Гражданска защита в школата; 90 деца натровени със супа; Джипита крият грипната епидемия

"Атака" шантажира управляващите с кворума; Първанов пробва да цепи БСП; Скандалите у дома и деградацията водят до самоубийства; 60 полицаи сложиха край на живота си за 6 години

Гражданска защита в школата; 90 деца натровени със супа; Джипита крият грипната епидемия

Сега
Държавата не може да събере 2 млрд. лева от глоби
За да реши проблема, кабинетът предлага тази дейност да се прехвърли от данъчните на държавните съдебни изпълнители
Държавата ще направи отчаян опит да си събере 1.9 млрд. лв. от глоби, които се дължат от граждани и фирми. За целта те ще бъдат прехвърлени за събиране от Националната агенция по приходите (НАП) на държавните съдебни изпълнители, съобщи вчера зам.-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева. Става дума за всякакви глоби, които се налагат от КАТ, общините, ведомства, агенции, данъчните и др. Всички те са изискуеми, т.е. не са обжалвани пред съд и не им е изтекла давността. Около 40% от глобите са на стойност до 100 лв. Реално общата сума на глобите е 1.2 млрд. лв., а 700 млн. лв. са лихвите.

Обяснението на данъчните за това, че не успяват да ги съберат, е, че става дума за много на брой и малки като стойност глоби. Често пъти приходната агенция трябва да похарчи много повече в процедурата по събиране, отколкото е самата санкция. Ако длъжник с такава глоба има и данъчно задължение, тогава няма проблем, защото при процедурата при принудителното събиране се взимат всичките пари. "Голяма част от хората нямат отношение с НАП, не подават данъчна декларация", обясниха оттам.

"Атака" шантажира управляващите с кворума
"Атака" шантажира управляващите БСП и ДПС, че ако снемат имунитета на лидера й Волен Сидеров, ще саботира кворума в парламента. Подобна закана се прокрадна в изказване на депутата Светослав Станилов вчера пред БНР. Той увери, че групата ще продължи да ходи на работа, но не се ангажира с осигуряването на кворума, без който парламентът не може да работи. Този въпрос щял да се решава допълнително от ръководството на партията и ПГ, посочи той. Реакцията на националистите е в отговор на внесеното от главния прокурор Сотир Цацаров искане да бъде снета депутатската защита на Сидеров, за да бъде разследван за хулиганство и за лека телесна повреда на полицай.

Стандарт
Гражданска защита в школата
Въвеждане на предмет "Гражданска защита" в училищата предвижда правителството. Как да се защитават от природни стихии ще учат и служителите във всички министерства, гласи Стратегията за намаляване на риска от бедствия. Ще се изготви и карта на опасностите от стихии. Тя ще бъде готова пред 2016 година, става ясно от стенограмата на заседанието на Министерски съвет в сряда. Първоначалната идея бе картата на бедствията да бъде бъде факт до края на тази година. На заседанието на кабинета обаче вицепремиерът Цветлин Йовчев предлага удължаване на срока. Причината е липсата на средства.

Държавни фирми дължат 9 млрд. лв.                                                                                      Дълговете на държавните фирми надминават 9 млрд. лв. към края на юни 2013 г. За периода от края на 2009 до средата на 2013 година задълженията на държавните компании са нараснали с 2,85 млрд. лева или с 46%. Това показват данни на Министерството на финансите за задълженията на предприятия с над 50% държавно участие, които са поискани от Института за пазарна икономика. В края на 2009 г. дълговете на държавните предприятия са били малко над 6,1 млрд. лв.

Монитор
На завера в НДК
Първанов пробва да цепи БСП
Лъсна схемата „Гоце - премиер, Борисов - президент”
Бившият държавен глава Георги Първанов пробва да разцепи БСП с тайна завера в НДК вчера. На срещата присъствали провалилият се вътрешен министър в кабинета „Станишев” Румен Петков, известен с близките си отношения с мафиотите Братя Галеви, дясната ръка на Октопода Алексей Петров и бивш ректор на УНСС – проф. Борислав Борисов, ексздравният министър и бивш кмет на Стара Загора Евгений Желев, както и още провалили се бивши червени кметове. В проекта участва и Татяна Дончева, която е  бивш юрисконсулт на „Мултигруп”.

Целта на упражнението в НДК е да се вкара клин в редиците на БСП и кръгът около бившия държавен глава да нареди алтернативна листа за предстоящите през май избори за Европейски парламент, коментираха запознати. На сбирката се е работило и по друга линия – сеене на раздори и вътрешна критика в столетницата по казуса с лидера на „Атака” Волен Сидеров. Събралите се в НДК използваха инцидента като камуфлаж на заверата си, като излязоха с позиция по случая, обявена като документ на „Национална гражданска инициатива АБВ”.

Така на практика движението на Първанов беше извадено от фризера след като първите му стъпки от 2010 г. се провалиха.

С действията си Първанов  се опитвал да вбие клин в БСП, озлобен от катастрофалната загуба на лидерската битка в левицата от Сергей Станишев през май 2012 г.

Тайната и най-важна цел на кръжеца „Първанов” обаче била да се спретне заговор между хората на Георги Първанов и ГЕРБ, който в крайна сметка да издигне експремиера Бойко Борисов за президент, а агент Гоце – за премиер. „Целта е да формира странна коалиция между бивши агенти на Държавна сигурност и мутри”, коментираха наблюдатели. На „Позитано” 20 пък се надяват евродепутатът Ивайло Калфин, който е бивш външен министър в кабинета „Станишев” и политик със стабилни позиции, да прояви разум и да се откаже навреме от участие в подобна колаборация.

На заверата  в НДК били поканени много влиятелни фигури в БСП, но те отказали. Сред отклонилите поканата са депутатът Кирил Добрев и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Бавят справките за заболелите към районните здравни инспекции
Джипита крият грипната епидемия
Опасният „Масачузетс” ни подминава, остава по-лекият „Калифорния”
Джипита саботират обявяването на грипна епидемия, като не си правят труда да подават редовно справките с броя на заболелите в районните здравни инспекции, установи репортерска проверка на „Монитор”. Така инспекциите не могат да дадат реална картина за болестта в страната и при достигане на критичните стойности да обявят епидемия.

Ако има оповестена, джипитата ще трябва да доставят и съхраняват безплатно за пациентите си противовирусните препарати от РЗИ-а, което отнема от тяхното време. За тази дейност Националната здравно-осигурителна каса не им плаща.

Не всички общопрактикуващи лекари подават и проби от пациентите си в съответната инспекция за изследване, за да се каже със сигурност от какъв вид е грипът, показа още репортерската проверка на „Монитор”.

24 часа
АБВ на Първанов вади своя листа за евроизборите
Алтернативна лява листа за евроизборите ще извади Георги Първанов. Начело ще е Ивайло Калфин.

Експрезидентът възроди вчера формта си АБВ и на първа тайна сбирка с червени кметове, Румен Петков и други свои привърженици от БСП обявил новата инициатива.

Малко по-късно през деня Първанов, Калфин и проф. Борислав Борисов реанимираха и публично АБВ, като разпратиха до медиите позиция, в която от негово име осъждат остро неясната реакция на БСП и ДПС спрямо поведението на Волен Сидеров.

"Тази тайна, както я наричате, среща има своя продукт - ясна позиция по случая "Сидеров", коментира часове по-късно Първанов в Благоевград. Но отказа да посочи кои са били на сбирката в НДК.

"Вижте кои сме се подписали под декларацията, това е достатъчно", лаконичен бе той. Запитан за алтернативната евролиста, той отсече: "Към днешна дата се занимавам с това, което знаете. Ако има новини в тази посока, ще ви информирам. АБВ е гражданска инициатива, която има за цел да произвежда политически позиции и го правим."

90 са вече натровените деца в Сливенско
Броят на учениците на възраст от 7 до 15 години, които се натровиха в Сливенско с храна, достигна 90.

При всички постъпили се наблюдава един и същ симптом - повръщане. Направени са изследвания, те ще бъдат готови в рамките на 48 часа, съобщи началникът на Спешно отделение д-р Тодор Суванков на сайта на МБАЛ "Д-р Иван Селемински".

Болните деца са от селата Стара река, Гавраилово, Струпец, Калояново, Камен и др. Там училищата се снабдяват с храна от обща кухня. Най-вероятно става въпрос за хранително отравяне със супа, която децата са консумирали.

19 училища в Сливенско са сигнализирали за деца с хранителни проблеми. 2 училища не са подали сигнали за натравяне. Една фирма за кетъринг снабдява с храна 21 училища в Сливен и Котел, каза пред журналисти началникът на Инспектората по образование Бисерка Василева. Животът на нито едно от пострадалите деца не е застрашен. Предприети са всички мерки те да не се обезводнят заради повръщането. Пациентите са настанени в различни отделения на областната болница, а част от тях и във Военна.

Труд
Скандалите у дома и деградацията водят до самоубийства
Някои от оцелелите след опит за самоубийство, които после се лекуват в психиатриите, са пенсионери. Причината е, че възрастните хора започват да се чувстват безполезни и като тежест за близките си. А до тази мисъл не е трудно да се стигне, тъй като получават мизерни пенсии. С тях могат само да се опитват да оцеляват, не и да водят живота на третата възраст, както е в доста страни от ЕС - изпълнен с много пътувания и разнообразни занимания.

Труп на жена, а часове по-късно - и на детето , бяха открити край железопътната линия до Провадия. Една от версиите, по която работи полицията, е самоубийство.
Новината отпреди 3 дни втрещи обществото. Пак тогава абитуриент от Карлово сложи край живота си. Обеси се. Причината още не е известна, предполага се, че е любовно разочарование.

В четвъртък 18-годишна от Роман се хвърли от мост в Искъра, защото имала връзка с женен мъж. Майка преди години съсякла съпруга си и също го хвърлила в реката. А сестрата на младата жена скочила под влак.

Това са случи само в последните дни, а мине не мине седмица, научаваме как заради безизходица, самота или заболяване пенсионер се е удавил в Дунав или закъсал финансово българин е решил повече да не се мъчи...

Защо се стига до фаталния акт? Кое кара хората да посягат на живота си? "Причините могат да се обединят в две големи групи. В първата поставям обстоятелства, свързани с конкретната личност и манталитета . Става дума за фактори, появили се по време на възпитанието, заради психична болест или вследствие на стресови изживявания", заявява д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в Курило. Във втората група е влиянието на обществото, но и двете имат равна тежест.

За съжаление емоционалният интелект на българина (водещ при решението за край на живота и поставящ се в първата група от рискови фактори) доста куца. "Той представлява способността на човека да познава, да управлява и да се справя с емоциите си, с тези на близките си и на други хора", обяснява психиатърката. Просто казано българите имат рационална интелигентност, тъй като са завършили училище, били са в университет, но

нямат емоционален интелект

"Той се създава от ранни години в семейството. Само че в нашите домове се мълчи по важни проблеми, има много теми табу. По тази причина се вихрят скандали и конфликти, вместо трудностите да се решават на базата на градивни спорове", допълва д-р Гълъбова. Т.е. докато родителите се стремят да осигурят само материалното благополучие - марковите дрехи, електронните устройства, игри, забравят да говорят за начина на общуване между хората с децата си, за случилото се с тях в училище, за разочарованията им, за това, което ги вълнува или пък не им е интересно.

"Така децата израстват в среда на мълчание, често и с агресия - вербална, физическа или и с двете. А накрая се случва това, за което вие, медиите, пишете - незрели реакции на уж зрели хора - посягат на себе си или на околните", посочва д-р Гълъбова. На много хора може и да не им звучи убедително, но именно описаните случки от всекидневието още в детството формират поведението на индивида и в зряла възраст. А тогава характерът и действията му много трудно биват коригирани.

"Да не говорим, че българите нямат здравната култура при проблем да потърсят специалист - психиатър или психолог, а по-скоро ще отидат на врачки, баячки или при ясновидец. А защо? Защото нашенецът мисли така -

аз не мога да се оправя с жена ми, та някакъв психолог ли

ще ми каже какво да я правя?! Я, два шамара и нещата ще влязат в релси", добавя специалистката.

Деградацията на обществото, засилила се в последните 3 години, също оказва сериозно влияние на индивидите, решили да отнемат свой или чужд живот. "На пръв поглед нещата не изглеждат свързани - лидерът на "Атака" Волен

Сидеров посяга на някого, а друг скача под влака

Истината е, че след като от най-високо ниво се показва подобен тип арогантно поведение - и то не само от Сидеров, хората си казват следното: "Този напада дипломат и полицай, защо тогава аз да не гръмна някого?!", коментира д-р Гълъбова. Тя е категорична, че незачитането на хората от страна на властта и институциите, третирането им само като електорална единица и съответно забравянето след изборите също подпалва решението за убийство или самоубийство.

Негативни последици може да се очакват и от възпитаването в неуважение към закона. Поредният случай е майката, която сама обучавала детето си у дома. "Никой не попита тази жена как така възпитава наследника си, газейки законите, защото в еди-кой си член е записано, че ходенето на училище е задължително. Както виждате, лошото тръгва именно от такива дребни неща. А ако не сме доволни от този или онзи нормативен акт, това не ни позволява да не ги спазваме. Други са начините за налагане на своята правота", казва психиатърката.

Практиката на специалистите показва, че решението за самоубийство идва често след личен проблем, а не заради психично заболяване. А ако пациент с душевно страдание посегне на живота си, това става точно в тези периоди, когато е най-добре - в най-стабилно състоянието, защото тогава той осъзнава колко много му е взела болестта. За съжаление рядко опитите на тези две групи хора са неуспешни, защото използват все сигурни методи - въже, хвърляне от високо или смъртоносна доза хапчета. Съвсем различни са случаите, при които жена поглъща 10 таблетки и веднага звъни на Бърза помощ, за да я спаси.

Психиатрите имат скла с фактори, която определя на базата на практиката кои групи са най-уязвими и сред тях самоубийствата стават най-често.
Оказва се, че най-рискови са мъжете между 45 и 55 г., тъй като тогава те правят по-сериозни равносметки за живота си. И ако изводът не им хареса, някои решават да сложат край на живота си. Други уязвими са младите между 18 и 22 г., но при тях мотивът е тежки неудачи в училище или в любовта.



Докато чакат новата психиатрия, падна таванът

Точно преди 2 години тогавашният здравен министър д-р Стефан Константинов (ГЕРБ) обеща държавата да построи чисто нова болница, нещо, което не се е случвало от близо 40 години, и в нея да се премести психиатрията от Курило.

Но той бе сменен и проектът си отиде заедно с него. Само че докато психично болните в "Св. Иван Рилски" чакат някой да им осигури по-цивилизовани условия за лечение, падна таванът на кухнята, в която се приготвя храната им (виж снимките).

"Случи се към 15 ч на 26 декември м.г., когато работниците заключвали вратата. За щастие пострадали няма", казаха лекарите. Влагата, дългите години на студ, дъжд и пек, са напукали стените под покрива и на съседна пристройка. През процепа спокойно се вижда облачното небе.

Не по-завидно е положението на останалите сгради от павилионен тип, в които се помещават "Първо женско" и "Първо мъжко отделение". Фасадите са обелени и олющени, някои от стаите са измазани, дадени са немалко пари, но мярката е палиативна. Психиатрията се помещава в осем сгради, строени в далечната 1949 г. А някои са и 20 години "по-стари". Колкото добре и да са вдигнати, няма как да издържат на атаките на климата, защото от 2006 г. досега лечебното заведение е наводнявано 3 пъти. През 2005-а се стигна дори до евакуиране на пациентите, тъй като болницата се намира върху най-ниското място в Софийското поле.

Вътре в помещенията е чистичко, но старото обзавеждане и паянтовите легла, потискащите прозорци с дървени черчевета и решетки, вратите, които от дългото ползване и блъскане са като нацепени, карат нормалния човек да се чувства депресивно, камо ли - болните. А настанените тук са със сериозни заболявания - шизофрения, биполярно разстройство, с тежки епилепсии. Единствената ободряваща зона е паркът. Но в студените дни и неговият "живец" изчезва.

"Психиатричната помощ в България не е на ниво. Тя е останала някъде в 60-те и 70-те години на миналия век. Ето, вие се разхождате из болницата и виждате как изглежда една психиатрия в европейска столица?! Ако видът трябва да е такъв и това е отношението на обществото, защото ние избираме парламента, който излъчва министрите, нещата не са никак розови. И ще стават даже още по-зле", нареждат докторите. Те вече се чудят на кого да се молят, за да практикуват професията по европейски.

А от години колегите им от ЕС работят в клиники, чиито сгради са в централни зони в градовете. Идеята е пациентите да се чувстват не изолирани, а като част от обществото, към което се предполага, че ще се върнат бързо.
"Дано властта някога се сети и за нашите болни", казаха на изпроводяк лекарите от Курило.

60 полицаи сложиха край на живота си за 6 години
60 служители на МВР сложиха край на живота си от 2007 г. до края на 2012 г., сочи черната статистика на вътрешното министерство.
Най-много полицаи - 14, са се самоубили през 2009 г. През 2008 и 2012 г. фаталното решение са взели по 11 униформени. Сред тях има и един курсант от Академията на МВР.

През миналата година на медиите станаха известни пет случая на самоубили се служители на реда.

През март м.г. граничар от Лом се простреля в главата на гроба на баща си, който починал неотдавна. Два месеца по-рано друг граничар се застреля на катера, на който работел.

През февруари пък разследващ полицай от Кърджали бе намерен мъртъв в автомобила си. 36-годишен пътен полицай от Велики Преслав сложи край на живота си през май м.г., като се простреля със служебния пистолет "Макаров" в сърцето.
Черен бе и септември за МВР. Тогава 42-годишен полицай от автопатрул на Пето РУП във Варна сложи край на живота си по време на работа. Той се простреля в слепоочието със служебното си оръжие.

Според експерти полицаите попадат в рисковите групи на хората, които могат да посегнат на живота си. Най-честите причини служителите на реда да вземат фаталното решение са лични драми или финансови затруднения.

Изследвания на психолози сочат, че полицейската професия е една от най-стресовите сред 140 други.

Наскоро Синдикалната федерация на служителите в МВР направи аналитичен доклад, според който полицаят е подложен най-малко на 30 вида стрес в личния живот и работата си. Сред тях са условията на труд и заповедите на началството. Тревогите пък отключват куп болести у пазителите на реда, спасителите от Гражданска защита и пожарникарите.

"На пръв поглед самоубийства на полицаите са свързани с личния им живот - изневяра, развод, злоупотреба с алкохол, проблеми с парите. Но зад тях почти винаги се крият професионални трудности - липса на перспектива за кариерно развитие, ниско заплащане, неразбрано началство. И някои болезнено винят себе си за проблемите си", категорични са психолози.