Днес се навършват 54 години от обявяването на Генерал Тошево за град и откриването на ДЗИ

След 1940 година, в тогавашното село Генерал Тошево настъпват значими промени в обществено-икономическия живот, които предопределят след две десетилетия селото в сърцето на равнината да бъде обявено за град.

Днес се навършват 54 години от обявяването на Генерал Тошево за град и откриването на ДЗИ

Наред с увеличаването на населението на Генерал Тошево, в годините между 1940 – 1960 е поставено и началото на промишленото развитие на града и района около него.  Благодарение на развитото земеделие и животновъдство започва ускорен икономически растеж. С постановление № 236 на Министерски съвет от 1951 год. се предприемат мерки за развитието на Добруджа, които са в основата на електрифицирането и водоснабдяването на района.




Същата година, само на 5 км. от Генерал Тошево е открит и Добруджански земеделски институт. Построени са родилен дом, здравна служба и гимназия. Налице са мероприятия по благоустрояване на селото. Полагат се основите в промишлените сектори. Така за двадесет години облика на бъдещия град е променен. С указ № 38 от 30 януари 1960 г. (обнародван в “Държавен вестник” на 2 февруари) село Генерал Тошево е обявено за град със същото име.