Депутатите си увеличиха заплатите, Попова и Плевнелиев се разминаха по идеята за референдум по изборните правила...

Предложението на президента Росен Плевнелиев за референдум по изборните правила е сред водещите теми на петъчните вестници.

Депутатите си увеличиха заплатите, Попова и Плевнелиев се разминаха по идеята за референдум по изборните правила...

 



„Предложението на президента за референдум за мажоритарния вот разбуни депутатите в парламента.
БСП, ДПС и "Атака" са категорично против гражданите да изкажат мнението си по основни идеи за промени в избирателната система чрез референдум. Това стана ясно, след като президентът Росен Плевнелиев изненадващо инициира референдум по три изборни теми заедно с европейския вот през май - дали част от депутатите да се избират мажоритарно и дали да има електронно и задължително гласуване.
БСП и ДПС забравиха за европейските ценности и гражданската инициатива, която уж подкрепяха покрай протестите, и побързаха да отклонят вниманието в друга посока, за да не кажат в прав текст, че ще гласуват против референдума в пленарната зала. Двете формации вързаха кусур на Плевнелиев, че късно се е сетил за промените - 7 месеца след началото на дебатите по новия Изборен кодекс, че две от исканията са противоконституционни и че с намесата си обслужва интересите на ГЕРБ. Атакистите додадоха, че с електронното гласуване Плевнелиев лобира за купувачите на гласове. Президентът не срещна разбиране дори от вицепрезидента Маргарита Попова, която деликатно намекна, че сега не е време за референдум, и упрекна началника си, че нахлува в конституционни разпоредби...
От думите на политическите лидери се разбра, че искането на Плевнелиев няма шанс в пленарната зала. Това накара Бойко Борисов да съобщи, че ако то бъде отхвърлено, ГЕРБ ще пристъпи към другата законова процедура - да започне подписка за провеждането на допитване. За да стане задължителен референдумът, са необходими 500 хил. подписа, събрани в рамките на три месеца. Другата възможност, за която намекна заместничката на Борисов в парламентарната група - Цецка Цачева, е идеите на президента да бъдат внесени като предложения на партията при второто чете на Изборния кодекс..." - в. „Сега".

 

"Със забрани и задължения ли ще поправяме демокрацията. Това ли е демокрацията?". Така вицепрезидентът Маргарита Попова коментира идеята на държавния глава да се проведе референдум заедно с евроизборите за основните изборни правила, включително и задължителен вот.
"Тези механизми като референдума трябва да са договорени, дискутирани, консултирани и трябва да сме се съгласили по тях", заяви още Попова и продължи. "Опитваме се със задължителни норми, с диктат на публичната власт да стимулираме активността. Нахлува се във философията на изборното законодателство, регламентирано в конституцията. Затова имам доста размисли по този въпрос".
Предложението на президента бе основна тема в кулоарите на парламента вчера. БСП, ДПС и "Атака" се обявиха против предложението. Очаквано пък ГЕРБ го подкрепиха...
"Ако Плевнелиев иска промяна в конституцията, би следвало да използва предвидения в гл.9 на действащата конституция ред", подчерта Манолова. "Предложението на президента ясно цели бламиране на новия Изборен кодекс. Това се разполага изцяло в стратегията на ГЕРБ, а именно следващите избори за евродепутати да се проведат по тотално дискредитираните правила на Фидосова", коментира и лидерът на ДПС Лютви Местан.
"Плевнелиев търси черна котка в тъмна стая", коментира идеята за референдум и премиерът Пламен Орешарски, цитирайки Конфуций..." - в. „Стандарт".

 

„Нахлува се във философията на изборното законодателство, регламентирана на ниво конституция. Така вицепрезидентът Маргарита Попова коментира предложението на държавния глава за референдум за изборните правила...
В сряда Росен Плевнелиев инициира референдум заедно с евровота през май по 3 въпроса: за задължително и за електронно гласуване, както и за мажоритарен избор на част от депутатите...
Попова, която е бивш министър на правосъдието и дългогодишен магистрат, оцени предложението на президента за референдум като обяснимо желание да се стимулира избирателната активност. Според нея обаче това би могло да стане чрез смислени програми, "които да привличат избирателите и те убедено, с ентусиазъм да се отправят към избирателните урни и да посегнат към бюлетината, която най-много им харесва"...
Междувременно прессекретариатът на президента уточни, че в свое решение от 4 май 2011 г. Конституционният съд посочва: "Само за себе си електронното гласуване не е противоконституционно, бидейки вид дистанционно гласуване."
Премиерът Пламен Орешарски коментира предложението на президента Росен Плевнелиев...
„Всяка от идеите има своите плюсове и минуси. Задължителното гласуване крие огромни рискове , има плюсове, но крие огромни рискове. Ако не се лъжа, исторически за последен път в нашата история е имало такъв опит през 1919 г. в резултат, на който страната влиза в десетилетия на нестабилност. Историците биха могли по-добре да разкажат какво е станало след това. Аргументите на президента за задължителното гласуване - прекратяване на практиката на организиран, корпоративен вот, съгласен ли сте?", обърна се той към журналистите...
„Аз споменах, че има плюсове и минуси. Тези плюсове, които излага президентът, тези плюсове могат да се окажат и минуси в определена ситуация, особено ако не са конкретизирани точно идеите - например мажоритарен вот, в каква схема, в каква степен е мажоритарният вот или електронното гласуване, което е много добро по своя характер, но засега няма надеждна система да се предотвратява контролирания и корпоративен вот", обясни Орешарски..." - в. „24 часа".

 

Сред акцентите на всекидневниците са още теми от пленарния ден на депутатите.

 

 

„През 2014 г. депутатите няма да замразят заплатите си за първи път от 4 години насам. Това е обсъждано в червената група, но официално решение до момента няма.
Няма обаче и внесено проекторешение за замразяването на заплатите, а вече е края на януари.
От 2010 г. насам всяка година парламентът с гласуване заковаваше парите си на нивото от декември 2009 г. - 2196 лв., като знак за солидарност с хората по време на криза. От време на време през годините депутатите се правеха на "изненадани" и "забравяха" да си гласуват замразяване за месец или два. Сега обаче май въобще да няма такова решение, разкриха социалисти.
Така размразяването е факт и за януари депутатите ще получат 354 лв. над досегашната си заплата. Според правилника на парламента парите на народните избраници са равни на 3 средни заплати в обществения сектор през последния месец от тримесечието. За септември 2013 г. сумата е 850 лв. по данни на НСИ.
Така базата на депутатските заплати става 2550 лв. Над тази сума ще се прибавят добавките за прослужено време, за шефски постове и за участие в комисии. И средното възнаграждение в парламента ще достигне 3 хиляди.
Ако мнозинството не внесе предложение за замразяване на заплатите, ГЕРБ ще го направи, ангажира се Цецка Цачева.
С увеличаването на депутатските заплати се отвързват и тези на президента, премиера и министрите. Така Росен Плевнелиев вече ще се разписва срещу 5100 лв., тъй като заплатата му е равна на 2 депутатски. Премиерът Пламен Орешарски и парламентарният шеф Михаил Миков пък получават 55% над депутатите, което прави 3952,50 лв. За депутатската заплата са вързани възнагражденията на ръководителите на още над 25 държавни структури..." - в. „24 часа".

 

„Депутатите отхвърлиха днес искането на "Атака" за промени в Наказателния кодекс, с които се предлагаше глоба от 5 до 10 хил. лв. и 1 до 5 години затвор за "манифестиране на хомосексуална ориентация".
От партията на Волен Сидеров настояваха за наказание за всеки, "който манифестира публично своята или на други хомосексуална ориентация или принадлежност, чрез организация или участия в митинги, шествия и паради или чрез средствата за масова информация и интернет".
В дебатите вчера депутатите от "Атака" описаха гей парадите в София като сборища на "полуголи нещастници, тълпи пияни, разголени и друсани мъже, които веят покрай паметника на Апостола своите атрибути". Обявиха се срещу "гей пропагандата", която нарушавала правото на децата да растат в "нормални" семейства.
Тунчер Кърджалиев от ДПС изтъкна, че предложенията на "Атака" противоречат на българското и международното законодателство..." - в. „Дневник".

 

„Изненадваща акция за неправилно паркиране скара Столичната община и разноцветна коалиция от депутати. Вчера общинският Център за градска мобилност прати служители да сложат скоби на няколко депутатски коли, паркирани между служебния вход на парламента и храм-паметника "Св. Александър Невски" извън местата на Народното събрание. Щом мълвата за "нахалството" достигна до депутатите, редовното заседание беше прекъснато и зам.-председателят Мая Манолова даде 10-минутна почивка. От ГЕРБ не пропуснаха да припомнят, че не може да се иска почивка един час преди края на заседанието.
Сред пострадалите са червените депутати Антон Кутев и Жельо Бойчев, които са били и общински съветници. Левицата определи случката като провокация от страна на общината. "Столична община трябва да започне по-внимателно да гледа регламентацията и да се грижи повече да бъде в рамките на закона. Събирането на глоби, поставянето на скоби и вдигането на автомобили в момента е незаконно", натърти Кутев. "Откакто сме депутати, има хора, които спират в тази зона, но не е имало санкционирани", добави и депутатът от БСП Георги Свиленски. Той твърди, че откакто има зона за сигурност на паркинга, там постоянно са спрели коли на полицията, пожарната и други и няма място за депутатите.
Общият брой на заскобените автомобили е седем..." - в. „Сега".

 

Вестниците цитират и вътрешния министър Цветлин Йовчев по темата за подслушванията.

 

"Служител на МВР е копирал нерегламентирано записите по случая "Мишо Бирата" и ги е записал на отделен файл. След като това е било разкрито, този човек е бил уволнен. Цветан Цветанов трябва да понесе отговорност за това". Това разкри министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в предаването „Лице в лице" по bTV.
До момента беше ясно, че са били използвани специални разузнавателни средства спрямо Ваньо Танов, благодарение на което са били засечени негови разговори с Бойко Борисов и Симеон Дянков относно проверката на полицията и данъчните в пивоварната на Михаил Михов-Мишо Бирата - "Леденика".
"Борисов много добре знае кой му забърка тази каша и му я изсипа върху главата. Във всеки случай това не съм аз", подчерта вицепремиерът.
Той не пожела да разкрива нови обстоятелства около случая "Мишо Бирата", за да не издава класифицирана информация.
Искам да ограничим властта на министъра на вътрешните работи, без значение кой е той и да се занимава само с политика, каза министърът на вътрешните работи.
„Не може да се занимава с това, че някой се е срещал с някой, с компромати и след това държавата да има отговорност за това. За казуса около Борисов така и не разбрах имало ли е среща", добави още министър Цветлин Йовчев.
„И сега не знам Цветанов да е бил подслушван, възможно е да е така, но нямам такава информация. Не съм проверил изявленията на адвоката, защото не ме интересува. Ако има такова нещо, то е извършено съгласно закона. Не мога да коментирам нещо, за което нямам информация, ако е имало такова нещо, е било направено при всички изисквания на закона", заяви Йовчев..." - в. „Труд".

 

„Вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че бившият премиер Бойко Борисов чудесно е знаел от къде е дошъл скандала с чадъра над Мишо-Бирата, който гръмна през 2011 г. покрай изнесените записи от подслушване на тогавашния шеф на митниците Ваньо Танов.
От думите на Йовчев се разбра, че той обвинява работилите тогава във вътрешното министерство под ръководството на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Министърът коментира темата в предаването на Би Ти Ви "Лице в лице".
Йовчев, който пое от Петко Сертов ръководството на Държавната агенция "Национална сигурност" през 2009 г., подаде оставка на 16 февруари 2011 г., в разгара на скандала "Ало, Ваньо" и теча на СРС. Заради един от записите Борисов беше обвинен в покровителство над Михаил Михов и неговата пивоварна.
"Не всичко мога да кажа и не всичко е редно да кажа. Но случая с Мишо Бирата - това беше законно подслушване на Ваньо Танов. А причините, основанията за подслушването не бяха подадени от ДАНС", заяви Йовчев, който тогава оглавяваше спецслужбата.
Попитан дали сигналът срещу Танов е бил подаден от МВР, т.е. от Цветанов, Йовчев не отговори, но пък каза: "Не съм убеден, че е имало достатъчно аргументирани и потвърдени данни, които да водят в тази посока". Заяви, че разследването по случая е доказало, че презапис на подслушаните разговори няма как да се направи в ДАНС, а и изнесените точки са част от мрежата на СДОТО- служба към МВР тогава.
"Тук имахме и злоупотреба с информацията и нерегламентиран достъп до нея. Имаше дисциплинарна проверка в МВР, има уволнен служител, който неправомерно е получил достъп до тези файлове и ги е копирал", напомни министърът. На въпроса към заместник председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов ли водят следите, обаче отговори: "Не бих казал, че към Цветанов, но и той трябва да понесе вината от това, че не е създал ред"...
По повод скорошните съмнения на Цветанов и Борисов, че са подслушвани, Йовчев заяви, че това са бури в чаша вода. Не можем да направим проверка, ако нямаме някакви реални данни. Какво да направим - да тръгнем от къща на къща и да проверяваме дали няма техника за подслушване ли, попита той. И допълни: "Не може да се занимаваме с това, че някой се е срещал с някой, с компромати и след това държавата да има отговорност за това"... - в. „Дневник".

 

Всекидневниците информират също, че Панагюрското съкровище остава собственост на държавата.

 

„Панагюрското златно съкровище окончателно остава собственост на държавата, реши Върховният административен съд. Магистратите отхвърлиха искането на Стефка Ангелова, която настояваше то да остане собственост на откривателите братя Дейкови и на собственика на земята Георги Топалов, където е било открито. Тя е внучка на братята.
Мотивът й беше, че по време на откриването на съкровището земята не е държавна собственост, но според съда няма доказателства за това.
За да отхвърли жалбата, съдът е приел, че Стефка Ангелова не е доказала качеството си на "колекционер" - собственик или държател на културни ценности. Такова качество не е придобивал и наследник й, тъй като е безспорно установено, че на 8 декември 1949 година братята Павел, Петко и Михаил Дейкови са намерили деветте златни прибора известни като Панагюрското златно съкровище, което веднага е било предадено в Околийския народен съвет Панагюрище.
Възражението на Ангелова, че откритието се е намирало в частен имот е подробно обсъдено от съда и е прието, че не е представено доказателство, от което да е видно, че теренът е бил частна собственост и то на Георги Топалов. Съдът е приел за установено от доказателствата по делото, че към 8 декември 1949 г. "керамидарната фабрика "Мерул"" е национализирана; съкровището е намерено от работници "при копаене на пръст в района на тухларницата", "на държавно място", то собствеността на терена е била държавна.
Фактът, че към този момент земята е била с "неуреден статут" или че първият кадастрален и регулационен план на гр. Панагюрище е изработен едва през 1957 г. не променя факта, че мястото към онзи момент е било държавно." - в. „Стандарт".

 

„Делото се гледа от седемчленен състав на ВАС по жалба на Стефка Ангелова, внучка на Павел Дейков - най-големият от братята, които намират деветте златни антични съда през 1949 г.
Искането на Ангелова е съкровището да бъде обявено за частна собственост, като излага поредица от мотиви за това.
Един от тях е писмо, издадено от Българската социалистическа партия (БСП) от 24 септември 2013 година, с което се твърди, че към датата на откриването на съкровището - 8 декември 1949 година, земята, където е открито то, не е била национализирана и теренът винаги е бил частна собственост. В писмото се посочва, че „земята в България формално не е била национализирана, за нея се плаща рента докъм 1958 г."
Тя се позовава и на решение на V конгрес на БКП, проведен през декември 1948 година, според което се предприема бърза колективизация на селските стопани, без национализация на земята. Окрупняването на земята е започнало след постановление на Министерския съвет и ЦК на БКП № 5 от 5.01.1951 г.
Ангелова оспорва също и вписването на съкровището в инвентарната книга на Пловдивския музей като незаконно. Тя твърди, че през 1949 година директорът на музея Димитър Цончев е извършил престъпление, като е взел за временно съхранение съкровището. Като доказателство за това, тя прилага нотариално заверена декларация и писма на Околийския народен съвет в Панагюрище, както и писмо от 12 декември 1949 на директора на музея в Стрелча Тодор Белчев до др. Василев от Комитета по култура, в което казва: „Цончев добре си изигра ролята и прибра приказното съкровище от Панагюрище".
Съдиите обаче отхвърлят жалбата ?..." - в. „Труд".