3 млн. лв. за най-бедните болни, Данъците с ПИ код

Преглед на печата: Гимназия ще се учи и задочно, БСП и ДПС в спор за данък "богатство"

3 млн. лв. за най-бедните болни, Данъците с ПИ код

24 часа

Изтичат лекари и инженери, ще има работа и за строители

Голям брой ценни и висококвалифицирани българи може да напуснат България към страните от Западна Европа, след като от 1 януари пазарът на труда за българи и румънци в ЕС бе напълно отворен.

В страната вече се усеща липса на лекари, след като над 7000 души са напуснали България, показват данните на Агенцията по заетостта, които вече бяха съобщени от в. "24 часа". Отварянето на пазара на труда обаче ще направи заминаването на лекарите още по-лесно, а в големи райони от страната няма нито един лекар от дадена специалност, коментира шефът на лекарския съюз Цветан Райчинов.

24 часа

Гимназия ще се учи и задочно

Гимназия да се учи и задочно, предвижда националният план за европейската гаранция, който трябва да пребори младежката безработица. Документът бе приет от правителството в края на 2013 г.

Средното училище ще може да се завършва и с вечерни курсове, индивидуално или с дистанционно обучение, предвижда планът. Така ще се даде възможност на младежи, които иначе не биха изкласили, да завършат и да могат след това да си намерят работа.

Труд

1500 лева на месец за емиграция в Лондон

Между 600 и 700 паунда на месец трябва да приготвят бъдещите емигранти в Лондон, които тепърва ще си търсят работа там, показа проучване на "Труд". По курса на деня това прави грубо 1400-1600 лв.

В сумата обаче не са включени местни данъци и непредвидени разходи. Сумата е нужна поне за първите три месеца, в които българите нямат право на социални помощи.

Труд

Полицаите по границата роптаят, не им плащали извънредния труд

"Напрежението сред командированите полицаи по границата с Турция расте и скоро може да достигне критичната си точка. Мръзнем, ядем каквото падне, не ни плащат командировъчни, нито часове за извънреден труд", казаха пред "Труд" служители, пожелали анонимност.

"Това не може да продължава до безкрайност. На браздата сме повече от 1000 души от цялата страна. Верно е, че бежанци вече не преминават, но единствената причина е блокадата. А това е огромен разход на жива сила и средства", каза полицай от голям град в Северна България, командирован в района между Капитан Андреево и Лесово.

Стандарт

Данъците с ПИ код

Данъчните декларации ще се подават по интернет с помощта на персонален идентификационен код.

ПИК ще смени електронния подпис, който сега е нужен за онлайн услугата, научи "Стандарт".

Все още обаче има юридически пречки, които трябва да се изчистят. Затова няма да е възможно подаването с код на декларациите за доходите от 2013 г. през следващите месеци, докато тече кампанията.

Идеята на Националната агенция за приходите е ПИК да спести време и пари на гражданите. Всеки ще може може да вземе безплатно своя код от офис на НАП. Кампанията за деклариране на доходите от 2013 г. стартира вчера. Само за два часа бяха пуснати 45 формуляра в офисите на НАП. Крайният срок е 30 април.

Стандарт

БСП и ДПС в спор за данък "богатство"

Водени са неофициални разговори между БСП и ДПС за въвеждане на данък "богатство". Това разкри соцдепутатът Румен Гечев вчера. "Тепърва ще дискутираме темата и в по-тесен, експертен състав, преди да подложим предложението на гласуване в парламента", каза още той пред bTV. По-рано през деня шефът на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев (ДПС) предупреди, че в ДПС не са съгласни с прогресивното данъчно облагане. В програмата на ДПС няма такова изискване, каза Цонев. И уточни, че е нормално социалистите да припомнят своята програма, но това няма как да стане без подкрепата на неговата партия. "Такава стъпка няма да бъде предприета, това го разисквахме още по програмата на програмния кабинет и още тогава се изяснихме, че не се предвижда увеличаване на преките данъци", заяви Цонев. "Както в БСП, така и в ДПС има различни мнения по въпроса за прогресивното данъчно облагане, но темата не е политическа, а рационална", каза по-късно Гечев. В полза на прогресивния данък той изтъкна, че в повечето страни по света е така. Според икономиста през 2015 година страната ни може да направи заявка за влизане в еврозоната.

Монитор

Пускаме тото в пощата

От края на януари ще можем да пускаме тото в пощата. Това става възможно, след като изпълнителните директори на "Български пощи" и Българския спортен тотализатор ­ Валентин Петков и Белчо Иванов, подписаха споразумение за сътрудничество. Услугите на Българския спортен тотализатор ще се предлагат в 264 пощенски станции, разположени по една във всяка община. Местата се определят съвместно от двете дружества, така че да няма конкуренция между новите и вече съществуващи пунктове. Едномесечният срок до реалния старт на системата е необходим, за да се получи лиценз от Комисията по хазарта.

Сега

Правителството ще емитира 900 млн. лв. нов дълг само за месец

Правителството ще емитира ударно дълг още в първия месец на 2014 г. Само за януари на вътрешния пазар ще бъдат пласирани държавни ценни книжа на обща стойност 900 милиона лева. Това става ясно от обявения от финансовото министерство емисионен календар с предстоящи търгове на държавни ценни книжа. Голяма част от парите ще отидат за авансово превеждане на преките плащания на зърнопроизводителите. По тази схема в началото на миналия февруари кабинетът на Бойко Борисов взе извънредно 800 милиона лева заем. Тогава опозицията остро разкритикува това решение, а заради несъгласието си с него тогавашният финансов министър Симеон Дянков подаде оставка.

Дума

3 млн. лв. за най-бедните болни

Над 2,7 млн. лв. е превела Агенцията за социално подпомагане на болници за диагностика и лечение на 4357 души, които не са здравноосигурени, нямат доходи и лично имущество. Средствата се отпускат по Постановление 17 на МС от 2007 г. и началният фонд бе 5 млн. лв. При управлението на ГЕРБ средствата бяха намалени наполовина. С актуализацията на бюджет 2013 г. правителството на Орешарски увеличи средствата на 3 млн. лв.

Мнозина здравноосигурени по финансови причини не могат да се възползват от направленията за преглед при специалист и за изследвания по финансови причини. От информация на НЗОК става ясно, че близо 11% от направленията за медико-диагностична дейност не са използвани от пациентите. От тях близо половината (46%) са "изгорели", защото пациентите не са имали пари, за да пътуват до лечебно заведение в друг град, и не са можели да си позволят да платят потребителска такса при лекар и за изследване.

Капитал дейли

Сотир Цацаров ще събужда следствието

Избраният преди година за главен прокурор Сотир Цацаров си поставя три основни приоритета за 2014 г. - събуждане на следствието, завършване на вътрешното преструктуриране на прокуратурата и активното й участие в създаването на единна европейска прокуратура. Това казва самият Цацаров в интервю за в. "Труд", публикувано в четвъртък. Като своя грешка през последните 12 месеца той коментира, че не се е справил с "неравномерното натоварване между колеги, които получават еднакви възнаграждения за работата си."

Сотир Цацаров е напълно съгласен с тезата на избрания преди празниците директор на Националната следствена служба (НСлС) Евгени Диков, който каза, че следствието е в "будна кома". Според главния прокурор следователите не са виновни, защото върху тях е имало "всякакви законодателни експерименти".