Щандове Мade in Bulgaria във всеки хипермаркет; В новия НК - дървото е по-ценно от човека; Сидеров остава без имунитет

Епидемия от ревност: Ревнивец превърна жена си в жива факла; Пускат автобуси на ток в градския транспорт; Събират подписи за 400 евро заплата

Щандове Мade in Bulgaria във всеки хипермаркет; В новия НК - дървото е по-ценно от човека; Сидеров остава без имунитет

Новинар
Пускат автобуси на ток в градския транспорт
Електрически камиони ще возят куриерски пратки
Част от градския транспорт в някои градове у нас да стане електрически, предвиждат от индустриален клъстер „Електромобили". Планира се още камиони на ток да возят куриерски пратки.

„Сключихме договор за търговско представителство с холандска фирма за камиони и автобуси”, съобщи за „Новинар” председателят на клъстера Илия Левков. Той уточни, че идеята е чужденците да доставят необходимите за страната ни ековозила.

Планира се рейсовете да бъдат пуснати по линии на градския транспорт. Камионите пък могат да се използват в логистичния бизнес, в междуградския транспорт за по-големи товари.

Една от идеите е камионите да се използват от куриерски компании, които да разнасят пратки. С ековозилата разходите им за гориво ще бъдат много по-малки, подчерта Левков.

Предвижда се за целта още тази година да се разработят проекти и клъстерът да покани общините за сключване на споразумения. Предстои да се подготви и финансов модел, по който те да се осъществят.

Миналата година експерти от бранша обясниха, че колите на ток са изключително ефективни и за извозване на отпадъци от малки улички и градинки в градовете. Боклукчийските камиончета на ток не замърсяват въздуха с пушеци и са по-безшумни.

Друг проект е пускането на електробуси в големите градове, които да разхождат туристите из забележителностите.

Идеята е малки автобуси на ток да обикалят по маршрути с културно-исторически ценности. Така екскурзиантите ще могат да правят и снимки в движение, тъй като тези бусчета се движат с ниска скорост.

Сидеров остава без имунитет
Има достатъчно доказателства за извършено престъпление от общ характер, извършено от лидера на „Атака” Волен Сидеров. Това съобщиха от Върховната касационна прокуратура.

Делото за инцидента на варненското летище е изпратено на Софийската градска прокуратура, която се занимава с лица с имунитет, предаде bTV.

След като обвинителите от София са запознаят с материалите, ще преценят дали да направят предложение до главния прокурор за сваляне имунитета на Волен Сидеров.

Тъй като случаят е с голям обществен отзвук, а прокуратурата публично се ангажира да действа изключително бързо, като по случая работеха трима прокурори във Варна и седем разследващи полицаи, има нищожна вероятност градската прокуратурата да е на мнение, различно от това на районната в морския град.

Затова най-вероятно главният прокурор ще поиска от парламента имунитета на Волен Сидеров в следващите дни.

Стандарт
Събират подписи за 400 евро заплата
Идеята е всеки пълнолетен в ЕС да получава гарантиран минимум
За седмица България трябва да събере поне още 10 000 подписа в подкрепа на идеята за социален минимум, под който да не падат доходите на нито един гражданин на ЕС. Синдикати и граждански сдружения предприеха офанзива за мобилизиране на българите. Инициативата за безусловен базов доход бе стартирана в целия ЕС през март м. г. Ако до 14 януари събере поне 1 милион подписа от най-малко 7 страни, ще влезе за обсъждане в Еврокомисията и Европарламента. Стотици хиляди европейски граждани вече са дали подкрепа в специално разкрити сайтове. Квотата на България е да осигури поне 13 000 подписа. До момента са гласували над 3000 българи. "Не е невъзможно за няколко дни да се съберат хиляди поддръжници", смятат от КНСБ. Синдикатът е разкрил линк за гласуване в сайта си www.knsb-bg.org. Друга възможност е http://basicincome2013.eu/ubi/bg.
До момента най-активни са Словакия, Хърватска, Белгия, Холандия, Унгария, Испания, Франция и Германия. В Швейцария пък специална петиция вече събра 100 000 подписа  за провеждане на референдум.

Епидемия от ревност: Ревнивец превърна жена си в жива факла
Ахмед ритал Севинч, докато бягала в пламъци по улицата
Часове след драматичния любовен триъгълник във Варна, при който двама прелюбодейци бяха убити, а рогоносецът си тегли куршума, 56-годишен мъж от Търговище запали жена си. Ахмед се вбесил на 49-годишната Севинч, с която живеел на съпружески начала. Двамата се скарали, при което мъжът грабнал бензин, залял половинката си и драснал клечката, без да му мигне окото. Съседите им забелязали пламъците и сигнализирали на тел. 112. През това време Севинч изскочила с горящи дрехи на улицата, а Ахмед я последвал. Той започнал да я рита, като пред дошлите по-късно полицаи обяснил, че дори има изгаряния по краката в опит да я спаси. Жената е приета в многопрофилната болница в Търговище с множество изгаряния и с опасност за живота. След първоначалните медицински интервенции тя е транспортирана по спешност в клиниката по изгаряния на Военноморската болница във Варна. След разследване полицаите задържали 56-годишния мъж, който е привлечен като обвиняем. Наблюдаващият прокурор Васил Ангелов обясни, че причината за опита за убийство е битов конфликт. От една страна Ахмед ревнувал половинката си, а от друга, имали проблеми с парите и често се карали. По случая се разпитват и още свидетели.

Монитор
Антимонополните закони в парламента през февруари
Щандове Мade in Bulgaria във всеки хипермаркет
Има съмнения за картел между веригите
Щандове само за български стоки да се разкрият в големите хипермаркети, предложи вчера зам.-председателят на икономическата комисия в парламента Румен Гечев. Това е една от мерките за защита на родното производство, които се дискутират при подготовката на антимонополните закони. Пакетът със законодателни изменение ще бъде внесен в Народното събрание още през февруари, научи „Монитор”. Решение на проблемите между търговските вериги и производителите ще се търси с промени в Закона за защита на конкуренцията, уточни проф. Гечев. В момента при вицепремиера Даниела Бобева се провеждат срещи между заинтересованите страни. Най-малкото, което очакват родните доставчици, е да бъдат третирани като чуждестранните, защото сега те получават по-малка търговска отстъпка, освен това времето за плащане при тях е по-дълго, каза депутатът от Коалиция за България. Според него при чуждите доставчици често се случва веригите първо да плащат, а след това да получават стоката. Обмисля се поставянето на максимален срок, в който да се прави плащането, така че родните фирми да не бъдат в неизгодна позиция. Обсъжда се разплащането да става в 30-дневен срок споделиха запознати с готвените промени. Ще бъдат взети мерки българските компании да не бъдат принуждавани да връщат на веригите част от нищожната си печалба обратно под формата на такси и заплащане на реклами.

За отделни щандове за свежи продукти в магазините се обяви и земеделският министър Димитър Греков. По този начин родните производители ще имат шанс да пласират продукцията си, защото стока, доставена от хиляди километри, трудно ще отговори на критериите за прясна продукция.

Мол от 2005 г. не проверява подемниците си
Две трети от асансьорите ни за подмяна
За 2013 г. са монтирани само 700-800 нови
70-80 хил. от асансьорите в страната, или около две трети от общо около 130 хиляди, са за подмяна, защото не отговарят на евростандартите. Това смята Илия Златанов, главен секретар на Асоциацията на производителите и вносителите на асансьори в България.

Според браншовика с около 3 пъти падна производството на подемни съоръжения у нас през последните 5-6 години след началото на кризата. По думите на Златанов една от основните причини е сривът в строителството на жилища в страната.

„Оцеляха само производителите, които се ориентираха да работят за износ”, поясни той. Експортираме съоръжения за около 20 страни в целия свят, у нас дори в държавните сгради, където е задължително подемните съоръжения да отговарят на евронормите, това не се спазва. През 2013 г. у нас са монтирани 700-800 нови асансьора.

Повечето от тях са вносни, уточни Златанов. Според него проблемите в сектора може да се решат, ако контролът на съоръженията стане частен, защото тази дейност била държавна само още в Куба и Северна Корея.

„Старите асансьори не са опасни, ако се поддържат редовно”, смята Юлиян Иванов, шеф на Инспекция за държавен технически надзор в ДАМТН. По думите му у нас има съоръжения на повече от 80 години, но работят безпроблемно, защото собствениците им се грижат за тях.

През миналата година проверка установи, че 17 асансьора в голям търговски център се ползват, без да са минали технически преглед от 2005 г., а това трябва да се прави всеки 3 години. Санкционирани са поддържащата фирма и ползвателят, съобщиха от Инспекцията за държавен технически надзор.

Сега
В новия НК - дървото е по-ценно от човека
Уж в него щяха да останат само тежките престъпления, а останалите да се преследват бързо и с тежки глоби, за да се разтоварят и прокуратурите от стотиците хиляди преписки. Вместо това се добавя затвор и за снимане на политици.
"Който противозаконно сече, взема, събира, добива или извозва от гора каквито и да било дървета или части от тях, включително отсечени или паднали, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба. Наказанието се налага и на онзи, който укрие, товари, транспортира, разтоварва, съхранява или преработва незаконно добита от другиго дървесина."

Това е записано в така рекламирания от властта през последните седмици проект за изцяло нов Наказателен кодекс. Пак там може да се види и разпоредба, предвиждаща, че "който причини на другиго смърт по непредпазливост, се наказва с лишаване от свобода до три години". Чак "когато е причинена смърт на повече от едно лице, наказанието е лишаване от свобода до пет години".

Или казано иначе, сечеш дърво - 5 години затвор, убиваш човек - 3 години.

Ако дърветата са в големи количества или пък участва човек от горското, то наказанието скача дори до 15 години.

Това безумие и несъразмерност съществуват всъщност и в сега действащия Наказателен кодекс. И точно такива пълни глупости трябваше да премахне изцяло новият НК. Очевидно обаче нищо подобно не се е случило. Нещо повече. В една много огромна част старият и новият НК на практика се припокриват.

Освен това нищо не е останало от обещанието, че в кодекса ще останат само тежките и важните престъпления, при които да се намесва прокуратурата. А в останалите по-леки или пък изискващи по-скоро бързина на наказанието случки да се действа с тежки административни санкции - глоби, отнемания на лицензи, имуществени санкции за фирми. Защото сега държавното обвинение е буквално залято от десетки и дори стотици хиляди преписки и случки. И на практика са буквално блокирани от дела за кражби на две гуми или една овца, за незаконна сеч, контрабанда на някой килограм краставици или дини. И така по-малко от 2000 прокурори трябва да се занимават с по над 200 000 дела годишно.

НОИ отчете почти пълно изсветляване на пазара на труда
С повече от 300 000 са се увеличили осигурените през летния сезон
Варненци търсят работа след края на летния сезон на трудовоинформационна борса, която е част от инициатива на европейската мрежа за заетост EURES.
Неочаквани положителни тенденции на пазара на труда отчита НОИ през третото тримесечие на 2013 г., показват данните за макроикономическите показатели на социалното осигуряване. Според тях средният брой на осигурените се е увеличил с почти 310 000 души и стига до 2.934 млн. души от 2.643 млн. лв. тримесечие по-рано. За сравнение третото тримесечие на 2012 г. спрямо второто почти нямаше ръст на осигурените, които бяха около 2.74 млн. души. А увеличените до почти 3 млн. осигурени гонят показателите отпреди кризата.

Труд   
Съученикът на Хюлия, посочен погрешка за убиец: Животът ми се преобърна. Жалко за нея
Животът ми се преобърна. Отидох на работа и ми казаха, че съм обявен за национално издирване за убийството на Хюлия. Това каза в "Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия съученикът на убитото момиче от варненското село Белоградец.

Вчера в интернет се появи снимката на Иван Костадинов, който се потресъл, когато разбрал, че го сочат за убиец.

Аз съм само съученик на Хюлия, познавахме се, но нищо повече. Приятели сме и във фейсбук, вероятно от там са взели снимките ми, казва Иван, който обаче изтъква, че профилът му е бил заключен, а някой, който е имал достъп до фотосите ги е пратил на медиите.

Имам семейство - жена и дете, и всички са потресени от това. Аз съм шокиран, омърсен съм, казва Костадинов, който отрича да е имал каквито и да било контакти с Хюлия. Нейният истински убиец е задържан на влизане в Холандия и се казва Иван Тодоров.
   
1 лев плащат вече пенсионерите за преглед при личния лекар    
От днес пенсионерите ще плащат при всяко посещение при лекар и зъболекар само 1 лев, след като влезе в сила постановлението на Министерски съвет, прието миналата година и обнародвано днес в Държавен вестник.

Разликата между 1 лев и 2,90 лева, колкото плащат всички останали пациенти, ще се заплаща на изпълнителите на медицинска и дентална помощ от бюджета на Националната здравноосигурителна каса чрез трансфер от Министерството на здравеопазването.