Всяко село с гардове; Преговаряме с Русия за по-евтин газ; Играта на Георги Първанов

Всички от АБВгейт на кафе в ДАНС, Първанов в БСП поне до Великден?

Всяко село с гардове; Преговаряме с Русия за по-евтин газ; Играта на Георги Първанов

24 часа



НАП прави пълна данъчна ревизия на Плевнелиев по негово искане

Националната агенция за приходите (НАП) извършва цялостна данъчна ревизия на президента Росен Плевнелиев. Това съобщават от прессекретариата на държавния глава по повод медийния интерес, последвал думите на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов който днес в парламента говори по темата. До момента беше ясно, че данъчните правят проверки на семейството на президента, но мащабът им не беше уточнен.

"Не е ли това опит да се смачка един представител на една институция, който назовава истинските имена. И понеже говорихте за Росен Плевнелиев преди малко, аз ще ви кажа, че не само ГЕРБ, а българските граждани подкрепят президента на страната, защото той е единственият стожер на институция в момента, която има различно мнение", коментира днес Цветанов от парламентарната трибуна.

Премиерът: 3-те моста на Дунав не може да се финансират с EU средства

За съжаление и трите моста на Дунав - Силистра - Калараш, Оряхово - Бекет, Никопол - Турну Магуреле, не попадат в обхвата на утвърдената към момента мрежа и тяхното осъществяване не може да се извърши със средства от европейските фондове. Това ни принуждава да търсим други форми, най-вече публично-частно партньорство", заяви премиерът.

Думите са на министър-председателят Пламен Орешарски в отговор на въпрос на депутата Стефан Господинов относно приоритетите, които правителството ще следва в следващия програмен период по регионално развитие и трансгранично сътрудничество. 

Труд

Първанов в БСП поне до Великден?

Ръководството на БСП няма намерение да инициира изключването на бившия президент Георги Първанов от партията, а ще чака неговото "самоотстраняване", научи "Труд" от висш източник от "Позитано" 20. Според устава на левицата неин член трябва да бъде изключен при участие в "други партии или организации с партиен статут" или при регистрация за участие в избори от името на такива.

Макар че Първанов не дава сигнали, че ще участва в алтернативната лява листа за евровота, ръководството на БСП ще чака нейното регистриране, за да може да твърди, че процедурата за прекратяване на членство е в ход. Ако вотът е на 25 май, крайният срок за внасяне на листите в Централната избирателна комисия вероятно ще бъде около Великден - 20 април.

Побед? в Сочи, стан? милионер!

Българският олимпиец, който спечели титла в Сочи, ще стане милионер. Общата му премия ще достигне 1 млн. лв. Това важи и за роден златен медал от летните игри в Рио след 2 години.

Огромната сума се получава, като към държавната премия (200 000 лв.) се добавят пожизнената месечна пенсия (1020 лв. към момента), ако спортистът я взема около 40 години, и други очаквани големи бонуси от общини и спонсори.

Стандарт

Всички от АБВгейт на кафе в ДАНС

Всички от АБВгейт отиват на кафе в ДАНС. "Да бъдат снети обяснения от лицата Бойко Борисов, Георги Първанов, Румен Петков и Кристина Патрашкова. Срокът за проверката е 10 дни", се казва в официалното съобщение на Върховна касационна прокуратура от вчера. Държавното обвинение възложи проверка на Софийска районна прокуратура по повод сигнала до главния прокурор Сотир Цацаров от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за евентуални незаконни подслушвания в дома му в Банкя. От съобщението на обвинението става ясно, че ще бъдат проверени данните, изложени в жалбата на лидера на ГЕРБ с оглед на "евентуално извършено престъпление по чл. 339 на НК (използване без разрешение на технически средства, предназначени за негласно събиране на информация)". АБВгейт гръмна, след като главният редактор на в. "Галерия" Кристина Патрашкова обяви, че медията разполага със записи, на които се говори за размразяването на АБВ, превземането на БСП от хора на експрезидента Първанов и финансирането на проекта от Борисов. Дългосрочната перспектива на мероприятието е съвместно правителство между АБВ и ГЕРБ, обяви вестникът. "Сега ще стане българският "Уотъргейт", закани се светкавично Борисов и пусна жалба до Цацаров.

Всяко село с гардове

Частна охрана спасява селата във Видинско от апаши. Първо в Новоселци кметът наел фирма срещу 7 лева месечна такса на къща. За нула време гардовете отказали ромите от постоянните набези. "Години наред нахълтваха на тайфи с каруци и товареха наред всичко, което може да се вземе. Полицаите идваха от дъжд на вятър и не смогваха да озаптят крадците. Сега обаче си отдъхнахме, защото във всеки момент край нас има въоръжена охрана", обясняват местните. Примерът на Новоселци бил последван и от съседните села Слана бара, Бела рада, Рупци, Акациево и Войница. "Пенсиите ни са мизерни, но срещу някой лев не треперим за живота и имота си", казват жителите, повечето от които са на преклонна възраст. Към частна полиция прибягват и все повече села в Северозапада, където мургавите крадци са постоянна напаст.

Монитор

Първанов и Борисов на разпит в ДАНС по „АБВ гейт"

Бившият държавен глава Георги Първанов и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще бъдат разпитани в ДАНС заради гръмналия скандал „АБВ гейт". Това стана ясно от съобщение на Върховната касационна прокуратура (ВКП). Обясненията ще бъдат снети в рамките на стартирана проверка по сигнала до главния прокурор, който ден по-рано подаде Борисов, защото се видя в конспирация с подслушване. В жалбата си той посочи дори, че е засякъл автомобил с техника пред дома си, от който били правени записите.

Повод за съмненията на експремиера за подслушване пък даде публикация във вестник „Галерия", която разкри, че проектът на бившия държавен глава - АБВ, е бил размразен след срещи между Борисов, Първанов и провалилия се вътрешен министър Румен Петков в дома на Борисов в Банкя. В сряда главният редактор на изданието Кристина Патрашкова обяви от тв екрана, че по време на разговорите лидерът на ГЕРБ обяснил, че ще поеме финансирането на кампанията на АБВ за европейските избори.

Сега

България е заплашена от нови наказателни процедури заради Странджа

Застрояването на Природен парк "Странджа" може да продължи с нова сила. Вчера Върховният административен съд реши, че общият устройствен план на Царево, който от години се оспорва, може да влезе в сила. Това означава, че вече няма пречки да се разгърне предвиденото в плана изграждане на хотели и вили със 75 000 легла в горите на Странджа близо до черноморските плажове. Природозащитниците веднага обявиха, че ще сезират Европейската комисия и че България трябва да се готви за нови тежки наказателни процедури за погазване на екологичните правила на ЕС.

Дума

Преговаряме с Русия за по-евтин газ

България води преговори с Русия за намаляване на цената на газа. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев вчера при подписването на договори с ЕБВР за безвъзмездно финансиране на проекти от Международния фонд "Козлодуй". Всичко зависи от преговорите между двете страни, надявам се за в бъдеще да постигнем споразумение, каза Стойнев. Той припомни, че след изграждането на "Южен поток" България ще плаща по-малко транзитни такси, което също може да доведе до поевтиняване на газа.

Междувременно стана ясно, че Русия и ЕК ще създадат работна група за обсъждане на правните и техническите въпроси около "Южен поток". За това са се договорили вчера в Москва министърът на енергетиката на Русия Александър Новак и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, съобщи ИТАР-ТАСС. ДУМА припомня, че Русия отказа на ЕК да предоговори споразуменията с 6 страни, които според комисията не съответствали на  европейското законодателство.

Капитал

Играта на Георги Първанов

Когато през есента на 2001 г. БСП от немай-къде номинира председателя си Георги Първанов за президент, всички медии, както и неговите съпартийци единодушно обявиха края на политическата му кариера. Той обаче с голяма доза късмет и доста работа не само спечели изборите, но и повтори мандата на "Дондуков" 2 - нещо, което досега никой не е правил.

Когато тази седмица Първанов отново предприе рискована крачка в политиката, заглавията в медиите са сходни с тези отпреди 13 години. Поуката от опита на изминалото време е да не бързаме с изводите.

По-важното обаче е какво стои зад инициативата на бившия президент - лична амбиция или сложна схема с хоризонт бъдещи парламентарни избори и нова конфигурация на властта. И има ли тя потенциал да се превърне не само в алтернативна листа за левицата, но в алтернативна платформа изобщо за управлението.

Ако имаше някаква голяма изненада във вторник, когато се очакваше евродепутатът Ивайло Калфин да бъде представен като водач на листа за Европейския парламент, различна от тази на БСП, това беше ясното ангажиране с нея на Първанов. Нещо повече - първото му изречение на свиканата за целта пресконференция беше неочаквано ясно и директно: "АБВ тръгва към евроизборите със самостоятелна листа... АБВ е базата, върху която ще градим политиката си в близките седмици и месеци."