Земеделски стопани: Пшеничните посеви се развиват добре

В безснежната зима натрупаната влага в Добричко е 80 литра на квадратен метър

Земеделски стопани: Пшеничните посеви се развиват добре

Толкова топъл януари не се е случвал от години, но новата 2014-та едва ли ще се окаже прецедент, защото пшеничните посеви се развиват добре. Това обявиха земеделски стопани в Добричкия регион - най-големият производител на хлебно зърно в страната, цитирани от БТА. Тази година тук трябва да се ожънат 1 236 000 декара пшеничени масиви - с около 43 000 декара повече от миналата стопанска година.

Миналата седмица брокери от стоковата борса обявиха, че заради топлата зима очакват по-ниски добиви за пшеницата, което може да доведе до нейното поскъпване, а от там и по-високи цени на хляба.

"В близо двайсетгодишния ми земеделски опит не помня толкова дълго през януари термометърът да се е задържал над нулата", споменава председателят на земеделската кооперация "Черно море" Младен Мартинов, която обработва 35 000 декара чернозем в община Балчик.

По думите му в безснежната зима натрупаната влага в района е 80 литра на квадратен метър и е два пъти по-малко спрямо същия период на миналата година. Пшеничените посеви пък са "посрещнали" зимата на 2011-та със запаси от 303 литра на квадратен метър, сочи статистиката на кооперацията.

Независимо от сравнително високите температури и липсата на сняг пшеничните полета край морето са в много добро състояние и са навлезли във фаза "край на братене", посочва председателят на стопанството.

Засега не се наблюдава т.нар. прорастване на посевите, от което се страхуват зърнопроизводителите. Ако в топлото време растенията израснат на височина и по-късно ги засипе тежък сняг, могат да не се изправят и добивите ще паднат.

Пшеничните посеви са в покой, температурата в приземния слой около растенията трябва да се задържи поне няколко дни 7-10 градуса над нулата, за да започне активна вегeтация, коментира директорът на Добруджанския земеделски институт доцент д-р Иван Киряков.

Селекционерът по пшеницата в научния институт доцент д-р Добринка Атанасова също потвърждава, че младите посеви растат "в норма", но, ако не паднат валежи, няма да се реализира потенциалът на сортовете за високи добиви.