Нападнаха български журналисти в Либия

Разярени либийски граждани нападнаха журналисти на Нова телевизия. За щастие няма пострадали на либийско-тунизийската граница, за където екипът на "Календар" отпътува с българския самолет с хуманитарна мисия вчера, съобщиха от телевизията.

Нападнаха български журналисти в Либия

Днес група разгневени либийски бежанци се опита да нападне оператора на „Календар" Димитър Славов на граничния пункт „Рас Джедир" между Тунис и Либия. Инцидентът стана, докато той снимал голяма група хора, преминали току-що границата в опит да се спасят от сраженията в Джамахирията.

 

„В един момент един от мъжете извика „Не ме снимай, куче. Ще те убием", разказа журналистка от телевизията. Гневната реакция взриви тълпата, която се опита да достигне до тях да се саморазправи. Наложило се тунизийски военни да стрелят с автомати във въздуха, за да предотвратят сериозни инциденти.

 

Стотици египтяни, бежанци от Джамахирията вече са евакуирани от Тунис с полети на нашия самолет.

 

Хуманитарната ситуация остава тежка и заради опасност от избухване на епидемии. Непрекъснато се увеличава броят на хората, които се опитват да преминат границата между Либия и Тунис.

 

Продължават да прииждат хиляди, лекарите се опасяват от избухването на епидемия. Служителите на Червения кръст и Червения полумесец ходят със специални маски на лицата, за да се предпазят от зараза.

 

Хората, които бягат от Джамахирията, твърдят, че искат да искат да се спасят от случващото се там. На тунизийско-либийската граница има около 100 хил. души, като почти 15 хил. от тях са египетски граждани.