Д-р Антония Първанова постави пред Барозу проблемите на жените

Недопустимо е заплатите на жените на равни позиции с мъжете да са с 30% по- ниски, смята Българският евродепутат.

Д-р Антония Първанова постави пред Барозу проблемите на жените
Д-р Антония Първанова беше поканена от президента на Европейската Комисия Жозе Мануел Барозу на работна закуска по повод 100-годишнината от Деня на Жената- 8 март. Тя представи пред него основните проблеми, с които се сблъскват жените и трудностите в борбата за равенство между половете. По- късно Българският евродепутат взе участие и в дебатите в пленарна зала, свързани с Женския празник.

Д-р Първанова акцентира върху разрастващата се пропаст в заплащането на жени и мъже на равни позиции. "Недопустимо е заплатите на жените на еднакви длъжности и отговорности с мъжете да са с 30% по-ниски", посочи тя и настоя ЕК да вземе конкретни мерки за повече жени в управлението на бизнеса и в политиката. "В момента, обясни зам.-председателят на групата на либералите в ЕП, бордовете на компаниите в ЕС се заемат едва на 10% от жени. Целта е този брой трябва да достигне 40% до 2020г."

В допълнение евродепутатът алармира за увеличаващия се брой жени, които изпадат в безизходица от бедност и нищета по време на пенсионна възраст и определи като основна причина за това бариерите пред жените за заемане на по- висококвалифицирани длъжности, недостатъчното заплащане на майчината грижа и липсата на достатъчно законодателни механизми за социална защита в държавите членки.

Д-р Първанова препоръча на Барозу да се обърне специално внимание на жените от етническите малцинства, които ги грози опасност от дискриминация на всички нива. "Достъпът до трудовия пазар и здравеопазване, както и включването на жените от малцинствата в националните икономики на държавите членки трябва да бъде приоритет на ЕК", добави тя, предлагайки да се инициират проекти и програми за тяхното по-активно участие в малки и средни предприятия и социална интеграция на местно ниво.