ЕК иска политическа решимост за резултати в правосъдието; Сидеров даде имунитет, за да "спре" Трета световна война

Преглед на печата: Страхил Ангелов отрече да е подкрепил режима на Башар Асад; Грипът поваля 2 000 000

ЕК иска политическа решимост за резултати в правосъдието; Сидеров даде имунитет, за да "спре" Трета световна война

Дума

ЕК иска политическа решимост за резултати в правосъдието

12-ият доклад на Европейската комисия за България по механизма за сътрудничество и проверка бе представен вчера в Брюксел. Той представя анализ на ЕК за предприетите от България стъпки през миналите 18 месеца.
Не правим оценка на отделно правителство, докладът не дава оценки на отделни личности и институции, поясни Марк Грей, говорител на ЕК.
Според доклада у нас има "крехък напредък в борбата с престъпността и корупцията". "Ние оценяваме постигнатия напредък в наблюдаваните области", коментира Грей. По думите му, не се търси постигането на перфектност, а ясна политическа решимост за последователни резултати в областта на правосъдието и борбата с корупцията на всички равнища. Това означава в България уличените да бъдат изправяни пред правосъдието, допълни Грей.

Монитор

Кабинетът отговаря на Брюксел с екшън план

Правителството ще изготви екшън план за изпълнение на препоръките на ЕК от мониторинговия доклад за напредъка ни в правосъдието и вътрешния ред, който беше представен в Брюксел вчера. Вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова определи документа като обективен, точен и базиращ се на факти.
Според кабинета „Орешарски" в документа на ЕК се отчитат положителните промени, започнали по времето на това правителство - като например ненамеса на изпълнителната власт в съдебната система.
„Доволна съм от това, което виждам в доклада. Важното е оттук насетне да осмислим добре препоръките и да започнем незабавно план за тяхното изпълнение. Ще обсъдим ясни и точни мерки със срокове", зарече се Златанова.

Труд

Сидеров даде имунитет, за да "спре" Трета световна война

В последния 14-и ден от законовия срок лидерът на "Атака" Волен Сидеров сдаде депутатския си имунитет. Така срещу него вече тече разследване на инцидента на летище Варна, заради който главният прокурор поиска да го разследва.
Сидеров държа иронична реч от парламентарната трибуна. Той каза, че дава имунитета си, за да "предотврати катастрофи, катаклизми и Трета световна война".

24 Часа

Страхил Ангелов отрече да е подкрепил режима на Башар Асад

Депутатът от "Коалиция за България" Страхил Ангелов, за когото се твърди, че е подкрепил режима на Башар Асад в Сирия, се завърна у нас снощи, информира Нова телевизия.
Ангелов отрече да е заемал подобна позиция и коментира, че информацията за срещите му в Дамаск е била силно изкривена.

Новинар

България може да получи още пари за бежанците

България трябва да получи повече пари за справяне с бежанската вълна от Сирия и Афганистан. Това заяви люксембургският евродепутат Франк Енгел, който оглави делегацията на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП, извършила проверки в лагерите във "Военна рампа", Харманли и Пъстрогор.
"България е на фронтовата линия на потока. Не смятам, че сме към края на кризата, следователно не сме и към края на вълната от бежанци", посочи Енгел.

Стандарт

Грипът поваля 2 000 000

Два милиона българи може да бъдат повалени от грипа тази зима. Вирусите, които вече разболяват по над 1000 души на ден, са АH3N2, "Виктория" и АH1N1. Последният, който е популярен като свински грип, е и най-опасен.
Очакваното застудяване няма да пресече заразата, коментира епидемиолог номер 1 Ангел Кунчев. Затворените помещения с много хора като молове, кина, кръчми са идеална среда за разпространение на вирусите. За да се предпази, човек трябва да носи маска.
Епидемия бе обявена и в София вчера. Плановите операции, свижданията в болниците и женските консултации са прекратени за 7 дни. Учениците обаче засега се разминават с принудителната ваканция, защото болните са по-малко от 30%.