Холивуд ще снима филм за българските медици в Либия

Игрален филм ще разкаже за съдбата на българските медици, които прекараха осем години по либийски затвор. Продуцентите на филма, който ще се казва „Шестимата от Бенгази”, имат намерение да снимат дори в Либия, при условие, че режима на Кадафи падне.

Холивуд ще снима филм за българските медици в Либия

Продуценти на филма ще бъдат Ричард Хардинг и Сам Фойър от компанията "Сикстсенс продъкшънс".


Като специални гости на 15-ия Международен "София филм фест" продуцентите представят най-новия си филм "Първокласникът".

 

Идеята за филм, който да разказва за процеса срещу българските медици в Либия дошла, след като Сам Фойър видял статия в един израелски вестник - преди сестрите да бъдат освободени. Продуцентите решили, че е важно светът да знае за случая.

 

"Ще се опитаме да направим холивудски, международен филм, но това е преди всичко българска кауза.

Част от снимките ще са в затвора в Либия, друга - в София, и е съвсем естествено да има българи в екипа", категорични са холивудските продуценти. Те смятат, че премиерата на  "Шестимата от Бенгази" ще е най-добре да е в България - може би на "София филм фест".

 

За написването на сценария се използват свидетелствата на шестимата български медици

- сестрите Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, Кристияна Вълчева, д-р Здравко Георгиев.

 

Шестимата бяха осъдени на смърт в Либия по обвинение, че умишлено са заразили либийски деца със СПИН. След като прекараха осем години по либийските затвори, в крайна сметка те бяха освободени, но това се случи с огромен международен натиск и личната намеса на френският президент Никола Саркози и тогавашната му съпруга Сесилия.