Битовата престъпност в Добрич расте

Ръст на битовата престъпност се регистрира в Добрич. Това е съобщил главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев пред Радио Фокус след среща с Областната дирекция на МВР.

Битовата престъпност  в Добрич расте

Според Георгиев ръстът на битовата престъпност не е изолирано явление в добруджанския град. Сред най-разпространените битови престъпления са кражби на имущество, на селскостопанска продукция, кражби на вещи от домове, на части от моторни превозни средства, кражба на моторни средства с цел предаването им на скрап.


Според комисар Георгиев това е резултат от тежката икономическа криза, която започва да оказва все по-силно влияние върху криминогенните фактори в областта.

Той посочи, че Главната криминална дирекция, заедно с „Охранителна полиция" са разработили една система от мерки, която се очаква да доведе до значително повишаване на ефективността по отношение на противодействието на битовата престъпност.

Според Калин Георгиев повишаването на регистрираната престъпност "не е лошо нещо", тъй като това е знак, че хората имат доверие в полицията, то расте и те имат желание да докладват, че са били жертва на някакво престъпление.

Той изрази задоволство, че в Добрич статистиката на МВРза престъпленията съвпада 100 % с тази на прокуратурата, което е индикация за степента на разкриваемост на престъпленията.