Зелена светлина за частни здравни каси, Данъците в Монако правят Бербатов още по-богат

Преглед на печата: Сняг и студ сковаха Европа, БСП свали доверие от Първанов и Петков, но не ги изключи засега

Зелена светлина за частни здравни каси, Данъците в Монако правят Бербатов още по-богат

24 часа

БСП свали доверие от Първанов и Петков, но не ги изключи засега

БСП свали политическото си доверие от Георги Първанов, Румен Петков и още 11 от привържениците на АБВ, но не ги изключи от партията.

Решението на Националния съвет вчера е гласувано със 125 гласа "за". Против са били само Кирил Добрев, Светлана Шаренкова и още един, а "въздържали се" - Георги Кадиев и Весела Лечева, която е сред привържениците на АБВ.

24 часа

Маджо праща по Барона половин милион евро откуп за отвлечен

Основателят на СИК Младен Михалев се е опитвал да откупи живота на отвлечения син на шефа на ФК "Славия" Венцислав Стефанов.

Маджо пратил сак с половин милион евро на известен софийски бос, за да освободи момчето. Парите отнесъл прочутият в Сливнишко Боян Петракиев - Барона, но спасителният план не дал резултат. Тази случка е разказал анонимен свидетел по делото "Килърите 4".

23-годишният Димитър Стефанов е отвлечен по обед на 6 април 2004 г. до кафе-сладкарница "Киара" в София. Оттогава - стават 10 години, от него няма ни вест, ни кост.

Труд

Данъците в Монако правят Бербатов още по-богат

В княжеството на богатите Димитър Бербатов ще взема повече пари като играч на "Монако", отколкото досега във "Фулъм". Българският футболист ще има по-малка заплата, но от нея в сметката му ще влиза по-голяма сума заради по-ниските данъци.

Бербатов играеше в Англия за 75 000 лири или 91 400 евро седмично. Данъците върху подобни възнаграждения там са 49%. Следователно до джоба на звездата стигат 46 600 евро.

В "Монако" седмичната заплата на българина (по неофициални данни) е 75 хил. евро. Данъците са 13%, а върху тази сума това са 9750 евро. За Бербатов остават чисти 65 250 евро. А това е с 18 650 евро повече от парите му във "Фулъм".

Труд

Зелена светлина за частни здравни каси

Премиерът Пламен Орешарски подкрепя създаването на равнопоставени частни здравноосигурителни каси, които да са конкуренция на националната.

Това съобщиха за "Труд" източници от управляващата коалиция. "Като привърженик на десни виждания, както е ясно от миналото му, министър-председателят е за демонополизация на НЗОК и за въвеждането на равнопоставени играчи на здравноосигурителния пазар", коментираха от ДПС. От години движението има готов проектозакон за разкриването на частните каси и чака момент, в който при политическа воля и одобрение от обществото той да бъде гласуван.

"Въпросът е какво влияние върху премиера ще окаже коалиционният партньор БСП", коментираха още запознати.

Стандарт

Писмо в бутилка доплува от Сочи

Писмо в бутилка доплува от Сочи край брега на бургаското село Варвара. Там, сред пясъка и водораслите, го намира синът на семейство Мая и Антон Киреви - Васко. 14-годишното момче не вярва на очите си - в бутилката от сок има сгънат лист хартия. Мама и татко също са развълнувани и започват да разчитат написаното. "Дойдохме в Сочи като истински патриоти, за да пожелаем на нашите спортисти да завоюват много златни медали и световни рекорди. Нека който намери тази бутилка, се свърже с нас и, ако има възможност, заедно да се насладим на олимпийската магия." Следва телефонен номер и подпис: Дарья Шасцкая и Илья Борисов от град Ярославл. "Свързахме се през януари с тях по телефона, а сега поддържаме всеки ден скайп връзка", разказва бургазлията Антон.

Стандарт

Доган иска от своите четирима в Брюксел

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е поставил задача на партията да спечели поне четири евродепутати на вота на 25 май. Сега Движението има трима пратеници в Европейския парламент. В петък и събота във Велинград шефовете в Движението се събраха на семинар, за да обсъдят готовността на партията за изборите. "Предстои сериозна изборна битка, ако искаме да имаме бъдеще като партия. Трябва да се представим добре", казал Доган на своите, научи "Стандарт" от участници в семинара. Пред областните управители от ДПС, депутатите, министри и заместници почетният лидер е казал още, че трябва да има пълна мобилизация, да не се зарязва политическата работа със структурите, а "политическата отговорност за резултатите ще я носят депутатите и областните ръководители".

Монитор

Сняг и студ сковаха Европа

Почти цяла Европа е обхваната от лошо време, ниски температури и студове. Зимата отне живота на десетки хора и предизвика проблеми в трафика, предаде АФП.

Западната част на Австрия е парализирана от рекордни снеговалежи. Само за едно денонощие на места в района е натрупал един метър сняг. В провинция Каринтия за първи път от 1999 г. е обявена най-високата, пета степен на тревога и е издадено предупреждение за лавини.