Балканска пързалка; Злато и сребро за 447 хил. лева на тезгяха; Бареков с двама депутати в парламента

Внасяме бармани от Украйна и Молдова; Кризата прогони в чужбина три випуска български лекари; Ректорът на СУ сезира Цацаров за окупаторите

Балканска пързалка; Злато и сребро за 447 хил. лева на тезгяха; Бареков с двама депутати в парламента

24 часа



Студенти опитали да заключат шефа на охраната с вериги. Илчев: Има кражба на държавна собственост

Aкадемичният съвет на Софийския университет "Свети Климент Охридски" е упълномощил ректора Иван Илчев да предприеме предвидените от закона действия заради повторната окупация на Ректората.

"Това е престъпление, защото сградата на университета е публична държавна собственост, която е изцяло е под разпореждането на ректора. По закон ректорът няма право да преотстъпва това управление", коментира пред "Фокус" проф. Иван Илчев.

Кметове сами решавата кабел или сателит

Кметовете сами ще решават дали чрез кабел, сателит или ефир да осигурят тв сигнал в населените места, в които хората останаха без него след цифровизацията. Инструкцията към кметовете е била изпратена от транспортното министерстов в петък, съобщи зам.-министър Георги Тодоров.

В края на миналата година правителството отпусна 600  хил.лв. за осигуряване на сигнал. над 390 населени места, където живеят 1800 души.

Ако съм на мястото на някой кмет, бих поискал оферти от всичките фирми, които могат да доставят сигнал - било кабелни и сателитни оператори и мултиплекси, даде пример Тодоров.

 

Труд

Внасяме бармани от Украйна и Молдова

Политиците от Западна Европа далеч не са единствените притеснени, че от 1 януари т.г. отпаднаха ограниченията за работа на българи в Европейския съюз. Не по-малко загрижени са българските хотелиери и ресторантьори. Опасенията им са, че изкушени от по-високото заплащане, сервитьори, бармани, готвачи, камериери ще тръгнат масово към Германия и Англия и ще оголят родния туризъм откъм кадри.

Труд

Kомисията по тържищата и стоковите борси се закрива

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата ще бъде закрита, а функциите  ще бъдат поети от Министерството на икономиката и енергетиката. Това е записано в промените на Закона за стоковите борси и тържищата, публикувани за обществено обсъждане в интернет.

Закриването на комисията е мотивирано с политиката по съкращаване на държавната администрация. В момента ведомството е държавен орган към Министерския съвет, а работата му е да контролира и регулира създаването и дейността на стоковите борси, тържищата и пазарите на производители.

Стандарт

Балканска пързалка

Истинска пързалка настана по пътищата на България, Румъния и Сърбия от вчера. Днес ще става и по-лошо заради падащите температури и виелиците. Румъния вече затвори Дунав мост и три магистрали. Поледиците превърнаха в кошмар пътуването и в съседна Сърбия. Пързалка стават половината пътища и у нас, шофьорите да внимават.

Снегът скрои номер на външния министър Кристиан Вигенин. Той се озова в болница, след като падна и си счупи ръката на път за интервю в телевизия. Изпързаляни се оказаха и пътуващите за Турция. Компютърен проблем удари системата на комшиите. Прииждащите коли и камиони трябваше да чакат с часове в студа заради по-бавната обработка на документите. Лошото време ще продължи до четвъртък, Малък Сечко идва със затопляне.

Бареков с двама депутати в парламента

С двама депутати в парламента тръгна партията на Николай Бареков "България без цензура". Доскорошният ГЕРБер и вече независим народен представител Светлин Танчев бе сред гостите на учредителния конгрес в НДК вчера. Още депутати от ГЕРБ ще напуснат парламента, каза след форума Бареков. И даде да се разбере, че хората на Борисов ще работят за него. Няма да правя група в това Народно събрание, но на евровота искам да успеем с 4 евродепутати, обърна се към своите лидерът на "България без цензура". Той призова и червения Румен Йончев да напусне парламентарната група на Коалиция за България. "Господин Йончев, БСП не ви заслужават", каза Бареков. Както вече стана ясно, Йончев се очаква до седмица да напусне червената група и да се обяви за независим. Йончев е председател на Земеделски народен съюз, а партията е член на ЕНП. "Тук сме, защото Бареков е единственият политик, който може да погледне хората в очите", обърна се към залата Йончев. "Пътят напред ще е изпълнен с тежки битки, но и сладки победи, бъдете сигурни - ние, земеделците, ще бъдем с вас", зарече се лидерът на ЗНС.

Монитор

Злато и сребро за 447 хил. лева на тезгяха

Националната агенция за приходите (НАП) е обявила 17 тайни търга за продажба на златни и сребърни изделия с тегло 59,05 кг, показва справка в електронния магазин на сайта на ведомството. Началната тръжна цена общо за всички процедури е почти 447 хил. лева. Вероятно обаче данъчните ще получат по-висока стойност в хода на наддаването.

И 17-те търга ще се проведат утре. Девет от тях ще бъдат в териториалната дирекция на НАП в Бургас. Началната тръжна цена, предложена за златните и сребърните изделия, е 249 175 лв. Останалите наддавания ще се проведат в офиса на данъчните в Русе. От тях трябва да бъдат събрани поне 197 598 лв.

Сега

Кризата прогони в чужбина три випуска български лекари

Почти три випуска лекари на медицинските университети в България са избягали в чужбина по време на кризата. Навън излизат предимно млади кадри, току-що завършили, които специализират в други държави. Дори завършилите преди дни Медицинския университет в София вече се редят за документ за правото да упражняват професията зад граница, който издава Българският лекарски съюз. Това показва анализ на БЛС за периода между 2008 и 2013 г.

Дума

Ректорът на СУ сезира Цацаров за окупаторите

Академичният съвет на Софийския университет е упълномощил ректора да предприеме предвидените от закона действия заради окупацията на Ректората. Това съобщи проф. Иван Илчев вчера. Според закона той има право да сезира прокуратурата и полицията, за да бъдат изведени окупаторите. Илчев нарече повторната окупация престъпление, защото сградата е публична държавна собственост.

"В тази сграда има апаратура за стотици милиони левове, там се намира секретна документация, там са печатите на факултетите и на университета. Там е паричният салон, там са банкомати, има апарати за храна и напитки, компютри. Всичко това в момента е без надзор. Това на практика е кражба на държавна собственост, каза проф. Илчев. В декларация Ръководството на СУ се обяви категорично срещу новата окупация. Според тях гражданите, които са завзели Ректората, са извършили престъпление.

Капитал дейли

Бюджетът събра по-малко данъци

Дори и след като актуализира бюджета за 2013 г., правителството на Пламен Орешарски не е успяло да събере планираните данъчни приходи. Това показват годишните отчети на двете приходни агенции.

Неизпълнението е общо 236 млн. лв. То се дължи основно на данък общ доход (тук изоставането е заради законова промяна), акцизи и ДДС, събиран от митниците. Постъпленията в Националната агенция за приходите (НАП) са с близо 130 млн. лв. над планираните, тези от Агенция "Митници" (АМ) са с над 320 млн. лв. под заложените. По-доброто представяне на НАП в сравнение с митниците е нормално предвид безвластието във второто ведомство в продължение на месеци, казва икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов. От началото на управлението на кабинета "Орешарски" за няколко месеца на върха на приходната агенция се смениха няколко лица. От ноември 2013 г. директор на митниците е Павел Тонев.