им под контрола на общинските администрации да изготвят необходимите конструктивни обследвания", е посочено в съобщението.
Кметът на общината трябва да издаде заповед, с която да задължи собственика в определен срок да предприеме необходимите ремонтни и възстановителни дейности за поправяне или заздравяване на сградата, се казва още в съобщението..." - в. „Дневник".