Всеки втори у нас учи за безработен; Кандидатът ни за ЕК ясен след евровота

Преглед на печата: Азбукарите на куклен театър вместо на пленум, Премиерът: Най-главният риск от референдума са неопределените въпроси

Всеки втори у нас учи за безработен; Кандидатът ни за ЕК ясен след евровота

Стандарт

Азбукарите на куклен театър вместо на пленум

Азбукарите не приеха протегнатата ръка на соцлидера Сергей Станишев за "загърбване на личните пристрастия и политическата амбиция". Те няма да присъстват на днешното заседание на Националния съвет на БСП. "На театър съм с жена си, няма да ходя на "Позитано", заяви бившият вътрешен министър Румен Петков вчера. В отговор депутати от левицата се пошегуваха, че абевейците ще гледат куклен театър, защото пленумът започва от 14,00 часа, а по това време има само детски пиеси.
В четвъртък лидерът на БСП Сергей Станишев направи специално изявление и призова социалистите от АБВ да спрат с правенето на паралелна листа и да работят за победата на БСП на европейските избори.

Дума

Премиерът: Най-главният риск от референдума са неопределените въпроси

За референдума темата е политическа, но най-главният риск, който той носи, са неопределените въпроси, заяви премиерът Пламен Орешарски на брифинг в НС вчера. Той не пожела да се определи нито с "да", нито с "не" идеята за допитването. Орешарски бе категоричен, че е изключително важно гражданите да не бъдат подведени и те да могат да направят своя информиран избор. Според него за мажоритарния вот има много различни системи. Съществуват такива, които са близки до пропорционалния, и такива, които наблягат на мажоритарен елемент, коментира Орешарски.

Монитор

Кандидатът ни за ЕК ясен след евровота

Българската кандидатура за състава на следващата Еврокомисия ще бъде определена след евровота през май. Това обяви премиерът Пламен Орешарски по време на парламентарния контрол вчера.
„Този въпрос ще бъде на дневен ред след евроизборите, когато са известни резултатите с оглед структурата на бъдещите ЕП и ЕК", мотивира се министър-председателят.
Според Орешарски кандидатът ни за еврокомисар трябва да бъде авторитет не само в България, а и пред евроатлантическите ни партньори и да е добре запознат с работата на европейските институции. „Не бих направил компромис с професионалните му качества", увери премиерът. Според него нашият еврокомисар трябва да получи ресор, който да му даде възможност да прояви качествата си.

Новинар



Парите на МВР са отивали за частни структури

Много силни притеснения имам от това, че ресурсът на МВР и парите на хората са отишли, за да се облагодетелстват частни структури. Това каза в парламента вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той обясни, че има над 700 договора, по които МВР е било подизпълнител на частни охранителни фирми в цялата страна.
„Договорите са различни. Няма единен стандарт и подход на МВР. Това е притеснително. Има фирми, които определено са кухи фирми", коментира Йовчев.

24 Часа

Променят плана на Царево, за да опазят "Странджа"

Промяна в общия устройствен план на Царево предстои в частта на природен парк "Странджа", която е 70% от територията на общината. "Разпоредих процедурата на 30 януари", обяви регионалният министър Десислава Терзиева в парламента по време на изслушването за мерките, които правителството предприема за опазването на парка от застрояване.
До края на следващата седмица ще бъде готово заданието за промяната, след това ще се съгласува с министерството на околната среда. Заедно с това ще бъде направена и нова екооценка, която да отрази защитата на природните паркове.

Труд

Всеки втори у нас учи за безработен

У нас е модно да се учат специалности, които не са добре платени. И в които процентът на безработицата е висок. Близо 46% от наетите висшисти работят на позиции, за които не се изисква висше образование.
Това показват резултатите от новата рейтингова система на висшите училища. Тя бе представена вчера и обхваща 51 вуза с 254 427 студенти.
От тях над 60 000 учат в професионално направление "икономика". Делът на безработните в този сектор е 4,5%, а средният осигурителен доход е 871 лева. Делът на заемащите икономически позиции, за което се изисква висше образование, е само 37%.