Спад в безработицата; Протест: Автобусите спират на 1 февруари; Кабакум се размина с Големия пясък

Спад в безработицата; Протест: Автобусите спират на 1 февруари; Кабакум се размина с Големия пясък
Ивайло Калфин подаде оставка; Плевнелиев сезира Конституционния съд за таксите за ВЕИ

Оставка.


„Дума":


Ивайло Калфин подаде оставка


Ивайло Калфин се оттегли като ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. Той разпространи извадки от писмото си до лидера на БСП Сергей Станишев, в което се отказва от поста. В мотивите за решението му се говори за "абсурден избор между идеите и партийното ръководство, които се оказват все по-несъвместими", както и за компромиси, свързани с коалиционната политика и кадровите решения на БСП. Депутатът Мая Манолова определи решението на Калфин като предателство спрямо всички, които са работили за него на кампаниите, на които е бил подкрепен от БСП. Министър Кристиан Вигенин заяви, че в напускането няма нищо драматично. Според него обаче търсенето на алтернативност може да доведе до разцепление на евровота.


ВЕИ.


„24 Часа":


Плевнелиев сезира Конституционния съд за таксите за ВЕИ


Президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд с искане да бъде обявена за противоконституционна въведената от 1 януари 2014 г. такса за производство на вятърна и слънчева енергия. Държавният глава счита, че приетите с гласуването на Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г. разпоредби в Закона за енергията от възобновяеми източници, с които се въвежда таксата, са в противоречие с основните конституционни принципи на правовата държава и свободната стопанска инициатива.


Имена.


„Стандарт":


Кабакум се размина с Големия пясък


215 местности във Варненско запазват турските си имена. Известният плаж Кабакум няма да се казва Големия пясък. Култовото и най-чисто девствено място край морето си остава пък Паша дере, а не Царския залив, както се настояваше според внесеното предложение за побългаряването на топонимите. С 22 гласа "за", 9 "против" и 7 "въздържали се" варненските общински съветници не потвърдиха решението си за от декемврийската сесия за преименуване на 215-те местностите с турски и арабски имена. Предложението трябваше да получи поне 26 гласа, за да бъде прието. Срещу решението, което развихри националистическите страсти през последните една-две седмици гласува групата на БСП, която предишния път не беше в залата. Сега отсъстваха съветниците от "Нашия град", които през декември гласуваха "за".


Стачка.


„Труд":


Протест: Автобусите спират на 1 февруари


"На 1 февруари ще спрем всички автобусни линии в страната, ако държавата продължава да си затваря очите за проблемите ни", заяви председателят на Сдружението на автобусните превозвачи Галя Топалова. В организацията членуват около 80% от автопревозвачите у нас. Пред "Труд" Топалова уточни, че за тази дата все пак ще се продават билети, но в случай че не им бъде обърнато внимание, фирмите няма да пътуват и ще връщат пари на клиентите си. "Осъзнаваме, че подобна мярка е крайна, но държавата не прави нищо, за да подкрепи нашия бранш", добави тя.


Безработица.


„Монитор":


Спад в безработицата


Размерът на безработицата средно за 2013 г. е бил по-нисък от очакваното, отчетоха от Агенцията по заетостта. През миналата година безработните са били 11,2%. Това е с 1,1 процента по-малко от планираните 12,4%. Равнището на безработица в страната плавно намалява от 11,9% през януари и 12,0% през февруари до 10,7% през август. През следващите месеци равнището на безработицата отново нараства, но не достига нивата от началото на годината. За миналата година средномесечният брой на безработните, регистрирани в бюрата по труда в страната, е 371 380. Темпът на нарастване обаче е много по-малък от предходната година. През 2012 г. безработните са се увеличили с близо 32 000, а през 2013 г. - с 6843.


Източник: NEWSBG
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+