Вдигат заплатите на чиновници и полицаи; Връщаме всички заеми без такси; 165 кражби на ден

Лекарите искат затвор за нападение над медик; 200 с домашно обучение, вземат диплома от Оксфорд; Отпускат още пари за фонд „Инвитро”; И все пак правителството прие новия Наказателен кодекс

Вдигат заплатите на чиновници и полицаи; Връщаме всички заеми без такси; 165 кражби на ден

Сега
София, Ямбол, Пазарджик и Плевен са пред обявяване на грипна епидемия
Средно за страната 143-ма на 10 000 българи са болни от грип - няколко региона, като София-област, Ямбол, Пазарджик и Плевен, са в ситуация пред обявяване на епидемия, съобщи в ефира на Дарик главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той посочи, че противовирусните препрати са заредени в районните здравни инспекции, като те се ползват основно от болниците за лечение на по-тежките случаи и усложнения.
Доскоро в страната циркулираха паралелно два щама, сега обаче доминира пандемичният АH1N1, известен като „Калифорния". Характерна особеност тази година била и упоритата, суха и дразнеща кашлица, която трудно се лекува и продължава две-три седмици, обясни д-р Кунчев и допълни:
„Имаме региони с доста висока заболяваемост. Общо за страната тя е 143-ма на 10 000, което също е значително повишение. Но в някои области, по специално София-област, Ямбол, Пазарджик, Плевен, е близка до епидемичната. За София-област обсъждахме с колегите, че ще наблюдаваме един-два дни и отсъствието на учениците, разбира се, в ниските възрастови групи, защото те са по-показателни, и на тази база в края на седмицата, или ако има ръст още следващата седмица на място могат да вземат решение дали са достигнати епидемични стойности", заяви д-р Кунчев.
За разлика от самото начало, в края на миналата година първите засечени проби за грип бяха от типовете B. Нещата вече коренно се измениха и е почти тотално превалирането на АH1N1 "Калифорния", каза още специалистът и допълни, че това е щамът, който ще предизвика и предизвиква огромната част от заболяванията.
По думите му най-вероятно хората в по-висока възраст ще бъдат малко повече предпазени. Те са се срещали с този щам и ще го изкарат малко по-леко, за разлика от младежката възраст.

Общините ще получат 350 млн. лв. от фонда за регионите
Основната част от фонда от 500 млн. лв. за растеж и развитие на регионите в бюджет 2014 ще бъде разпределен към общините. Местните управи ще получат за реализация на регионални проекти около 350 млн. лв. от общата сума. За регионални инвестиционни програми на министерствата ще бъдат заделени не повече от 150 млн. лв. Това обяви финансовият министър Петър Чобанов, след като кабинетът гласува правилата за изразходване на средствата от фонда.

Фондът за развитие на регионите е един от основните акценти в политиката на кабинета за 2014 г., като правителството бе критикувано, че трудно ще може да класира разнородните проекти на общини и министерства. В тази връзка проектите на общините ще се класират от междуведомствен съвет с участието на сдружението на общините, а тези на министерствата - от финансовия министър.

Новинар
Лекарите искат затвор за нападение над медик
Българският лекарски съюз (БЛС) настоява за по-строго прилагане на закона при посегателство над лекари.

Те изразиха позицията си в писмо до министъра на правосъдието Зинаида Златанова и до главния прокурор Сотир Цацаров. Това се случи в сряда – ден след като цигани пребиха хирург в Луковит.

Причината за побоя беше, че лекарят им казал, че само един от тях може да остане да нощува заедно с прието за операция дете и им напомнил, че тази нощувка струва 5 лв.

Според БЛС това е поредното нагло вандалско насилие, което срива авторитета на съсловието.

Лекарите припомниха, че отгоре на всичко извършителите в повечето случаи са защитени в публичното пространство, защото дори не се споменават имената им, а само инициалите им. В същото време имената на лекари се огласяват.

Лекарите напомниха и за побоя над фелдшер в Шумен, за който извършителят получи условна, а не ефективна присъда. Също така и че още в първия ден от новата година беше нападнат екип на спешна помощ във Враца, отзовал се за 4 минути на повикване за проблеми с бременна жена.

Преди Коледа пък, след като си разбил главата в дискотека, пиян циганин преби лекар в спешното на Стара Загора.
От лекарския съюз казаха, че с изброените случаи се е ангажирала и етичната комисия на БЛС.

Болниците с таван на цените за лекарства
Ще бъде въведен таван на цените, на които болниците купуват лекарства.

Това е записано в плана на правителството за оптимизиране функционирането и подобрение на контрола на здравната система. Здравният министър Таня Андреева обясни, че фирмите няма да участват в обществени поръчки в лечебни заведения с цени, по-високи от тези, които са договорили с касата.

„Идеята е да има пределни цени, на които ще се участва в процедурите по обществени поръчки в лечебните заведения. Парадоксално е, че в големите болници, където цените би трябвало да са по-ниски поради по-големите закупени количества, се оказват, че са най-високите цени. Просто пазарната икономика е малко сгрешена”, коментира Андреева.

Стана ясно още, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще отпусне 67 млн. лв. на болниците до края на януари. Парите са предвидени за дейността на лечебните заведения през октомври и ноември миналата година. Зам.-министърът на финансите Людмила Петкова заяви, че средствата ще бъдат осигурени от бюджета за 2014 г. и ще бъдат изплатени до 20 януари.

Монитор
200 с домашно обучение, вземат диплома от Оксфорд
Курсовете варират от 35 до 180 паунда
Домашните ученици у нас се обучават онлайн по програмите на Оксфорд и ще получат престижна диплома. След завършването на всеки курс те получавали сертификати, които удостоверявали знанията на децата. Това съобщиха вчера от „Асоциацията за домашно образование”. Според тях над 200 семейства са избрали да обучават децата си в домашни условия. По-голямата част от
тези семейства са високообразовани и използват дистанционни програми на обучение. Една от тях е Oxford home.

“Някои от курсовете там са безплатни, а други платени, като цената варира от 35 до 180 паунда. Таксата включва и учебници, които се доставят в домовете“, разказа председателят на асоциацията  Петър Порумбачанов. Той допълни, че има много домашни ученици, които са търсени от водещи университети.

Българчетата, избрали да учат у дома, се обучават и по американска дистанционна програма. Годишната такса там е 800 евро.

Според членовете на асоциацията всички домашни ученици посещават извънкласни занимания, контактуват с други деца, имат достъп до професионалисти, специалисти и педагози в различни области и взаимодействат с широк кръг от хора. Те допълниха, че децата ходят и на частни уроци, когато се наложи. Според тях родителите трябва да имат правото да избират образованието на децата си според собствените си предпочитания и възможности.

От асоциацията препоръчаха на образователното министерство да създаде възможност за признаване на знания получени извън държавната образователна система, като с това се насърчи качеството на образование.

Отпускат още пари за фонд „Инвитро”
Орешарски кани на среща представители на компаниите
Допълнителни средства могат да бъдат отпуснати през 2014 г. за фондовете за лечение на деца и за асистирана репродукция. Това съобщи финансовият министър Петър Чобанов в Министерския съвет вчера. В постановлението за изпълнението на бюджета за 2014 г., прието вчера, е предвидено двата фонда да получат до 7 млн. лв. Парите ще се изразходват целево от бюджета на Министерството на здравеопазването.

„Днес обсъдихме възможността предварителните разчети да бъдат надхвърлени, т.е. да отпуснем допълнителни средства за тези два фонда“, отбеляза Чобанов. По думите му това се налага като мярка в борбата с демографската криза.

С постановлението целево се отпускат средства на няколко министерства. Така например до 15 млн. лв. взема Министерството на инвестиционното проектиране за изготвянето на устройствени планове и кадастрални карти. МВР пък получава още 6 млн. лв. за подобряване на пътната безопасност.

Вдигат заплатите на полицаите с над 5%
Заплатите на служителите в системата на МВР ще бъдат увеличени, потвърди вчера финансист №1 Петър Чобанов. Повишението вероятно щяло да бъде по-голямо от сочените предварително 5%.

В момента се обсъждал точният размер на ръста. Разглеждала се възможност заплатите да скочат с 8 на сто. Чобанов обясни, че точният процент ще бъде обвързан с решението за оптимизация на администрацията като цяло.

От думите на финансовия министър стана ясно и че за останалите ведомства ръстът на възнагражденията също е обвързан с оптимизацията на състава и с възможностите на Фонд „Работна заплата“. Чобанов даде за пример икономическото министерство, което имало идеи за оптимизация и скоро щяло да представи новия си устройствен правилник.

Министърът обяви още, че през втората половина на миналата година спрямо същия период на 2012 г. са събрани над 540 млн. лв. повече приходи. Това било постигнато, въпреки че през този период е отчетено най-високо ниво на възстановяване на данъчен кредит за последните 5 г.

По думите на Чобанов до средата на 2014 г. ще започне изпълнението на проектите за регионите, които ще се финансират с 500 млн. лв. от бюджета. За парите ще могат да кандидатстват както местните администрации, така и министерствата. За общински проекти ще се отпускат до 15 млн. лв., за тези на министерствата - до 30 млн. лв. Централната администрация ще използва от целия ресурс общо 150 млн. лв.

Стандарт
Вдигат заплати на чиновници
Заплатите на чиновниците по ведомствата може да бъдат увеличени само ако има съкращения, стана ясно от думите на финансовия министър Петър Чобанов след заседанието на кабинета. Междуведомствена група от финансисти обсъжда с колко процента да бъдат вдигнати парите на полицаите. Засега е ясно, че ще е над 5%.
"Разглеждаме предложения и от останалите ведомства за оптимизация. Когато тя е направена и когато ресурсът, разписан за заплати, позволява, ще има и увеличение", каза Чобанов.
На въпрос за финансовата стабилност на държавата в период, в който може да има предсрочен вот, Чобанов заяви: "Предсрочни парламентарни избори няма да има. Обикновено имам дългосрочен хоризонт за развитие и това съвпада с него".
Като част от оптимизацията в администрацията компенсаторният жилищен фонд преминава към финансово ведомство. Това стана факт, след като правителството одобри поправка в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове.
С над 540 млн. лв. повече от данъци са събрани през второто полугодие на 2013-та спрямо същия период на 2012-та, съобщи още Чобанов.

Връщаме всички заеми без такси
За предсрочно погасяване на ипотека ще се плаща само първата година
Идва краят на заробващите такси за предсрочно връщане на ипотечен заем. Това ще стане с промени в закона за кредитните институции. Той беше гласуван вчера в парламента, но поправките ще се направят преди второто четене. Подобно на потребителските, и жилищните кредити ще могат да се издължават без оскъпяване, с изключение на първата година. "Ако например на шестия месец сте решили да си платите ипотеката, ще дължите допълнителна такса. Тя ще е 1% за остатъка от вноските до края на първата година. Но ако се намери по-добра оферта дори и ден след това, няма да давате и стотинка допълнително на банката", коментира червеният депутат Румен Гечев. В момента наказателната лихва при предсрочно погасяване на ипотека стига дори 4-5%. "Това е закрепоставяне на клиентите към банката", заяви депутатът. И посочи, че поправките ще важат и за стари заеми, освен ако няма изрична клауза в договора.

Труд   
Оградата с Турция ще е готова до април
До края на този месец се очаква да започне изграждането на съоръжението по границата с Турция, съобщи военният министър Ангел Найденов. МВР е предоставило всички необходими документи на 30 декември 2013 г. Заради забавяне в изготвянето на книжата бе блокиран стартът на градежа на оградата с близо два месеца.

Със сигурност дължината на оградата ще е 30 км, допълни Найденов. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров настоя преди Нова година съоръжението да бъде 50 км, за да е по-ефективно. Тази седмица ще бъде обявена и специална обществена поръчка за доставка на строителни материали.

Оградата на участъка около Елхово, който се наблюдава трудно с камери, ще струва 5,1 млн. лв. Ще са необходими 630 км бодлива тел, тип "Бруно", 20 000 железни кола, 2000 курса за извършване на налагащия се превоз и 12 000 т бетон.

24 часа
165 кражби на ден
Средно по 165 кражби на ден са ставали в страната през изминалата година. Това показват данните от полицията, според които общият брой на битовата престъпност е 60 345 за 2013 г.

Кражбите са намалели в сравнение с предходната година, когато са били 68 785, съобщиха пред “24 часа” от МВР.

Но най-потърпевши от битовата престъпност остават хората в Северна България. Селата там са обезлюдени и крадците безпрепятствено влизат във вилите и домовете на хората, уточниха от полицията.

Заради непрестанните от години набези на крадци хората от село Коиловци, Плевенско, и още няколко села в страната са решени на бунт.

Настояват и за среща с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Дневник
И все пак правителството прие новия Наказателен кодекс
Въпреки възраженията на юристи, опасенията на неправителствени организации и уверенията на вицепремиера и правосъдния министър Зинаида Златанова, че няма да се бърза, правителството днес е приело проекта за нов Наказателен кодекс. Това стана известно от прессъобщение на правосъдното министерство.

Темата не беше обявена в официално разпространения дневен ред на заседанието на Министерския съвет. В края на седмицата пък вицепремиерът Златанова обяви, че ще екипът й ще прецизира всички текстове, които са предизвикали притеснения и обяви, че приемането на кодекса може да отнеме от няколко месеца до няколко години.

Вчера десет неправителствени организации поискаха удължаване на срока за обсъждане на публикувания в края на миналата година проект за нов Наказателен кодекс. Според организациите срокът трябва е поне шестмесечен, за да се гарантира, че текстовете ще бъдат обсъдени максимално професионално. Проектът беше публикуван на 21 декември - последния работен ден преди коледно-новогодишните празници, като от министерството на Златанова обявиха триседмичен срок за обсъждане, от който две седмици бяха празнични и почивни дни.

Президентът Росен Плевнелиев пък коментира, че бързането с Наказателния кодекс е, за да се спазят срокове в "12 без 5". Допълни, че текстовете много внимателно ще бъдат изследвани от експертите и от правния съвет в президентската институция.

Всеки и всички участвали в обсъждането

"Безпочвени са всички притеснения за прибързаност и недостатъчно обсъждане на проекта за нов Наказателен кодекс", коментира днес министър Златанова след заседание на Министерския съвет.

Каза още: "Направихме достъпно за всеки гражданин обсъждането на този закон. Не съм привърженик на обсъждането в рамките на два часа, от няколко души, в една зала, игнорирайки всички останали менения. Обикновено се канят хора, които ще подкрепят позицията ни. Ние постъпихме съвсем различно." Тя напомни, че изготвянето на нов Наказателен кодекс е една от препоръките на Европейската комисия от 2012 година.

Пресслужбата на министерството подробно изброи: "На 21 декември 2013 г. проектът на Наказателен кодекс бешe представен за обществено обсъждане и на съгласуване с министерствата, с Висшия съдебен съвет, с Върховния касационен съд, с Върховния административен съд, с Комисията за защита от дискриминация и други заинтересовани институции. Проектът и мотивите към него бяха публикувани на сайта на Министерство на правосъдието, като за бележки и предложение беше създаден специален електронен адрес – nk@justice.government.bg. Той беше публикуван и на Портала за обществени консултации към Министерския съвет.

Същинската фаза на дебата

Дебатите навлизат в същинската си фаза след влизането на кодекса в Народното събрание, декларира още Златанова. Допусна, че може да се стигне до "още компромиси в зависимост от това какво мисли обществото".

"След проведената широка обществена дискусия всички конструктивни предложения  бяха взети предвид", съобщиха от пресслужбата на правосъдното министерство.

Министър Златанова вече се ангажира, че ще отпадне текстът от проекта, който предвиждаше носене на наказателна отговорност до 1 година затвор при фотографиране и записване на хора без тяхно съгласие. Текстът предизвика остри възражения на юристи, според които става въпрос за ограничаване на правото на информация, въвеждане на цензура  и "откровена репресивна норма", насочена срещу гражданите. Правото да не бъдеш сниман, ако не желаеш, е записано в конституцията, но по сега действащия Наказателен кодекс то не е дефинирано като престъпление.

"Предвид становищата на Министерство на околната среда и водите и стотиците писма от граждани и природозащитни организации, наказанията за престъпленията по отношение на животните остават същите като в сега действащия Наказателен кодекс, възстановена е и досегашната формулировка на текстовете, като същата е прецизирана", съобщи министерството.

Министерството на правосъдието се ангажира "да продължи да инициира и да бъде активен участник в провеждането на още по-широки дискусии, в които наред с представители на академичните среди, магистрати, граждански организации, правозащитници вече да се включат и представители на законодателната власт".