Татяна Дончева готви нова лява партия, Борисов не дава ГЕРБ, комисията „Бонев” е знаела за досието на Първанов

Възможността за поява на нова лява партия и трансформациите в политическото пространство са сред темите на съботните вестници.

Татяна Дончева готви нова лява партия, Борисов не дава ГЕРБ, комисията „Бонев” е знаела за досието на Първанов

„Татяна Дончева: Нужен е нов проект в лявото пространство
„Няма нужда да гоните фигури и да казвате - този е стар, този е нов. Трябват хора, които знаят за какво става въпрос", заяви в студиото на Нова телевизия лидерът на „Движение 21" Татяна Дончева.
"Има необходимост от нов проект в лявото пространство. Това е нещо, до което са достигнали различни хора, вероятно и президентът Георги Първанов, съдейки по неговите изявления. Това обаче не означава, че Георги Първанов ще бъде част от тази политическа формация. Нито Румен Петков, нито други имена, които видях", добави тя.
Смисълът на участието в политическия живот не е всеки да си прегърне една партия. „Все отнякъде трябва да се започне, това от някъде означава и отляво, и отдясно", посочи Дончева.
„Трябва да има единно разбиране по това, че реформацията е свързана с нова Конституция и промяна на правилата на играта, които да засегнат и политическия живот, и мястото, където се вземат политически решения, и икономиката", посочи тя."  - в. „24 часа".

„Напусналата в края на миналата година БСП активистка Татяна Дончева призова пред Нова телевизия реформаторските сили от ляво, дясно, от центъра и неангажираните политически да се обединят около идеята за нова конституция.
Дончева, която вече даде заявка за учредяването на нова лява политическа формация, заяви, че за да могат да се справят с опитите за реставрация, реформаторските сили нямат нужда от обща формация, а от единно разбиране за нова конституция и промяна в правилата на политическия живот.
За четири - пет неща трябва да се разберем - за промяна в съдебната система, може би на президентската институция, каза Дончева с уговорката, че не иска да предпоставя темите.
Тя посочи за пример някои хора от Реформаторския блок, от сегашните синдикати и работодателските организации, някои от ГЕРБ, българите с кариера в чужбина. В хода на разговора уточни, че говори за "ГЕРБ без Цветанов и Борисов". "Това ще бъде битка между това, което вижда какво е статуквото и това, което не вижда", каза Дончева." - в. „Дневник".

„Червената интрига дали евродепутатът Ивайло Калфин ще е част от новата партия на Татяна Дончева завърши 1:0 за "Позитано" 20. "Нямам нищо общо с проекта на Дончева, не съм се виждал с нея отдавна, но да - имах разговор преди няколко дни със Станишев", заяви пред "Стандарт" Калфин.
Напусналата БСП адвокатка декларира ясно, че има нужда от нов ляв проект и започва партийното строителство за евровота. Слухове по жълтите павета завъртяха светкавично името на Калфин в паралелната лява листа. Още повече, че евродепутатът не беше включен в нито една от работните групи за кампанията на червените. Вчера стана ясно, че Дончева събира своите на работна среща на Богоявление, 6 януари. По същото време соцлидерът Сергей Станишев ще черпи с баница с късмети ресорните репортери в централата на БСП. Събитието е традиционно и в него се включват депутати и членове на Изпълнителното бюро.
"Пътувам за Брюксел на 5-и вечерта", каза още Калфин. И даде да се разбере, че в разговора със соцлидера е станало дума и за местата в червената листа за евроизборите. "Нормално е Станишев да води листата, бих се радвал и нямам претенции към челните места в нея", каза евродепутатът.
Близки до Дончева коментираха неофициално, че още поне 30 членове на БСП ще хвърлят партийни билети. Повечето били от организации в столичния район "Красно село". Запознати припомниха, че Симеон Славчев, председател на "КЛУБ 65" - основна партийна организация на червените там, подаде заявление за напускане на БСП заедно с Дончева. Очаква се адвокатката да обяви политическия си проект в края на януари." - в. „Стандарт".

Процесите в ГЕРБ също са сред темите на всекидневниците.

„Тези, които се втурнаха да коментират, че се оттеглям, да не бързат да се радват, това е написал лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във фейсбук.
"Искрено се забавлявам последните няколко дни. От едно мое изказване, че годината е празна и че чисто човешки съм се уморил и имам нужда да си почина, анализаторите, които обслужват политически интереси, се втурнаха да коментират, че се оттеглям. Виждам колко много ги е страх политическите ми опоненти, но ще им кажа да не бързат да се радват. Аз си починах много добре около празниците, изпратих една година трудна за мен и в здравословен план, но вече се чувствам страхотно, в прекрасна форма съм", пише Борисов във фейсбук." - в. „Сега".

„Новата Изпълнителна комисия ще бъде много добра сплав между проверени партийни дейци, допринесли за десет поредни победи на ГЕРБ на избори срещу БСП, ДПС и Атака и нови, заслужили доверието на партията и обществото хора. Само заради хората, които се интересуват от истината, ще кажа, че нито едно име не е обсъждано между мен и когото и да е било в партията или пък "запознати". Всичко написано по въпроса е груба спекулация. С това е видно, че никой освен ГЕРБ не може да се противопостави на грозната коалиция - БСП, ДПС и Атака и техните новосформиращи се патерици", коментира Борисов." - в. „24 часа".

Всекидневниците продължават да следят и темата за бежанците.

„Европейските страни трябва да спрат да връщат бежанци в България заради рискове от унизително и грубо отношение там, предупреди Върховният комисариат на ООН за бежанците.
"Търсещите убежище в България са изправени пред действителен риск от нечовешко или унизително отношение, дължащо се на систематичните пропуски в приемните центрове и процедурите по предоставяне на убежище", заяви Бабар Балоч, говорител на Върховния комисариат за бежанците (UNHCR).
В резултат на това UNHCR иска тримесечно замразяване на правилата за кандидатстване за убежище в България, които изискват търсещите убежище да бъдат връщани в първата европейска страна, в която са пристигнали, допълни той.
Т. нар. Дъблинска регулация, която цели да спре хората да кандидатстват за убежище в няколко страни, се прилага в държавите членки на ЕС, както и в Швейцария и Норвегия, които са извън съюза. Балоч заяви, че агенцията на ООН е установила "плачевни" условия като недостиг на храна и здравни грижи и произволно задържане.
Той изрази безпокойството си, че България активно спира бежанци да влизат в страната. Балоч заяви, че България е положила усилия да подобри положението, но има пропуски между обявените политики и действителното положение. "Тези пропуски се влошиха с повишаването на броя на търсещите убежище, които пристигнаха в последните месеци, особено тези, които бягат от конфликта в Сирия", отбеляза той." - в. „Сега".

„Метални шипове, остри като бръсначи, ще бранят границата ни от имигранти, научи "Стандарт". 33-километровата ограда, която ще е висока три метра, започва да се изгражда в понеделник. Очаква се тя да бъде приключена до началото на март. През октомври Министерският съвет взе решение оградата да бъде изградена между Лесово и Крайново. Сумата, нужна за съоръжението, се очаква да е малко над 5 млн. лв. и вече е отпусната на МВР и военното министерство. Междувременно в с. Голям Дервент вече са възстановени пътищата край границата, по които патрулите следят за незаконно влизащите у нас бежанци. Защитната стена ще се състои от оградна мрежа и режеща тел. Според експерти ще е нужна стълба над три метра, ако някой реши да експериментира и да прескача съоръжението. Строителните материали, нужни за изграждането, ще са общо 12 хиляди тона. Всички документи и разрешителни за стената вече са готови.
Нито един имигрант не е влязъл в страната ни нелегално от Нова година насам. Това сочат данните на полицията. Заради това и в центовете на агенцията за бежанците не са настанявани хора. От началото на година агенцията не е издала нито едно разрешително за хуманитарен статут или бежанец."- в. „Стандарт".

В. „Труд" съобщава, че комисията „Бонев" е знаела за агентурното досие на експрезидента Георги  Първанов.

„Пет заседания и една официална пресконференция - това съдържат разсекретените от комисията по досиетата стенограми, наследени от комисията от 1997 г., чийто председател бе бившият вътрешен министър Богомил Бонев, показа справка на "Труд".
В разсекретените документи няма данни за гласуване за това кои лица да бъдат обявени за свързани с Държавна сигурност и кои - не. В хода на дискусиите в комисията, в която освен Бонев участваха шефовете на спецслужби, става ясно, че много агенти са били върнати като "действащи" в периода 1990-1991 г.
В правилата за работа на комисията, обсъдени на 8 август 1997 г., Бонев предлага да се "проверяват всички по всички възможни линии", като става дума и за действащи, и за бивши служители и агенти на ДС, както и да се обявяват такива, за които има само картон, без коментар агенти ли са или не. Второто предложение е комисията да се среща с всеки човек, за когото има документи от ДС. Стенограми от такива срещи обаче няма и не става ясно провеждани ли са такива срещи и в какъв формат.
Любопитно е обсъждането на доклад на НРС, в който фигурира името на тогавашния лидер на БСП, след това президент Георги Първанов. Името му не е огласено в единствения доклад на комисията "Бонев" пред парламента в края на 1997 г. Проверка на "Труд" показа, че на 9 септември 1997 г. тогавашният шеф на разузнаването ген. Димо Гяуров докладва за Първанов: "Ползван е като консултант.
Има едно активно мероприятие срещу Македония. Писал е анотации и рецензии. Получил е хонорари, за което има разписки. Категория - нещатен." По-късно върху стенограмата на ръка е дописано "картотекиран". През 2007 г. комисията по досиетата с шеф Евтим Костадинов огласи папката "Гоце".