Разкриват нови работни места в областта по национални програми и проекти

През тази година политиката по отношение пазара на труда ще бъде насочена към безработни младежи до 29 г. и безработни над 50-годишна възраст, безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, хора с увреждания, неактивни лица, желаещи да работят, и др.

Разкриват нови работни места в областта по национални програми и проекти

Одобрени са проектите по Национална програма “От социални помощи към осигуряване на заетост”. За реализация й през 2014 г. в Област Добрич се предвижда да бъдат разкрити 28 работни места в поддържане на обществени сгради, междублокови пространства, основно почистване на речни корита и социоконсултантски услуги.




За изпълнение на дейности по неотложни действия за предотвратяване и преодоляване на последствията от тежки зимни условия през периода януари-март 2014г. за област Добрич по програмата са разкрити 360 работни места в аварийни дейности при 4-часов работен ден, на които вече са назначени безработни лица, обект на месечно социално подпомагане.

За реализацията на Национална програма „Асистенти на хора с увреждания” през 2014г. в областта са одобрени 49 работни места за дейност „личен асистент”. Наетите безработни лица сключват трудови договори с Дирекции „Социално подпомагане” с продължителност до 6 месеца при 5-часов работен ден.

Одобрени за финансиране през 2014 г. са 4 регионални програми в общините Генерал Тошево, Шабла, Балчик и Тервел за заетост на общо 20 безработни лица. Планираните дейности са в широк диапазон – опазване на обществения ред и общинската собственост (училища, детски градини), екологични дейности, подкрепа за развитието на туризма, археологически разкопки и поддържане на паметници на културата.