3 г. морето не връща пясъка в Кранево; Маргаринът удря в мозъка; Безработицата пак се покачва

Варна предлага 2 февруари за гейпразник на Европа; И ловците на бой с крадците; Данъчни отстъпки срещу гласуване; Чиновници канят наши студенти да се върнат

3 г. морето не връща пясъка в Кранево; Маргаринът удря в мозъка; Безработицата пак се покачва

Сега
България ще получи 86 млн. лв. от ЕС за жилища за 6300 роми
Все още нито един блок, финансиран с предишните 15 млн. лв., не е готов. Във Варна и Бургас се бунтуват срещу строителството
Европейските пари за изграждане на жилища за ромите и други социално слаби групи през следващите няколко години нарастват на 86 млн. лв., става ясно от проекта на новата оперативна програма "Региони в растеж". За целево финансиране са определени 67 града в България. Те ще са длъжни да инвестират 5% от средствата за изграждане на къщи за най-бедните. Това означава, че около 86 млн. лв. са гарантирани за домове за социално слаби представители на малцинствата.

Парите са около шест пъти повече от около 15-те млн. лв., които бяха заделени за няколко общини в рамките на програмния период от 2007 до 2013 г. Досега обаче няма завършен нито един жилищен блок.

Специалният фокус върху ромите и акцентът върху осигуряване на съвременни социални жилища за уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението са сред изискванията на споразумението за партньорство на страната ни с Европейския съюз, е записано в проекта на оперативната програма. Общата сума за градско развитие в програмата е вдигната над два пъти и сега е над 852 млн. евро.

От нея обаче ще се възползват твърде малко хора - целта е 6243 души от малцинствата и социално слаби да са получили помощ към 2022 г. Те ще са от избраните 67 града, в които живеят 117 375 души, определили се като роми според последното национално преброяване. Това са едва 36% от всички роми у нас. Все още не е официално обявено разпределението на 86-те млн. лв. по градове, но според предварителната информация страната ни преговаря 45% от средствата да се концентрират в 9-те най-големи града - София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Стара Загора, Плевен, Велико Търново, Благоевград, плюс Видин, където живее голям процент ромско население.

Държавата с амбиции да осигурява работа за студентите в чужбина
Експерти на Агенцията по заетостта ще обикалят европейските столици и ще пишат в социалните мрежи
Български студенти протестираха на Даунинг Стрийт в Лондон в края на миналата година с искане да имат достъп до образование наравно с гражданите на останалите страни от ЕС. Сега Агенцията по заетостта ще ги посети, за да им направи примамливи оферти за работа, ако, след като завършат, се върнат в България.
Агенцията по заетостта се амбицира да примами обратно българските студенти, които учат в чужбина, като им съдейства за намиране на високоплатена работа. За целта нейни експерти ще обиколят седемте европейски столици, където има най-голяма концентрация на наши студенти. Това са Мадрид, Париж, Лондон, Брюксел, Амстердам, Берлин и Виена. Експертите на агенцията ще осъществят лични срещи с тях. Идеята е държавните трудови инспектори да разяснят на младежите по какви канали могат да търсят работа у нас и каква подкрепа да очакват.

След края на срещите на всички участници в тях ще бъдат изготвени профили и обобщени сферите на интереси за професионално развитие. ''Идеята е младите хора да извървят своя път до професионална реализация в България. Родината трябва да е мястото, където са осигурени предпоставки за тях да успеят, ако имат желание да опитат'', категоричен е Асен Ангелов, изпълнителен директор на агенцията по заетостта.

Монитор
УЧЕНИ ДОКАЗАХА: ОТКЛЮЧВА ИНФАРКТИ И ИНСУЛТИ
Маргаринът удря в мозъка
Еколози предлагат тоталната му забрана у нас
Маргаринът, палмовото масло и растителната сметана причиняват диабет, мозъчни инсулти, инфаркти, деменция, влошават качеството на майчината кърма, предизвикват исхемична болест на сърцето, затлъстяване, атеросклероза и редица други заболявания. Това са показали проучвания на специалисти от Държавната агенция за храните и лекарствата (FDA). Експертите обясняват, че хидрогенираните масла, каквито са тези продукти, са вредни за здравето ни. Затова FDA наложи забрана за използването им в САЩ неотдавна.

Тези масла да бъдат забранени и в България. За това настояват от сдружение "Зелени инициативи", които до дни ще внесат искането си в Министерството на здравеопазването, Министерството на земеделието и Агенцията по безопасност на храните, съобщиха от неправителствената организация. От там припомниха, че тези вредни трансмазнини са в основата на маргарина, палмовото масло и растителната сладкарска сметана, които се използват масово в България за производството на бисквити, вафли и тестени изделия.

Зелените активисти излязоха с призив към Агенцията по безопасност на храните и  Министерството на здравеопазването да проведат дебати по този въпрос и за забраната им за употреба в хранителната индустрия. Еколозите припомниха, че България е на челните позиции в Европейския съюз по сърдечносъдови заболявания.

3 г. морето не връща пясъка в Кранево
Вече три години морето не връща пясъка в Кранево след голямата буря през 2011 година, съобщи кметът на курортното село Румен Николов. Това води до големи проблеми с концесионерите на плажните ивици. „Така например на Южния плаж концесията е за 10 декара, а те на практика ползват същински плаж от 3 декара. Пред Международния детски лагер пък почти няма плаж. Голямата вълна през 2011-а отнесе пясъка и сега 2/3 от плажа липсва. Гостите на лагера ползват едва 3 метра пясък”, обясни Николов. Концесионерите плащат таксите си в Областна администрация, а чистенето на плажовете, особено след края на сезона, лежи на плещите на общините. „Появяват се много нерегламентирани сметища, които ние трябва да изчистим. Съборихме няколко незаконни обекта, построени върху пясъка, тоест върху изключително държавна собственост, и всичко това ми струваше около 6000 лева”, каза още Николов.

„Има едно постъпило запитване в Областната администрация за намаляване на концесионна такса точно заради това, че морето е взело част от плажната ивица. Става дума за плажа на Международен лагер-Кранево, но съм препратил запитването към принципала - Регионалното министерство и очакваме отговор от там”, каза областният управител на Добрич Недко Марчев.

Стандарт
И ловците на бой с крадците
МВР иска да ползва видеонаблюдението на частните фирми срещу бандити
И ловците ще бъдат впрегнати в битка с крадци и местни рекетьори, научи "Стандарт". Ловните дружинки по места често си купуват къщи, където ловуват. Така те могат да помагат на полицаите с информация за крадци или рекетьори. МВР ще инициира тази седмица срещи с представители на охранителния и застрахователния бизнес.
Вътрешният министър Цветлин Йовчев ще поиска от частните гардове сътрудничество в борбата с престъпността. За целта се очаква полицията да може по-лесно да получава информация от сигналите на частните охранители. Много често самите фирми първи пристигат на мястото на дадено престъпление или стават свидетели на такова, докато правят своя обход. Именно заради това МВР очаква те да помагат на униформените. Едно от нещата, които ще поиска МВР, е да има достъп до видеонаблюдението, с което разполагат фирмите, за да могат да се следят по-големи територии от страната.
На срещата със застрахователите се очаква МВР да поиска съдействие във връзка с увеличението на кражбите на коли, където е отчетен ръст от 13% миналата година. Най-много се крадат луксозни автомобили в столицата. Именно заради това и заради домовите кражби МВР ще се обърне към застрахователите, които имат поглед над престъпленията и понякога дори сами правят разследвания за дадени престъпления.

Данъчни отстъпки срещу гласуване
Цветозар Вълков, политолог
Инициативата на Росен Плевнелиев е прекрасна. За пръв път български президент използва правомощието дадено му по закон да предлага теми за национален референдум. В обществото има разделение по тези въпроси и той като обединител на нацията е длъжен да излезе със становище по трите въпроса - за мажоритарното начало, за задължителното гласуване и за електронния вот. Няма по-хубав и демократичен начин за тяхното решаване от допитването до целия народ. Затова не виждам защо толкова много се стряскат в БСП. Ако има допитване, ще има кампания, в която всеки ще изрази позицията си и хората ще се ограмотят.

Според мен задължителнотто гласуване трябва да се въведе, но не както предлагат ГЕРБ - чрез парични стимули. Полезно ще бъде вотът да се насърчи чрез отстъпки в данъците. Идеята по принцип е добра, защото по този начин ще се намали тежестта на контролирания вот. Може би затова БСП и ДПС се стряскат толкова.

24 часа
Целим се към 2 млн. зимни туристи на година
2 млн. зимни туристи на година в България. Това е целта, към която се стремят държавата, ски курортите и българските туроператори. Сега за година през зимата идват 600 000 зимни туристи, но имаме капацитет за повече.

В последните месеци се забелязва много голям интерес към България за зимна почивка, коментираха експертите по време на международното туристическо изложение ЕМITT в Истанбул.
Със ските идват доста пари, тъй като един скиор харчи доста повече на ден от морски турист.
България е четвърта в Европа по темп на развитие на зимния туризъм. Много обещаващ за нашите курорти и туроператори е именно турският пазар - той е шести сред най-големите генериращи пазари в туризма. Показват го и данните от последната година- зимните визити от Турция за България са нараснали с над 61%, каза в Истанбул зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев.
Варна бе специално представена в Истанбул като място за почивка, концентриращо древна култура, петзвездни модерни хотели, море, голф на световно ниво и много игрални заведения. Има сериозна идея летище Варна да се превърне в междинен разпределител на полети от Турция за Европа. Както "24 часа" съобщи, очаква се през април или май турските авиолинии да открият редовни полети Истанбул-Варна 4 пъти седмично.

Варна предлага 2 февруари за гейпразник на Европа
Стари варненци въстанаха срещу Петльовден и обявиха за първи път същността на 2 февруари. От антични времена гражданите на Одесос смятат този ден за празник на разврата и хомосексуализма.
"Взимай налъмите и отивай на вълнолома. Може и да ти излезе късметът", казват обикновено из кръчмите в Гръцката махала на този ден.
Един от инициаторите - Агоп Агопов, си спомня как до 70-те години при хубаво време всички зевзеци отивали край морето. Той е председател на инициативния комитет 2 февруари да стане официален ден на гейовете в ЕС.

Според старите варненци обявяването на този празник в Европа ще отговори достойно на критиките на Брюксел, че не узаконяваме гейбраковете.

Като варненски празник 2 февруари не е изследван от историците. Корените му обаче със сигурност са в тракийските Вакхически празници, известни с разврата си. Римският Одесос се е славел с оцелелите най-големи терми на Балканите. А именно те са били център на разгул.

Според 300-годишна легенда коленето на петли е знак, че майките са заклали невръстните си синове, за да не ги дадат за кръвен данък на турците.

Труд
Чиновници канят наши студенти да се върнат
Държавата изпраща експерти в Европа, които да убеждават българските студенти да се върнат в родината и да им посредничат при намиране на високоплатена работа. Това става ясно от прессъобщение на Агенцията по заетостта.

Агенцията ще изпрати свои експерти в Мадрид, Париж, Лондон, Брюксел, Амстердам, Берлин и Виена. Те ще се включат в срещите, организирани от Българската агенция за инвестиции, с български студенти. Целта е при тези срещи да се установи личен контакт с младежите. На сайта на агенцията има дори специално създадена форма, на която студентите могат да пращат свои автобиографии. Ведомството се ангажира да бъде връзката между младежите и най-големите компании, които имат интерес да работят с хора с международно образование и опит и предлагат адекватни възможности за реализация, развитие и заплащане.
   
"Белене" е пак приоритет на левицата
Развитие на ядрената енергетика, в това число и с рестарт на проекта за АЕЦ "Белене", както и "подготовка за преход към прогресивно облагане" чрез въвеждане на семейно подоходно облагане отново са сред "националните задачи на БСП" в изборите за европарламент.

Това става ясно от проект за политическа резолюция на предстоящия в събота конгрес на левицата в София. Документът бе представен пред членовете на червения пленум преди ден. В частта за управленската политика на левицата е записан и ангажимент за "реиндустриализация" на страната, включително и чрез възстановяване на индустриални предприятия. В проекторезолюцията се говори и за развитие на "източното партньорство" на ЕС и засилване на икономическото сътрудничество на съюза с Китай. Три са и лозунгите в края на документа: "Да национализираме приватизираната политика. Да европеизираме българските политически нрави. Да отстояваме националните интереси през ЕС."


Дневник
Българите вече се жалват от бавно правосъдие и в България
Една от причините е въведената възможност за подаване на жалби пред български държавни институции за понесени щети от некачествено правосъдие - тъй нареченият Компенсаторен механизъм за обезщетение на засегнати от бавно правосъдие. За последното тримесечие на 2013 г. са били сключени 108 споразумения със  заявители за обезщетения , по 101 от тях са вече изплатени над 309 хил. лв.

Данните бяха изнесени на семинар на Министерството на правосъдието с медиите от директора на Дирекция "Процесуално представителство на РБ пред ЕСПЧ" Милена Коцева.

Компенсаторният механизъм за обезщетяване на местно ниво срещу бавното правосъдие беше въведен  по настояване от ЕСПЧ, с очевидната цел да се разтовари поне малко Европейският съд от лавината жалби, трупащи се от всички страни членки на ЕС и Съвета на Европа. Процедурата предвижда гражданите, които се чувстват засегнати, да ес обърнат със заявление до Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), който извършва проверка и го препраща до Министерството на правосъдието. Министърът  преценява  дали се дължи обезщетение и предлага споразумение на засегнатия. Максималното обезщетение което може да бъде изплатено според компенсаторния вътрешен механизъм е 10 хил. лв. Ако бъде използван вътрешиня механизъм за обезщетение, не може по-късно да се изпраща жалба в Страсбург.

Капитал
Безработицата пак се покачва
Пред декември нивото й отново е преминало 13%
След известното подобрение на пазара на труда в средата на миналата година безработицата в България отново започва да се повишава. През декември тя е 13.1%, което е 0.1 процентен пункт над ноември, става ясно от данни на Евростат. Националната статистика обявява информацията на тримесечие, като за третото тя беше 12%. Затова и осреднените данни за четвъртото може и да са по ниски от 13.1%. При всички положения обаче тенденцията е тревожна и влошаването идва на фона на заявените намерения от упралвяващите да създадат 250 хил. работни места. През есента те дори отчетоха, че през лятото са изпълнили част от програмата - това обаче се наблюдава всяка година заради сезонния фактор туризъм, който води до ръст на заетите.

Нисък растеж - висока безработица

Причина за мрачната картина е слабият растеж, който трудно води до създаване на нови работни места. Бизнесът остава предпазлив и не започва нови проекти. Все пак безработицата отразява процесите в икономиката с известно забавяне, затова и ако има някакво раздвижване, то ще се отрази в статистиката през следващите месеци. Очакванията са през годината да има известно подобрение, но като цяло нивото на безработицата ще е високо.

"Равнището на безработицата е високо и една от причините за задържане е ниският икономически растеж. Повишаването на вътрешното търсене, което се наблюдава през втората половина на миналата година, ще има отражение върху заетостта, но подобрението ще бъде постепенно през 2014 г.", коментира пред "Капитал Daily" Цветослав Цачев, главен анализатор в "Елана".

Освен че расте, безработицата в България е и сред най-високите в Европейския съюз (виж графиката). След страната са основно държави с тежки финансови проблеми като Кипър, Испания и Гърция. Най-новият член на съюза Хърватия също е с доста висок показател.