Музеят в Балчик умножи неколкократно туристическите посещения, заради Кибела

От юли досега, музеят в Балчик се радва на завишен поток от туристи, най-вече заради Кибела. Приходите само от вход са 15 000 лв., като за балчиклии посещението е напълно безплатно.

Музеят в Балчик умножи неколкократно туристическите посещения, заради Кибела

Експозицията на Исторически музей – Балчик беше открита официално вчера, след ремонт на сградата и реставрация на артефакти от храма на Кибела. Проектът, който започна в началото на годината (припомни си тук), е финансиран от Фондация Америка за България, с подкрепата на Амераикански научен център - София и Регионален исторически музей – Варна, съобщи директорът на балчишкия музей Радостина Енчева. Тя припомни, че той е на стойност 49 000 долара. За няколко месеца са реставрирани и консервирани археологически находки от храма на Кибела, които Община Балчик не е успяла да да заплати при откриването на светилището през 2007 г., както и откритите през следващата година статуи, надписи, монети и др. В рамките на 3 месеца е извършена реставрация на над 40 археологически находки.

В рамките на проекта, трите зали на музея са ремонтирани и оборудвани с климатици, ново осветление и витрини, предоставени от РИМ – Варна. В първата зала са експонирани находки от праисторията, във втората – елинизъм, а третата зала съдържа само находки от храма на Кибела. Припомняме, че той беше открит, заедно с интериора си, при строеж през 2007 г., а датира отпреди 700 години. Балчишкият храм на майката на боговете е единственият толкова добре запазен в света.

Частното сдружение, което притежава теренът е получило разрешение от служебното правителство храмът да бъде преместен с няколко метра на север, за да се обособи в удобна за посещения на туристи сграда. Според Радостина Енчева мястото на находките от светилището не е в музея, а в храма. Тя смята, че той може да се възстанови оптимално, вкл. с триметровите пейки за поклонници и множество дарове за Кибела. Една от най-ценните находки си остава храмовата статуя на богинята в човешки ръст, седнала на трон. Липсва единствено главата й, но е възможно тя да е била изхвърлена преди да бъде спрян строежът, при който беше открит храмът.