Сметната палата дава Община Балчик на прокурор

Председателят на Сметната палата изпрати на прокуратурата докладът за одит в община Балчик за периода от 01.01.2011 г. до 30.09.2012 г. Това се прави при наличие на данни за престъпление. Сметната палата не може да огласява данни от него до приключване на наказателното производство, затова публикува на интернет страницата си одитните доклади без частите, които са изпратени на прокуратурата.

Сметната палата дава Община Балчик на прокурор

За нарушения на процедурите за възлагане на обществени поръчки докладите са изпратени на изпълнителния директор на Агенцията по обществени поръчки и на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция.




Възлагани са обществени поръчки в условията на свободно договаряне, без провеждане на процедура и без събиране на оферти, при наличие на основание за това, се казва в документа.

Размерът на просрочените вземания на общината е съществен. Не са предприети предвидените в нормативната уредба мерки за прекратяване на наемните правоотношения с неизправни наематели. В резултат на неосъществен или неефективен предварителен и текущ контрол са извършени разходи над размера на утвърдените бюджетни кредити, отчетени са просрочени задължения.

Не са положени усилия за осигуряване на информация за финансовото състояние на търговските дружества, в които участва общината и за създаване на организация за контрол по изпълнение на действащ концесионен договор.

Преди поемане на задължение не са прилагани утвърдените система за предварителен контрол и система за двоен подпис, с което не е предоставена на кмета на общината и другите отговорни длъжностни лица разумна увереност за съответствието на решенията и действията с приложимото законодателство, пише още в одитния доклад.

От одитиращия орган са направени 15 препоръки към кмета и 4 към ОбС – Балчик.

В срок до три месеца от получаване на настоящия доклад, кметът  Николай Ангелов и местният парламент следва да предприемат мерки за изпълнение на препоръките и да уведомят писмено за това председателя на Сметната палата.