Депутатите отхвърлиха задължителното гласуване; Правителството разпредели бързо половин милиард за инвестиции

Пенсиите скачат средно с по 9 лева от 1 юли; Здравната каса остава монополист поне до 2016 г.

Депутатите отхвърлиха задължителното гласуване; Правителството разпредели бързо половин милиард за инвестиции

24 часа



Изборният кодекс зацикли заради секциите в Турция

Дали българските граждани, живеещи в Турция, да пускат бюлетина на вота за местни власти и за Европарламента. Това е основният препъникамък пред новия Изборен кодекс, стана ясно на заседанието на водената от Мая Манолова комисия по изработването му.

Повече от час отне обсъждането само на въпросния спорен член 3. При гласуването алинея по алинея се прие само избирателите, живели през последните 6 месеца в съответната община, да имат право да избират кмета. А в Турция няма да има секции за евровота.

В отговор депутатите от ДПС се въздържаха при гласуването на целия член 3 и по този начин бламираха всички приети по-рано промени в отделните му алинеи.

"Не сме против уседналостта, а против този й вид, който нарушава член 42, алинея 1 от конституцията", позова се председателят на правната комисия на НС Четин Казак.

Откриха газ до Кнежа

Находище на природен газ е открито край Кнежа. Доказаните запаси към момента са 14,49 млн. куб. м природен газ и 5176 куб. м кондензат, съобщиха от компанията "Проучване и добив на нефт и газ".

Вероятните находища се оценяват на 165 млн. куб. м, а възможните - 764 млн. куб. м. Така общите запаси, които биха могли да бъдат извлечени от находище "Искър-запад", се оценяват на 945 млн. куб. м газ и 393 хил. куб. м кондензат.

 

Труд

Пенсиите скачат средно с по 9 лева от 1 юли

Пенсиите ще се увеличат средно с 9 лева от 1 юли. Това съобщи управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков в интервю за "Труд".

В закона за бюджета на общественото осигуряване е планирано от тази дата парите за старост да се повишат с 3%.

Според Петков месеците, през които НСИ отчиташе дефлация, няма да доведат до по-малко увеличение. Парите за увеличението са разчетени в бюджета, гарантира шефът на НОИ.

Падна единната сметка за приходите

Конституционният съд (КС) е отменил единната сметка за приходите, с която отпадна възможността гражданите и фирмите да посочват кое от задълженията си към данъчните погасяват, а с вноските им автоматично се покриваше най-старото, научи "Труд".

Решението на КС е било взето днес с 8 на два гласа. Против отмяната на въведената по искане на бившия финансов министър Симеон Дянков единна сметка са били само съдиите Румен Ненков и Благовест Пунев. КС е решил казуса в отсъствието на Пламен Киров и Красен Стойчев.

 

Стандарт

Забавачка глътна 3 милиона

Община Варна осъмна със запорирани сметки заради забавачка. Детската градина "Теменужка" е в реституиран имот на пъпа на града. Местната управа е задлъжняла с близо 2 млн. лева към собствениците. Половин милион от тях са адвокатските хонорари.

Преди това забавачката вече е глътнала един милион, от който 700 бона са прибрали адвокати. Пълно безхаберие на предишното управление на Кирил Йорданов е довело до критичната ситуация, твърди кметът Иван Портних. Така са изядени парите за една нова детска градина, категоричен е градският управник. Той недоумява защо предишният юридически екип не е обжалвал прекомерно високите хонорари и наеми. "Общината не само си плаща този масраф, но продължила да бъде без сключен договор със собственика на имота", обясни Портних.

Станишев води листа, казва я пред Шулц

БСП ще покаже кандидатите си за евродепутати на специално събитие до края на този месец, научи "Стандарт". Председателят на Европарламента Мартин Шулц, който е и единна номинация на Партията на европейските социалисти за президент на ЕК, се очаква да пристигне в България за представянето на червената листа. Коментираната дата е 21 февруари, но до края на тази седмица от предизборния офис на Шулц ще направят пълната програма за обиколката му в страните членки на ЕС за вота през май. "Листата на БСП ще бъде определена от Националния съвет на партията", заяви вчера соцлидерът Сергей Станишев.

И даде да се разбере, че на конгреса на БСП в събота кандидатите за евродепутати няма да бъдат представени. "Нямаме такова намерение", отсече Станишев. И допълни: "Трябва да се продължи процесъът на диалог вътре в БСП, винаги имаме представители и на гражданското общество, и на коалиционните партньори". От "Позитано" 20 засега са категорични, че Станишев ще оглави евролистата на партията.

Монитор

Гоце с амнезия за върнатия мандат

Истинска амнезия обхвана бившия държавен глава Георги Първанов за събитията около 4 февруари 1997 г., когато като лидер на БСП върна мандата за съставяне на правителство след оставката на кабинета „Виденов".

Въпреки че не пропуска случай сам да се похвали с тази страница от биографията си, в свое интервю пред бТВ вчера Първанов взе да шикалкави, когато бе запитан как той самият е гласувал на инфарктния пленум на БСП, проведен преди заедно с номинирания за премиер Николай Добрев да отидат при тогавашния президент Петър Стоянов. На това партийно заседание от 3 февруари 1997 г. с мнозинство социалистите вземат решение да се състави правителство, което дава повод на Първанов в следващите години непрекъснато да се хвали как с Добрев „на своя глава" връщат мандата. Оказва се обаче, че през далечната 1997 г. на Първанов, известен и с агентурния му псевдоним Гоце, никак не му се е искало да сдава властта. Това проличало при въпросното гласуване на пленума - подробност от февруарските събития, която сега той упорито опитва да прикрие. „Трудно ми е да си спомня", набързо смотолеви той вчера на въпроса на водещите дали е гласувал с мнозинството на червения пленум. За да се измъкне от темата, Първанов ловко се впусна в спомени от последвалата среща с Петър Стоянов на „Дондуков" 2 и в героизиране на собствените си действия - че е спасил социалния мир с цената на тежки упреци от своите другари.

Сега

Здравната каса остава монополист поне до 2016 г.

Изцяло нов модел за финансиране и функциониране на здравната система предлагат управляващите в проекта на Национална здравна стратегия (2014-2020 г.), който бе одобрен от правителството и в четвъртък ще бъде обсъждан от ресорната комисия в парламента. До 2016 г. трябва да бъде разработен и приет пакет от наредби и законови промени, с които да се осигури тотална промяна на здравноосигурителния модел.

Идеята е да отпадне монополът на здравната каса, да се свие гарантираният минимален пакет от здравни услуги и да се въведе възможност хората да избират допълнителен здравноосигурителен пакет, предлаган от частните застрахователни дружества. Добрата новина е, че не се предвижда увеличаване на здравните вноски, тъй като според управляващите подобна тежест е непосилна за населението. За сметка на това ще се повишава събираемостта на вноските, включително и чрез по-големи плащания от страна на държавата за децата, учениците и пенсионерите.

Дума

Депутатите отхвърлиха задължителното гласуване

Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс отхвърли вчера предложението на ГЕРБ за задължително гласуване. Да се гласува на избори е право на гражданите и не може да съществува задължително право, заяви зам.-председателят на парламента Мая Манолова. Комисията прие изборите за депутати, за местна власт и за Европарламент да се насрочват от президента не по-късно от 60 дни преди деня на вота. Мнозинството отхвърли и предложението на ГЕРБ да се въведе електронното гласуване, с мотива, че  то не дава гаранции за запазване на тайната на вота. Депутатите се възпротивиха и срещу идеята за мажоритарния избор на народни представители, както бе на парламентарните избори през 2009 г.

Районните кметове ще се избират пряко, е записано в новия Изборен кодекс. С промяната се връща текстът, променен от ГЕРБ през 2010 година, съгласно който те се назначаваха.

Капитал дейли

Правителството разпредели бързо половин милиард за инвестиции

Правителството планира да разпредели близо половин милиард лева на заседанието си в сряда от регионалния фонд, който беше създаден с бюджетни средства. Решението идва само 11 дни, след като управляващите сформираха междуведомствен съвет за разглеждане на общинските и ведомствени проекти. И без информация кой и с какви идеи точно е кандидатствал.

За общински проекти отиват 350 млн. лв., а останалите 150 млн. лв. ще са на разположение на министерствата, но те също ще се насочат към програми, целещи развитие на българските региони. Инвестиционните разходи по идея трябва да покрият области, за които еврофондовете не отпускат финансиране.От известната дотук информация става ясно, че общините са представили общо 1050 проекта на стойност 1.95 млрд.