БОРКОР и ВСС решиха да се поправят след евродоклада, Плевнелиев е загрижен за изборите, повдигат обвинение срещу Сидеров...

Петъчните вестници проследяват реакциите на критичния доклад на ЕК за България

БОРКОР и ВСС решиха да се поправят след евродоклада, Плевнелиев е загрижен за изборите, повдигат обвинение срещу Сидеров...

Висшият съдебен съвет оценява доклада на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка като обективен и балансиран.
"Има критики и препоръки, отправени със загриженост и обективност", коментира представляващият ВСС Соня Найденова. Тя отбеляза, че в доклада са отчетени усилията в изпълнение на предишните препоръки като действия в правилна посока. В новия доклад положително е оценен фактът, че кадровият орган на Темида е очертал приоритетите си по ясно. Отбелязани са стремежът за по-открита дейност, както и създаването на Гражданския съвет от професионални и неправителствени организации. Отчетени са конкретните стъпки за решаване на проблема с натовареността на магистратите и случайното разпределение на делата. Посочени са слабости и незадоволителни резултати в областта на защитата на независимостта на съдебната власт, процедурите по атестиране, дисциплинарната дейност, мерките в борбата с корупцията и бавното правосъдие. Соня Найденова напомни, че институцията е реагирала на няколко опита за намеси от изпълнителната власт, визирайки действията на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и приетите декларации срещу него. "Реагирахме на изпълнителната власт срещу опити за вмешателство, но очевидно е необходимо да създадем по-ясен механизъм за реакции в такива случаи", коментира Найденова.
Председателстващият съвета подчерта, че по по-голямата част от препоръките вече е започнала активна работа. "Докладът на ЕК е полезен коректив, който ни дава възможност да оценим правилността на посоката на работа", отбеляза Найденова. "Трябва да има законодателни промени, даващи възможност на специализираната прокуратура да се занимава само с high profile cases, както се казва в доклада на Европейската комисия, т.е. с големи дела. Необходимо е преосмисляне на компетентността й, а не да се занимава с всеки случай, който отговаря на предпоставките по НПК". Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по повод доклада на Европейската комисия и указанията към работата на специализираната прокуратура..." - в. „Стандарт".

Две от най-критикуваните институции в доклада на Европейската комисия - БОРКОР и Висшият съдебен съвет (ВСС), обявиха в четвъртък, че оценката е била справедлива и ще се реформират. Новият директор на антикорупционния център Бойко Великов предложи създаване на нови две специализирани звена - за анализ на рискови зони за корупция и за изграждане на информационна система за корупционната среда. ВСС пък свика антикризисния си щаб, който ще обобщи препоръките на Брюксел и следващите стъпки.
Авторът на идеята за БОРКОР Ролф Шлотерер си е тръгнал от България, преди да е завършена системата, чийто идеолог е той, съобщиха от ръководството на органа. Великов е дал срок до края на февруари на германската компания "Инит" да завърши софтуера. Причината германецът да си замине през октомври е, че мандатът му изтекъл. Наскоро от БОРКОР са поискали да се върне, но не се знае дали това ще се случи. По неофициална информация правителството до последно се чудело дали да закрие центъра. В сряда вицепремиерът Цветлин Йовчев даде да се разбере, че БОРКОР ще продължи да функционира, независимо че Брюксел го оцени като скъп и безполезен. До този момент проектът е струвал на данъкоплатците над 10 млн. лв. Единственото, което подготви, са предложения за промени в Закона за обществените поръчки, но много малко от тях бяха включени в проекта на правителството. Според председателя БОРКОР бил анализирал европрограми, лекарствената политика, приватизацията и експлоатацията на природни ресурси, но резултатът не е известен..." - в. „Сега".

Депресиращо четиво" - под това заглавие британското списание "Икономист" коментира  доклада на Европейската комисия за България и Румъния, който бе оповестен вчера.
Когато България и Румъния станаха членки на Европейския съюз през 2007 г., Европейската комисия наложи едно безпрецедентно условие, обичайно запазено за страни нечленки на ЕС, желаещи да се присъединят: временен мониторинг на реформите в двете балкански страни, за които мнозина смятаха, че не са готови да влязат в блока. Седем години по-късно механизмът за сътрудничество и проверка продължава да действа, а ЕК не показва признаци, че скоро ще го прекрати, пише списанието.
В поредния си доклад в рамките на механизма, представен в сряда, Брюксел продължи да критикува България и Румъния за слабости в областта на законодателството, съдебната реформа и борбата с корупцията. Но двата доклада разказват две различни истории за напредъка, постигнат в тези области. В България "общият напредък все още не е достатъчен и е крехък". Румъния, от друга страна, е предприела "някои значителни мерки, показващи реален ангажимент за реформи".
В доклада, наречен от британският посланик в България Джонатан Алън в туитър "депресиращо четиво", комисията възприе видимо по-рязък тон към България, подчертава изданието. България не успя да реформира тромавата и неефективна правосъдна система и да се бори едновременно с корупцията и организираната престъпност, но по-обезпокоителното според Комисията е, че трите различни правителства, които се смениха откакто е бил публикуван предишният доклад през 2012 г., не можаха да изградят съгласие за това как да продължат реформите, посочва списанието..." - в. „Труд".

"Това е лично мнение на британския посланик и не посланиците оценяват напредъка на България. Ако българският посланик в Лондон реши да сравнява Великобритания с други страни, няма да погледна аз с добро око на това."
Така министърът на външните работи Кристиан Вигенин коментира пред "Нова телевизия" думите на посланика на Великобритания в София Джонатан Алън, че Румъния се справя много по-добре от България. Реакцията на Алън в Twitter беше по повод публикуваните вчера доклади по механизма за сътрудничество и проверка за двете страни.
По думите на Вигенин не е удачно да се правят сравнения между България и Румъния, защото докладите за двете страни са за различни периоди от време.
"От сега усещам, че и този посланик няма да получи орден "Стара планина", вметна водещата Ани Цолова.
"Няма как да се депресирам от доклада на Европейската комисия, защото очакванията не бяха високи. Ние знаем много добре какво е свършено и какво не е. Нямаше как този доклад да е положителен. От юли 2012 досега като цяло не беше свършено кой знае какво. Последните месеци от управлението на ГЕРБ бяха изключително слаби", добави външният министър..." - в. „Дневник".

Всекидневниците цитират президента Росен Плевнелиев по теми, свързани с европейските аспекти в политическия живот на страната ни.

Президентът Росен Плевнелиев предупреди, че изборите за Европейски парламент през месец май ще се проведат в условията на нарастващ популизъм, радикален национализъм и на разочарование от политическите елити. „Партии, проповядващи популистки тези и идеи, печелят все повече привърженици и поставят под въпрос основни европейски ценности. Затова резултатите от вота ще бъдат ключови за развитието на Европейския съюз", заяви държавният глава в речта си на традиционния прием за ръководителите на дипломатически мисии, акредитирани в България, който се проведе в Националния исторически музей.
Държавният глава припомни, че 2013 г. беше година на масови протести и на „невиждано отдавна политическо противопоставяне". „За съжаление сме свидетели на ниска степен на доверие на гражданите към политиците и институциите, а 2013-та ще остане в историята като годината на гражданското общество в България", каза Росен Плевнелиев, цитиран от прессекретариата си...
България подкрепя акцентите в програмата на Гръцкото председателство на ЕС за преодоляване на последиците от икономическата и финансова криза и от предизвикателствата, породени от засиления миграционен натиск, каза още президентът. Росен Плевнелиев изрази също така благодарност за финансовата и материална помощ на редица европейски държави и на Европейската комисия, които помогнаха на България да овладее трудната ситуация с бежанската вълна към страната ни..." - в. „Стандарт".

Президентът Росен Плевнелиев свиква Консултативния съвет за национална сигурност на 4 февруари, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Заседанието ще бъде на тема "Стратегическите приоритети на България в контекста на Споразумението за партньорство с Европейската комисия за периода 2014-2020 г".
Премиерът Пламен Орешарски ще представи доклад на тема: "Стратегическите приоритети на България до 2020 г. и източници на финансирането им".
Зинаида Златанова, вицепремиер и министър на правосъдието, ще изнесе доклад: "Напредък по Споразумението за партньорство с ЕК за периода 2014-2020 г. и предстоящи стъпки към финализирането му..." - в. „24 часа".

Вестниците продължават да следят и скандала с Волен Сидеров.

Разследването срещу Волен Сидеров ще продължи с обвинителен акт в съда. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров преди заседание на Висшия съдебен съвет.
"Дали първо Волен Сидеров ще стане обвиняем, или първо ще бъдат проведени тези разпити - това е въпрос на стратегия", каза Цацаров и отказа да я коментира.
По думите му не може да се каже кога се очаква развитие. Предстои да бъде разпитана френската гражданка, която е и дипломатически служител, но това ще стане след контакт с ръководителя на френската дипломатическа мисия, обясни главният прокурор.
Ще бъдат разпитани летателният състав на самолета, както и кабинният състав, предстоят и още няколко разпита, които са пред съдия, както и на народните представители, придружавали Сидеров..." - в. „Дневник".

"Предстои да бъде разпитана френската гражданка, която е и дипломатически служител, но това ще стане след контакт с ръководителя на френската дипломатическа мисия. Предстои да бъде разпитан летателния състав и кабинния състав на самолета, предстоят и още няколко разпита пред съда, ще бъдат разпитани и народните представители, придружавали Волен Сидеров в пътуването му от София до Варна", обясни още главният прокурор.
"Имаше спекулации по въпроса защо не са били разпитани до момента. Аз отговорих на това. Не можеш да разпиташ някого, който размахвайки картата си се отдалечава от теб. По отношение на Сидеров реакцията беше експресно адекватна на експресното му поведение", категоричен беше главният прокурор..." - в. „Сега".

Да се гледа на поведението на партия "Атака" като на държавна измяна призовават в обръщение "Ранобудните студенти".
"На всяко действие, пряко или косвено водещо към изваждане на България от Европейския съюз, трябва да се гледа като държавна измяна и нищо друго", смятат авторите на декларацията. Те напомнят, че съзнателно или не партията и телевизията й "Алфа" с поведението си, което все повече заприличва на хулиганска банда, нанасят "изключителни, може би необратими вреди в международните отношения на страната и злепоставят цяла България пред европейските партньори".
Повод за декларацията са продължаващите скандали, в които националистите въвличат френски дипломат и последвалата остра реакция на посолството на Франция .
"Ранобудните" напомнят на "Атака" и на другите партии, че с влизането в парламента са се заклели да пазят интереса на България, която все още е член на Европейския съюз..." - в. „Дневник".

Всекидневниците информират и за друг съдебен случай, свързан с „тефтерчето на цар Киро".

Пловдивската прокуратура започва разследване за корупционно престъпление във връзка с тефтера на Цар Киро, научи  "Труд". Държавното обвинение е издало нареждане оригиналът му да се търси в МВР, митниците и във всички останали институции.
"Ако оригиналът не бъде открит или ако тефтерът не е описан като веществено доказателство, протоколите за претърсване или изземване на къщите на Кирил Рашков, бележките в него няма да имат никаква стойност пред съда", коментираха вчера юристи.
Както писа "Труд", страници от бележника бяха пуснати в интернет. В тях фигурират имената на депутати, политици, митничари, полицаи и бизнесмени, получавали суми от Рашков, за да върви по вода алкохолният му бизнес в Катуница. 
"Има такъв тефтер, той се е намирал в бившата ГДБОП, за него е знаел и бившият МВР шеф Цветан Цветанов", заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев.
Бившият шеф на митниците Ваньо Танов внесе яснота по казуса.
"Не мога да кажа дали Цветанов е знаел за тефтерчето или не. Но министърът на финансите (Симеон Дянков - б.р.) знаеше и мисля, че би трябвало и Цветанов да знае - каза Танов по Нова телевизия и добави: Тези хора, които са направили обиските, трябва да кажат защо той не е иззет по надлежния ред. Не е нормално изземването да не бъде вписано в протокол."
"Тефтерът е иззет от къща на Рашков, разбита по време на бунтовете в Катуница през септември 2011 г., но обискът и изземването не са напълно документирани", потвърди пред "Труд " сигурен източник от вътрешното министерство. Той смята, че има основание в тази връзка да се образува дело срещу неизвестен извършител.
"Министърът на финансите ми каза, че при обиск в дома на Рашков е открито това тефтерче. Аз поисках среща с представител на ДАНС и се разбрахме те да продължат оперативната работа по случая. Не беше редно да изисквам имената на споменатите в него митничари, защото можеше да изтече информация. Не знам какво са правили службите 2 години", каза още Танов. Той не знае скрития мотив, заради който тефтерът на Киро не е записан сред иззетите документи при обиските.
"Почеркът в тефтера не е мой", коментира Цар Киро. Пловдивските прокурори не изключват записките да са водени от негов роднина или приближен.
Споменатите в тефтера хора отричат да познават Рашков и да са имали вземане-даване с него..." - в. „Труд".

„Дойдоха едни хора при мен да ходатайстват за гласовете на циганите и да подкрепим кандидата на ГЕРБ, след това ме заплашиха, че ще ме вкарат в затвора и го направиха. Това каза пред TV7 Кирил Рашков - Цар Киро.
Според него той е подкрепил друг кандидат и това му е донесло неприятностите с прокуратурата и съда.
Кирил Рашков е убеден, че случилото се в Катуница е организирано от ГЕРБ поради това, че той е загърбил исканията на ГЕРБ за цигански гласове. Цар Киро твърди, че Бойко Борисов е викал многократно при себе си прокурора Калоян Димитров от Пазарджик с настояване да го вкара в затвора.
Според Рашков самият прокурор му е казвал, че зад гърба му стои премиерът Борисов и той не се страхува да го обвинява несправедливо. Няма как при това насъскване срещу мен да не се стигне до присъда и да лежа в затвора, завърши ромският лидер." - в. „24 часа".

Темата с тефтерчето на Цар Киро е създадена за отклоняване на вниманието от реалните проблеми в държавата".
Това заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.
"За това тефтерче в детайли разбрах от медиите вчера. Разбрах от медиите за разговора, който е провел Ваньо Танов с председателя на ДАНС. Оттам нататък нямам никаква информация какво се е случвало, какъв е този тефтер, дали е автентичен, дали не е...
По повод твърденията на Кирил Рашков, че не бил осигурил гласове за ГЕРБ и затова го е последвал затвор: „Всичко това е толкова несъстоятелно да се твърди, защото всичко, което се предприе като действия от прокуратурата, от компетентните органи и стигането до тази осъдителна присъда, беше за хулиганските му действия. Това са нелепи твърдения и отново се правят внушения". - в. „24 часа".