МВР бави справките за отстъпките от данъка върху колите; Студентските такси падат; Българи се бият за “Ал Кайда”

Свлачището в „Аспарухово” затрупа къща; Бавят лечението на болни деца с 54 дни; Бързите заеми без наказателни такси...

МВР бави справките за отстъпките от данъка върху колите; Студентските такси падат; Българи се бият за “Ал Кайда”

Сега
Министерството на културата се оплете за торент сайтовете
В парламента е внесен за одобрение Пекинският договор, който позволява преследване на теглещите от интернет. Само Сирия и Ботсвана са ратифицирали документа
Две коренно противоположни позиции на Министерството на културата по отношение на Пекинския договор за аудиовизуалните изпълнения, внесен от правителството в парламента за ратификация, предизвикаха безпокойство сред ползвателите на торент тракерите в България. Причината е в сложните формулировки, които позволяват своеволни тълкувания по въпроса ще бъдат ли преследвани хората, които теглят филми и музика от интернет или не. Ситуацията много напомня казуса с договора ACTA, предизвикал масови протести, заради които не беше ратифициран.

Пекинският договор е бил подписан на 19 декември 2012 г. от Иван Пиперков - постоянен представител на България към службата на ООН в Женева. Пиперков не беше открит от "Сега" за коментар. Миналата сряда правителството е одобрило договора и го е внесло в парламента. Пред "24 часа" експерти от ведомството, пожелали анонимност, са обяснили, че текст в документа дава основания да се преследват торент тракерите и техните ползватели. Става дума за чл. 16, който дори удря по сайта за видеосподеляне youtube.

В понеделник обаче министерството смени позицията си. В съобщение, публикувано от "Офнюз", се казва: "Договорът от Пекин не въвежда нови ограничения и забрани. В България подобен закон важи отдавна и той не се отнася за торентите или сайтовете, от които сваляме данни. В договора от Пекин се защитава предимно правото на актьорите. Изписаното до момента, че ще се закриват торент тракери, е невярно. Ратифицирането на този документ е една чиста формалност".

МВР бави справките за отстъпките от данъка върху колите
Общините са притеснени как ще определят преференциите преди старта на кампанията
Крайният срок - 31 януари, за подаване на данни от МВР до общините за евростандартите на колите, от които зависят отстъпките на налога, се оказа непосилен за ведомството. Най-голямата община не е получила тази справка, а от МВР коментираха пред "Сега", че правят всичко възможно и вече са изпратени справки на половината общини. "Проблемът е дошъл от несъответствие на системите, но колегите работиха дори и през почивните дни и обещаха в най-кратък срок всички общини да получат данните", обясниха от пресцентъра на МВР.

Информацията е нужна за отстъпките, които колите ще ползват за данъка спрямо това на кой евростандарт отговарят. Отстъпките се промениха след последните промени в Закона за местните данъци и такси. Според тях за колите, които отговарят на стандарт 5 и 6, отстъпката от налога е 60%, за стандарт 3 и 4 - 50 на сто. За колите, които не отговарят на нито един стандарт и са с катализатор, общините можеха сами да решат каква отстъпка да въведат - от 20 до 40%. Повечето общини вече решиха да дадат на собствениците на тези коли най-голямата преференция.

Много от общините обаче са притеснени, защото все още не са получили тази информация, а данъчната кампания чука на вратата. Сдружението им вече писа до МВР и финансовото министерство с призив да се спазват законовите срокове. Ако тези справки не стигнат до общините, отстъпките може и да не успеят да се приложат, защото повечето общини нямат данни кои коли на кой стандарт отговарят.

Новинар
Гледаме варненския залив през далекогледи от Галата
Жителите и гостите на Варна ще могат да се любуват с далекогледи на най-добрата панорама към варненския залив и града, която се вижда от пътя за Галата.

За целта на панорамната площадка още това лято ще бъдат монтирани два далекогледа, реши общинската комисия по туризъм, търговия и рекламна дейност. Наред с далекогледите ще бъде поставена и кафе машина, за да могат любителите на красивите гледки да се насладят още повече на красотите, които наблюдават.

Остава висящ въпросът как далекогледите ще бъдат опазени от вандалите, вилнеещи из града. Те вече успяха да изпочупят дървените парапети на панорамната площадка Галата, а откритата през миналата година Алея на олимпийската слава в Морската градина вече е в окаяно състояние.

Свлачището в „Аспарухово” затрупа къща
За щастие няма човешки жертви, тъй като семейство Дрохлеви е било извън дома си по време на инцидента, но всичките им домашни зайци са измрели.
Свлачището на ул. „Розова долина” във варненския кв. „Аспарухово”, което отново се активизира, погълна къща.

Огромна маса пръст се срути върху жилището на семейство Дрохлеви, но за щастие няма човешки жертви. Въпреки това смъртта си в калта намериха всички зайци, които семейството отглежда. Опасността тепърва започва да нараства, тъй като със затоплянето на времето нивото на подпочвените води в района ще се увеличи и е само въпрос на време те да подкопаят още от склона.

Освен най-заплашените – семейство Дрохлеви и техните съседи, са застрашени и над 150 постройки надолу по баира, в които живеят стотици жители на Варна. Нужни са спешни мерки за справяне с проблема, който съществува от поне 20 години заради липсата на канализация в района.

Стандарт
Студентските такси падат
Ще загубим над 3 млн. лева, твърдят от Алма матер
Студентите могат да плащат за обучението си по-евтино от следващата учебна година. Това ще стане, ако бъдат приети промените в Закона за висшето образование, внесени от група народни представители начело със Сергей Станишев. Само преди десетина дни част от тези депутати внесоха и предложение, съгласно което ректорите могат да имат неограничен брой мандати.

Студентските такси да паднат догодина. Такова предложение като промяна в Закона за висшето образование са внесли в Народното събрание група депутатите начело с лидера на БСП Сергей Станишев. Текстът предлага промяна, с която се намалява размерът на годишните суми, които плащат студентите. Предложението е те да станат 30% от субсидията, която държавата дава за съответната специалност. В момента университетите могат да вдигат таксите до две трети от тази сума.

Намалението ще бъде различно за отделните университети и специалности, тъй като и таксите им не са еднакви. В направление "Право" например спадът би трябвало да е с около 170 лева за Алма матер и с над 300 - за УНСС. В "Икономика" студентите на УНСС би трябвало да плащат почти наполовина от сегашните си такси - 207 лева вместо 426. В Софийския университет таксата в тази специалност би трябвало да слезе надолу с над 130 лева. Същото важи и за педагогиката. В момента издръжката на тези специалности, отпускана от държавата, е 693 лева, а една трета от нея - 231.

С около 200 трябва да поевтинеят пък химия и физика в Алма матер. В момента те са едни от най-скъпите специалности - таксата за година обучение в тях е 750 лева. В медицината обаче намаление няма да има, защото въпреки високите такси в момента тя не е достигнала разрешения от държавата таван. Подобно е и положението в Техническия в столицата - таксите от 650 лева там и сега са под 30% от издръжката, отпускана от хазната, обясни зам.-ректорът проф. Георги Михов.

Бързите заеми без наказателни такси
Пишат нов закон за небанковите институции
Забрана на наказателните лихви и такси по бързите кредити готвят управляващите, съобщи председателят на бюджетната комисия към парламента и депутат от ДПС Йордан Цонев. "Ако премахнем наказателната лихва, на клиента ще му бъде ясно колко трябва да върне и, че ако не върне този кредит, той няма да нарасне лавинообразно - за един кредит от 300 лв. да му се наложи да си продава апартамента", каза Цонев пред бТВ. Става дума за всички наказателни такси и лихви, които компаниите за бързи кредити в момента начисляват на потребителите с просрочени вноски по заема си. Например популярен модел е при просрочие до 3 дни клиентът да трябва да плаща наказателна такса от 30 лв. Когато просрочието надмине третия ден, клиентът бива натоварен с още едни наказателни 60 лв. При просрочие над 15 дни следва нова наказателна такса от 90 лв., след което компанията предава несъбраните вземания на колекторска фирма. Другият популярен модел е начисляване на наказателна лихва от първия ден на просрочието до предаването на дълга на колекторска фирма. Така за разлика от банките при компаниите за бързи заеми е достатъчен и един ден просрочие, за да влезне потребителят в безкрайна спирала от наказателни лихви и такси. По думите на Цонев премахването на наказателните такси ще бъде формулирано в цял нов проектозакон. Най-вероятно ще се наложи БНБ да поиска становище за тези мерки от Европейската централна банка, добави Цонев. Компаниите за бързи заеми пък ще трябва да доказват произхода на капитала си.

Монитор
Заради мързеливи експерти във Фонда за лечение
Бавят лечението на болни деца с 54 дни
Само половината от досиетата внесени навреме, но няма уволнени
Мързеливи експерти са бавели лечението на болни деца в чужбина с по 54 дни, те не са си давали труд да ги придвижват бързо и в срок. Това показват резултатите в доклад на Министерството на здравеопазването (МЗ) от проверка на център „Фонд за лечение на деца”. Тя бе направена след сигнали на родители и общественици.

На някои от малчуганите недобросъвестните специалисти са забавяли документите само по 5 дни, но на други - близо по два месеца. Контрольорите от здравното ведомство са проверили 37 досиета, за които МЗ беше сезирано, че има закъснение. Те установили, че в 24 от случаите експертното становище е предоставено след изтичане на определения срок. Според правилника на фонда външният експерт е длъжен да разгледа преписката по заявлението и да изготви доклад по случая в 14-дневен срок от получаването й.

Същевременно липсват каквито и да било мотивирани искания
от експертите за удължаване на срока за изготвяне на доклада, независимо че има случаи на искания за допълнителни изследвания, въз основа на които той да бъде удължен, за да подготвят те по-добре мотивирано становище.

Независимо от късното предоставяне на становища от експерти в някои случаи, директорът на фонда д-р Ива Станкова не се е възползвала от правото си, което й дава член 29 от правилника, да уволни недобросъвестните експерти.

Проверката на 37 досиета установила, че от тях в срок са внесени на заседания на Обществения съвет 18 преписки, а една  е прекратена, тъй като дейностите, за които се е кандидатствало, вече били извършени.

Осем от преписките не били докладвани на Обществения съвет, тъй като се чакали оферти от болниците, където щели да се лекуват децата. Проверката установила, че забавянето им
е станало по вина на фонда.

Други пет не са докладвани навреме поради  забавяне от страна на експертите, а други две - тъй като са се налагали допълнителни изследвания на пациентите.

Нови правила за улесняване на процедурата по придвижване на документите на децата за лечение в чужбина трябва да бъдат изготвени до 20 февруари, възложи здравният министър д-р Таня Андреева, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

   
Труд
Инсултите и отравянията изместиха инфарктите във Варна
30-те линейки на Центъра за спешна медицинска помощ, които обслужват цялата Варненска област, са навъртели над 1 млн. километра през 2013 година.
Инсултите и отравянията изместиха инфарктите от водещото място в листата на социалнозначимите заболявания. Това сочи анализ на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна за 2013 г. Екипите са помогнали на 1947 пациенти с мозъчни кръвоизливи. За сравнение, броят на повикванията за инфаркт е бил почти 5 пъти по-малък - 392 от общо 45 831 посетени адреси в целия регион.

“Тенденцията е от няколко години и е база за преоценка на социалнозначимите заболявания и програмите за тяхната превенция”, коментира д-р Мая Рашева, директор на центъра.

Инфарктите са били двойно по-малко и от острите интоксикации. Миналата година спешните медици са обгрижвали 802-ма пациенти с отравяния. “Повечето от тях са алкохолни. Често линейки издирват паднали по улиците пияни хора и въпреки дефицита на екипи се налага, след като ги открием, да ги караме до отрезвителя или по домовете им като таксита”, обясни зам.-директорът на ЦСМП д-р Антоанета Касабова.

Анализът показва, че през м.г. в тази графа попадат 629 препили, 10 от които са били деца. Същото важи и за наркоманите, на които е оказвана помощ, без да бъдат настанявани в болница. Те са били общо 119, като в два случая медиците са връщали към живота непълнолетни момичета, надрусани с марихуана.

Реалният брой на отровените с алкохол и дрога обаче е доста по-висок, тъй като в много случаи близки на пациентите ги карат директно в клиниката по токсикология във Военноморската болница.

Медиците биха тревога, че зачестяват и самоубийствата. Докато през 2012 г. са били регистрирани само 5, миналата година броят им е скочил на 17. Край на живота си са сложили 12 мъже на възраст от 22 до 79 г. и 5 жени от 20 до 81 г. Лекарите не са успели да спасят и шестима наркомани, издъхнали от свръхдоза. Помогнали са обаче на 80 души, опитали да сложат край на живота си. Повечето са били на възраст от 15 до 44 г., а най-малкият - едва 13-годишен. При младежите самоубийствата са заради конфликт у дома или в училище, а при възрастните заради финансови или семейни проблеми.

   
Българи се бият за “Ал Кайда”
Около 30 български граждани се бият за “Ал Кайда” и джихадистите в Сирия. Това каза пред “Труд” депутатът от БСП Страхил Ангелов, който преди 2 седмици се появи до председателя на сирийския парламент в Дамаск в репортаж на държавната телевизия на режима на Башар Асад. Според Ангелов, въпреки че бойците са с български паспорти, те не са от български произход. Били от различни арабски страни.
До Министерството на външните работи не са достигали данни от наши или партньорски организации за броя на българите в Сирия, но министър Кристиан Вигенин допуска, че е възможно да има български бойци.

Източник от правителството смята, че е възможно част бойците да са получили български паспорти на основание македонско гражданство. “Македонците” идвали за интервю с преводач от арабски, мустаците и главите им били обръснати, носели дълги бради, но твърдели, че имат български корени. От близо 2 г. “Труд” пише за кандидатите за гражданство без доказани наши корени, които обаче получават удостоверения за произход, само защото попълват декларация за това.

24 часа
Шокиращи разлики в доходите на завършилите едно и също в различен ВУЗ
Стартовите осигурителни доходи на завършилите едно и също професионално направление, но в различен университет се различават в някои случаи в пъти.
Дипломиралите се в обществени комуникации и информационни науки в някои университети вземат двойно повече от колегите си от други. Осигурителният доход на едните е 1245,31 лв., докато при други е едва 608,16 лв.

Това показват резултатите от третото издание на рейтинговата система на висшите училища у нас. Проектът е на министерството на образованието и консорциум ИОО-МБМД-С.

Драстични разлики се забелязват и в други направления. 1233,63 лв. е най-високият доход сред завършилите политически науки. Дипломирали се в същото направление, но в друг ВУЗ, получават 707,73 лв.

Може би най-шокиращата разлика е в професионалното направление икономика. Първенците още с дипломирането си получават 1472,84 лв. На дъното са абсолвентите с доход от 585,11 лв.

Ножицата в психологията е от 711,79 лв.до 1059,22 лв.