Епидемия за 2 милиона българи до дни; Ученици пушат дрога, маскирана като чай; Данъчни погват тирове с храни за ДДС измами

Новата данъчна кампания започна с хаос; Данъчни в рейсовете; Рекордьори блокират 112 с 600 000 фалшиви обаждания

Епидемия за 2 милиона българи до дни; Ученици пушат дрога, маскирана като чай; Данъчни погват тирове с храни за ДДС измами

Труд
Епидемия за 2 милиона българи до дни
Очаква се до края на седмицата грипна епидемия да бъде обявена в още пет области - Враца, Монтана, Русе, Стара Загора и Ямбол. Там живеят 1,3 млн. души.

В петък първи мярката въведе Бургас, а в понеделник - и Софийско (виж таблицата вдясно), където живеят още близо 700 000 души. В тези региони е обявена грипна ваканция за учениците и в детските градини. Спират се плановите операции, детските и женските консултации, както и свижданията в болниците, съобщи за "Труд" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Още в петък учениците в Бургас научиха, че до сряда ( 22 януари) включително няма да учат. Това докара грижи на родителите, защото бързо трябваше да организират коя баба, леля или гледачка да надзирава малчуганите в трите работни дни от седмицата. Грипната ваканция за учениците в 103-те училища в Софийско започна в понеделник и ще продължи до идния понеделник включително. "Според нормативната уредба учебният процес се прекъсва, ако повече от 30% от децата отсъстват поради заболяване", припомниха от образователното министерство.

"Най-засегнатите от грипа са децата и учениците", добави д-р Кунчев. Изводът е на базата на данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Например във Врачанско повалените деца на легло на възраст до 4 годинки са 1275 на всеки 10 000 души, докато средната заболеваемост в областта е 242-ма на десет хиляди. В Монтанско кихащите и кашлящите деца до 4 г. са 804 на всеки 10 000, докато при тези между 5 и 14 г. те са 532 на десет хиляди. Не по-различна е картината в други области. Изключение прави само Търговищко, където за поредна година болните се "броя на пръстите" - те са едва 5 на 10 000. Грешка няма, така бе и през миналата зима. Хората там залагат на ваксините, като масово се имунизират цели работни колективи, други наблягат на витамините и имуностимулаторите, а трети - на главите чесън.

"Прави впечатление, че до последните дни 99% от изследваните болни са повалени от грипния вирус AH1N1 "Калифорния", популярен като свински грип.

Едва от скоро регистрираме случаи и на типа "Виктория", от вида В почти няма разболели се", каза още главният държавен здравен инспектор. Необичайното, което отчитат в практиката си лекарите, са вируси с упорита и лаеща кашлица в продължение на 2-3 седмици, особено при децата, но и допълнителна атака от чревни оплаквания.
   
50 000 луднаха по нова схема за забогатяване
Над 50 000 души се запалиха по нова финансова схема, която обещава бързо забогатяване срещу скромна инвестиция. Фирмата Save Company International (SCI), която действа предимно в Пловдив, но вече и в други градове, предлага отстъпки при пазаруване и огромни печалби само срещу членска карта за 50 лева.

Който иска да натрупа бързо пачки, може да влезе и с по-големи суми - от 600 до 3000 лв. За целта обаче трябва да привлече в схемата поне още петима души. Те от своя страна също трябва да убедят нови хора, за да печелят всички по веригата.

Основателите на компанията пастор Светослав Петров и Станчо Рангелов твърдят, че използват американски опит в мрежовия маркетинг и че дейността им няма нищо общо с познатите от миналото финансови пирамиди. SCI има и впечатляващи рекламни лица - младежи, които за няколко месеца са спечелили скъпи БМВ-та или заплатата им е над 25 000 лв. Новите членове се набират на масови събрания в Пловдивския панаир. Собствениците на “магическите” карти са се увеличили двойно само за година.

24 часа
Ученици пушат дрога, маскирана като чай
Тийнейджъри от пловдивските гимназии масово се друсат със синтетична дрога, маскирана като чай, съобщава „Марица".
Наркотикът е познат като "тай хай" и се пуши като марихуана. По-скъп е, но е по-предпочитан, тъй като е неуловим на тестовете за наркотици, които се продават в аптеките.

"Чаят" е със същата консистенция като тревата и се продава в пакетчета. Дилърите изрично предупреждават да не се консумира като напитка, тъй като е токсична.

Листенцата са обработени с психотропни вещества, които предизвикват съответните реакции.

Цената на едно пакетче „тай хай" е 50 лева. Листната маса се смесва с тютюн от стандартна цигара и така се пуши.

Тази химия е много вредна и води до допълнителна зависимост. Може да си навлечете големи поражения по бъбреците, белите дробове. Хора са припадали и дори са се самоубивали от тези чайове. Ставаш невменяем. Това предупреждават хора, „опитали" въпросния „чай".

11-годишен ограби и изнудва българка в Гърция
Полицията в гръцкия град Патра е разпитала 11-годишно момче, което е заподозряно, че е откраднало чантата на 50-годишна българска гражданка. То опитало и да я изнудва, за да й върне личните документи, съобщи Ekathimerini.

Според полицейски източници, малолетният се е натъкнал на жената случайно. Няколко дни след кражбата й поискал 20 евро, за да й върне паспорта. Жената се е обърнала към органите на реда, които са задържали момчето.

Стандарт
Данъчни в рейсовете
Частни коли возят на цената на автобусния билет, бирниците тръгват по петите им
Данъчни ревизии ще отнасят шофьорите, които превозват нелегално пътници. Бирниците ще ги проверяват веднага след като инспекторите от ДАИ и КАТ ги засекат по шосетата, натъпкани с пътници.

Заради нелегалния превоз превозвачите у нас се готвят да стачкуват от 1 февруари, обявиха от Национално сдружение на автобусните превозвачи в България (НСАПБ), в което членуват над 80% от автобусните фирми. Така без превоз ще останат областните и по-големите градове. Това е сериозен проблем, тъй като "БДЖ - Пътнически превози" не може да осигури дори и 20% от необходимите да поемат трафика вагони, а до градове като Смолян дори не пътува влак.

Причините за протеста на превозвачите са шест, посочени преди два месеца в официални писма до премиера и министрите на транспорта, вътрешните и външните работи. Заради сивия сектор автобусните фирми фалират и са намалели от 2800 през 2010 г. на 950 сега.

Целта на протеста е да бъде защитен браншът.

От 13 януари членовете на сдружението започнаха протест с поставянето на плакати на автобусите, а ако проблемите не бъдат решени, от 1 февруари превозите тотално спират.

От същата дата спират и камионите, потвърди и Красимир Лалов, зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи (НСБП). Това пък ще прекрати доставките на стоки и суровини за магазините и фирмите. Двете сдружения са се договорили за общи действия, тъй като сивият сектор при товарните превози е още по-голям, отколкото при автобусните, обясни Лалов.

Заради протеста на превозвачите транспортният министър Данаил Папазов разпореди още по-масови проверки на контролните органи. "Заедно със служителите на Националната агенция по приходите (НАП) и КАТ Министерството на транспорта ще продължи проверките сред автомобилните превозвачи", коментира от Стамболийски вчера Папазов. Той съобщи, че само за няколко дни, откакто са получили номерата на автомобилите, извършващи нерегламентирани превози, извършените проверки са над 1450. "Глобите вече са почти 100 на брой. До вчера на 17 автомобила са отнети номера, както и на два микробуса, които са хванати в нарушение", посочи Папазов. Той допълни, че има информация за нерегламентиран превоз на пътници, както и за това, че се е увеличил пътникопотокът в някои от отсечките, което означава, че предприетите мерки водят до добри резултати.

Отварят втора пещера до Магурата
Правят пътеки сред кристалите и сталактитите във Венеца
Най-красивата пещера край Белоградчик ще бъде отворена за туристи. Така гостите, които разглеждат световноизвестните скали и Магурата, ще се впуснат и в още едно приключение.

Кметът на село Орешец Костадин Филипов обясни, че това е пещерата Венеца, която се намира до селото и само на 6 км от скалния град.

Тя е рядко красива, дълга е 200 метра, нивелацията й е 26 метра. Вътре могат да се видят красиви сталактити и сталагмити, причудливи образи от ледени кристали. Открита е от пещерняците на клуб "Бял прилеп" в Белоградчик след взривни работи в съседна кариера. Досега е разглеждана само от пещерняци.

От 1 март избрана за обществената поръчка фирма започва благоустрояване на скалните лабиринти. За кратък срок ще бъде изграден 400 метра път, паркинг и заслон до входа на новата подземна забележителност. Вътре ще бъде оформена пешеходна пътека, парапети и прокарано осветление. Така пещерата ще стане достъпна за хора без всякаква екипировка и специална подготовка. Всичко това се извършва по проект, финансиран от програмата за трансгранично сътрудничество България - Сърбия. Той е наречен "Чудните пещери" и предвижда благоустрояване и на нова зала от пещерата Райкова печ в градчето Майданпек до град Бор, Сърбия.

Сега
Новата данъчна кампания започна с хаос
НАП е сгрешила образеца на ключова за смятането на дължимия данък служебна бележка
Националната агенция за приходите се оказа неподготвена за основната промяна в данъчната кампания през 2014 г. - правото на хората с извънтрудови доходи да ползват 5% отстъпка при предсрочно подаване на декларация. За да може отстъпката реално да се ползва, авансовото удържане на данъка върху извънтрудови доходи за последното тримесечие на годината бе премахнато и хиляди българи бяха задължени да довнесат сами съответните суми. Броени дни преди изтичането на крайния срок за ползване на отстъпката - 10 февруари, служебната бележка за платени извънтрудови доходи, която се прилага към данъчната декларация, се оказа сбъркана. Образецът на друг формуляр, свързан с извънтрудовите доходи - така наречената сметка за изплатени суми, пък изобщо не е публикуван.

За проблема със служебната бележка се разбра след сигнал на счетоводители до "Капитал Дейли". Вчера от НАП признаха, че образецът на бележката е объркан. В сгрешения формуляр от работодателите се иска да обявят облагаемия доход на лицата от наеми и друга стопанска дейност като авторски хонорари, доходи от реализация на селскостопанска продукция и др. Всъщност вместо облагаем трябва да се изисква брутният придобит доход преди приспадане на разходите. Гафът засяга всички граждани, които подават данъчна декларация.

Грешката не е малка, защото на свой ред може да доведе до грешно попълване на данъчната декларация. Брутният придобит доход от служебната бележка се вписва в приложенията към данъчната декларация и едва след това се извършва приспадане на признатите разходи. Ако задължените лица впишат автоматично сумите от служебните бележки като брутен доход в декларациите, ще се стигне до двойно приспадане на направените разходи. Ако данъкоплатците са по-запознати с данъчното законодателство и успеят да забележат грешката, пък ще трябва сами да изчисляват брутния доход, като към вече посочения в служебната бележка облагаем доход добавят разходите, които са били приспаднати от него. Това на свой ред крие възможност за грешки.

Образецът на служебната бележка ще бъде поправен и повторно обнародван в "Държавен вестник", както изисква законът, обясниха вчера от НАП. От агенцията не съобщиха кога точно ще стане това, но увериха, че ще е максимално бързо. Данъкоплатците, които вече са получили служебна бележка по сгрешения формуляр и не са подали данъчна декларация, трябва да поискат от работодателите нова бележка по новия образец. Тези, които вече са попълнили и внесли в НАП декларациите, ще имат възможност да ги коригират до 30 април, без да губят правото на отстъпка за внесен в срок до 10 февруари данък.

Проблеми има и с друг образец на документ, свързан с извънтрудовите доходи - така наречената сметка за изплатени суми. До момента този образец изобщо не се е появявал в актуализиран вид. На сайтове на счетоводни компании се обяснява, че формулярът няма как да се предостави, защото се чака публикуването му. Този документ има информативен характер, не се прилага към данъчната декларация и е само за сведение на данъкоплатеца. Вчера от Националната агенция за приходите обясниха, че формулярът ще е готов до седмица, като той на свой ред трябва да се обнародва в "Държавен вестник". От НАП увериха, че ще работят максимално бързо за отстраняване на проблемите, и помолиха за извинение.

Промяната в данъчните закони беше приета по времето на Симеон Дянков в края на 2012 г.

Драстичен ръст на заплатите си гласуват общинарите
До 10 пъти може да се увеличат възнагражденията на съветниците
Да си увеличат драстично заплатите е една от спешните задачи, които общинските съветници в цялата страна се заеха да решават на първите си заседания след новогодишната ваканция. Новите възнаграждения са коледен подарък, който депутати на БСП - бивши общински съветници начело с Георги Кадиев, направиха на местната власт в последните дни преди празниците. С промени в Закона за местното самоуправление беше дадена възможност заплатата на съветника да е до 70% от брутното възнаграждение на председателя на съвета (в общините с население над 100 000 души) и до 70 на сто от средната брутна работна заплата на общинската администрация (в градовете с до 100 000 жители). Заплатата на председателя не може да е повече от 90 на сто от брутното възнаграждение на кмета, което се определя от общинските съвети и има таван според общината. Преди години ГЕРБ орязаха значително парите на общинарите с мотива, че това не им е основната дейност и те си докарват заплати от другата си работа.

Някои общински съвети не скромничат и отиват директно към максимално допустимите суми. В Перник например съветниците си гласуваха вчера максималния ръст и така от следващия месец вече ще вземат по 1008 лв., което е 5 пъти повече от вземаното сега. Няколко съветници опитаха да агитират за по-малко увеличение - 60% вместо 70% от председателската заплата, но напразно. "За съжаление промените в този закон бяха приети, без да се отчете практически какво означава това. Годишно за заплатите на съветниците ще отиват по 603 хил. лв. от общинския бюджет", коментира кметът Росица Янакиева.

Близо 8 пъти могат да скочат общинарските заплати във Варна - до 1046 лв. вместо досегашните 136 лв. Там все още умуват какъв да е ръстът. Везните клонят към 1046 лв., но щe има тежки санкции за отсъствие, каза пред "Дарик" шефът на местния парламент Иван Луков (ГЕРБ).

Като рекордьор засега се очертава Сливен, защото там сега имат право да си завишат заплатите до космическите за града 1470 лв. Предложението всъщност е за увеличение на "само" 1260 лв. Според кмета Кольо Милев обаче на утрешното заседание щяло да се реши заплатите да станат най-много 600 лв. Покрай това се разбра, че в Сливен отдавна са задминали София. Там кметът получава 2300 лв. покрай дългия си стаж, съответно председателят на съвета взема 2100 лв.

Утре в Пловдив трябва да си гласуват пет пъти по-високи заплати - 945 лв. Докато в Шумен съветниците от ГЕРБ са против вдигането на заплатите, под тепетата предложението за максималния ръст идва именно от герберите. Пловдивските общинари имат право и на около 100 лв. представителни месечно. В Шумен заплатите ще бъдат вдигнати два и половина пъти на сесията другата седмица - на 500 лв. Според председателя на съвета Георги Колев досегашната месечна заплата от 200 лв. е "безумно унизителна".

Има и други общини, където не се хвърлят на максималната сума. Между 500 лв. и 600 лв. да станат заплатите на общинарите в Стара Загора при 160 лв. сега е предложението на местния парламент. При това увеличение разходите за заплати ще скочат с 250 хил. лв. годишно до 800 хил. лв. На първото си заседание другата седмица в Монтана ще си гласуват трикратно увеличение на заплатите - до около 400 лв. В Благоевград искат почти пет пъти повече на месец - около 600 лв. В Дупница от 190 лв. заплата ще скочи на 630 лв., а в Самоков ръстът ще е с 2.5 пъти до 700 лв.

СКРОМНО

Общинарите в Бургас след увеличението ще вземат 340 лв. при 180 лв. досега. Минимална работна заплата ще вземат и колегите им в София, ако утре се приеме предложението на ГЕРБ и БСП. В момента в столицата общинарите вземат по 195 лв. Те ще имат право и на представителни.

Монитор
Психично болни твърдят, че усещат вибрации или им пускат газ
Рекордьори блокират 112 с 600 000 фалшиви обаждания
„Пациенти” звънят на спешния номер, защото котката има малки
Рекордьори с по 600 000 фалшиви обаждания годишно тормозят операторите от спешния телефон 112 и пилеят ресурсите на „Бърза помощ“ и полиция. Част от фалшивите сигнали били от психично болни, които не могат да бъдат санкционирани за това, че нонстоп звънят, докато други търсели помощ при абсурдни ситуации като раждане на котката им.

„Над 50% от обажданията не са спешни, но ние ги приемаме и ги препращаме на службите“, разказа вчера Яна Бухова, служител от Дирекция „Национална система 112“. Тя подчерта, че част от дежурните им абонати понякога правят по 500 фалшиви обаждания само за една смяна.

Сред комичните обаждания са сигнали от хора, които твърдят, че усещат специфични вибрации, че са наблюдавани или че някой им пуска газ. Когато при тях пристигне полицейски патрул, точно тогава вибрациите изчезвали и се оказвало също, че никой не се опитва да ги отрови с газ.

Едно от най-абсурдните обаждания, които Яна Бухова си спомня, е от човек, който звъннал, защото котката му раждала.

Най-пресният случай бил от човек, който побеснял, че в супермаркета му взели картата за пазаруване с намаления. Не ставало ясно дали магазинерките са му я прибрали, или той самият си я е загубил, но това не му попречило да задържи спешната линия в продължение на 10 минути. През това време вдигнал скандал и основно крещял в слушалката, като операторът не успял да се намеси и да му посочи, че това не е спешна ситуация.

„Беше си монолог от негова страна, като се поуспокои, сам прекъсна разговора“, обясни още Бухова. 83-годишна жена вече е получила прозвището

Пенсионерката терористка защото подавала по 50-60 сигнала дневно. Друга дама пък се обадила, за да уведоми на спешния номер, че не може да заспи, защото чува капките от абсорбатора на съседите си. И докато хора с подобни проблеми задържат линия на телефон 112, други, които наистина се нуждаят от помощ, не могат да се свържат.

„Аз съм началник на полицейски участък, който отговаря за малък град и 59 села. Имаме един патрул, когато го пратим на фалшив сигнал, няма с какво да покриваме територията си“, коментира полицейски началник. Често хората, които тормозят полицията и операторите, не могат да бъдат наказани защото са психично болни. Имало и такива с доста актове, които обаче не ги плащали и продължавали да звънят. 

Според Яна Бухова са необходими законодателни промени, за да се разделят спешните обаждания от останалите.

„Това, че над 50% от обажданията са фалшиви, е обща тенденция и в останалите европейски страни. В Румъния например колегите получават сигнали над 70% от които се оказва, че не са спешни“, коментираха вчера от МВР.

Данъчни погват тирове с храни за ДДС измами
Мобилни екипи от данъчни ще следят търговията със стоки с висок фискален риск във Варна, Добрич, Русе и Силистра, за да бъдат избегнати данъчни злоупотреби и измами. Те ще са част от звеното „Фискален контрол“ към Централното управление на НАП, което заработи в началото на тази година. Още на втория ден от 2014 година през Дунав мост е засечен внос на 22 тона пилешки бутчета от фирма фантом.

„Оказа се, че сме изяли цели тонове пилешко месо от такива фирми, които са предимно от Полша и Румъния. В момента тече пререгистрация“, посочи Бойка Генова, шеф на новото звеното „Фискален контрол“ при ТД на НАП-Варна. За да бъде напълно ефективна дейността, ще бъдат назначени 40 нови служители, за които в момента тече подбор. Кандидатствали са около 1100 човека, от които до тест са допуснати 130.

След назначаването им ще бъдат организирани мобилни групи и пунктове, които ще проследяват разтоварването на стоки при сигнали от граничните пунктове в Русе и Силистра. Определените за проследяване стоки с фискален риск са месо и месни продукти, плодове и зеленчуци, млечни произведения, олио, захар и брашно. Служителите от мобилните екипи ще носят специални униформи и ще имат право да спират шофьорите на тирове. При отказ за проверка на водачите ще се налагат глоби по 2000 лева. На камионите на фирми, определяни като рискови, ще бъдат поставяни пломби, а на високорисковите ­ GPS устройства, за да може да се проследи къде ще бъде разтоварена стоката.