Станишев: АБВ затъва в противоречия; Костов: Мажоритарният вот е като да гасиш пожар с бензин

Конгресът на БСП и сътресенията в левицата са водещи теми за вестниците.

Станишев: АБВ затъва в противоречия; Костов: Мажоритарният вот е като да гасиш пожар с бензин

„Предизборно нахъсване за победа и първо място на евровота, снизходително отношение към АБВ и затваряне на страницата - "било, каквото било", смут в редиците, че лидерът на ДПС Лютви Местан прехвърли отговорността за управлението на БСП, а своя дял ще поеме според политическата си тежест на втора сила. Така най-общо може да се опише заседанието на 48-ия конгрес на БСП, който прие платформата на партията за евроизборите и реши тя да участва в коалиция.
"Победа, бетон сме", иронично коментираха депутати след края на сбирката по повод очертаната от лидера на БСП Сергей Станишев оптимистична ситуация. Дори се заканиха от тук насетне да внасят в парламента само популярни леви решения, за да покажат същността на партийното ръководство - че едно говори, а друго прави. Те се възмутиха и от изказването на Лютви Местан, който наред с хвалбите за Станишев като президент на ПЕС, обяви, че отговорността за управлението е на БСП. "Аз ще управлявам, а вие ще носите отговорност", коментира пред "Дневник" депутат от левицата и определи поведението му като нагло.
Очаквано новият проект на предишния президент Георги Първанов бе една от темите и в словото на Сергей Станишев, и в изказванията на делегатите. Най-прочувствен беше актьорът и депутат от БСП Стефан Данаилов, който след края на президентския мандат на Първанов стопи ледовете помежду им със Станишев. Данаилов беше и в кандидатпрезидентската двойка на БСП с Ивайло Калфин през 2011г.
Днес обаче разочарован се запита той ли е бил старият глупак, който е работил за Калфин и е уверявал соцактива в качествата му. Подкрепи Станишев, прегърна го и с емоционалното си слово го разплака пред делегатите на конгреса.
Поведението на Данаилов, а и призивът на Станишев по-рано да се затвори страницата АБВ зададе тона на дискусията. Действията на Първанов и сподвижниците му бяха порицани от почти всички оратори." - в. „Дневник".

„Всеки отнет глас от БСП е глас за ГЕРБ, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на 48-ия конгрес на партията.
"Нямам намерение да премълчавам случилото се през последните дни и седмици. Инициаторите на разделението, което преживяхме, изговориха много думи и благи за светлите им намерения, и жлъчни - към ръководството на БСП.
Знам, че всеки един от нас дълбоко емоционално преживява случилото се. Всеки го премисля и го изстрадва. Бяхме изненадани от засада, бяхме ударени в гръб. Знакови имена на левицата оглавиха нов проект и по всичко личи, че на предстоящите избори ще се борят за гласовете на леви избиратели, в т.ч. и за наша сметка.
Националният съвет се произнесе по случая и взе решение. Това е известно. Време е обаче и делегатите на Конгреса и цялата партия да знаят, че от самото си зачеване АБВ е замислено не като дискусионен форум за управленски идеи или инструмент за разширяване на политическо влияние и приобщаване, а като ясен политически проект, конкурентен на БСП. Има достатъчно свидетели - живи и здрави. Признавам, че до последно не вярвах, че това ще се случи. Може би е редно да кажа, че не ми се искаше", коментира Станишев.
"До последно отстоявах и убеждавах, че интересът на страната и на нашите избиратели предполага единна лява листа. Знаете, че нашата протегната ръка, за което получих не малко упреци, увисна във въздуха. Какво мога да добавя към този момент? Било, каквото било. Нека да затворим тази страница и да си гледаме нашата работа. Да не влизаме в капана, който са ни подготвили и през цялата кампания да се обясняваме и да се оправдаваме заради действията на наши вече практически бивши другари.
Все повече затъват в своите вътрешни противоречия и обяснения. Ту нямало да правят партия, ту са млада партия. За един месец не чух нито една нова идея, която да не е споделяна и от нас, но пък нападки към БСП - по-яростни и от тези на ГЕРБ.
Били зад правителството, но то трябвало да се освободи от партийна опека. От друга страна пък, ние не сме били изпълнявали нашата програма чрез правителството. Щели да се договарят за националните приоритети с всички, включително и с ГЕРБ. Щели да ни помагат да си увеличим избирателите. Да им благодарим за тази мечешка услуга и повече да не се занимаваме с тях", каза още червеният лидер." - в. „24 часа".

„Веднага след като приехме основните ни документи за предизборната кампания за евроизборита, листата ни ще бъда готова до седмица-две - до края на месеца ще са ясни имената от листата на БСП за евроизборите.
Това каза пред БНТ евродепутатът от БСП Илияна Йотова.
На въпрос, ще оглави ли евролистата на партията Сергей Станишев, Йотова отговори:
„Номинациите са основното за подреждането на листата. Това би било добър знак за всички европейски социалисти. Всичките социалисти в Европа имаме нужда от подкрепа и тази солидарност трябва да бъде показана".
За нея е важно Станишев да застане начело на листата, защото това не е само отговорност, това е едно показване пред цялата общественост, че БСП излиза за евроизборите с най-доброто, което има, тъй като знае, какво означават тези евроизбори както за Европа, така и за България.
"Винаги е рисковано БСП да загуби евродепутатско място за сметка на АБВ, тъй като при тази система, ако не можеш да вземеш един мандат, гласовете на съответната политическа формация се преразпределят и най-вече са печеливши малките партии, обясни Йотова.
"Тогава естествено си задаваме въпроса: Кой имаше нужда от всичко това и кой продължава да има нужда. За нас АБВ е една затворена страница след днешния конгрес." - в. „Труд".

По темата за предложения от президента референдум всекидневниците цитират и експремиера Иван Костов.

„Мажоритарният избор на част от депутатите няма да решат проблемите на страната, заяви пред "Дарик" Иван Костов.
"Имперската структура е наложена с купуване на мажоритарни вотове в Рим, така се е закрепил императора. Когато на България е поставена диагноза за мощно корпоративно влияние при гласуването, въвеждането на мажоритарен вот е като да гасиш огън с бензин", коментира той. Костов цитира и анализ на лабораторията, която оглави, според който задължителното гласуване пък ще увеличи дела на националистическия вот.
Бившият лидер на ДСБ обаче подкрепи идеята за електронно гласуване и отхвърли възраженията, че по този начин се увеличават възможностите за фалшификации." - в. „Стандарт".

„Според Костов от задължителното гласуване ще спечелят националистическите партии. Той не е привърженик и на мажоритарните избори.
Той напомни, че от години е поддържник на идеята да се въведе електронно гласуване и не смята, че така ще се увеличат възможностите за фалшификации. "Интернет банкирането не е опасно, а интернет гласуването е опасно - моля ви! Щом парите са защитени, нелепо е да се обяснява, че гласуването не може да бъде защитено", смята той." - в. „Сега".

Вестниците цитират също уверенията на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, че Волен Сидеров ще бъде съден за хулиганство, както и коментарите му за развитието на други знакови казуси с политици.

„Лидерът на „Атака" Волен Сидеров ще бъде съден за хулиганство заради скандалното си поведение в самолета на Летище Варна.
Tова заяви ктегорично зам.-главният прокурор Борислав Сарафов пред bTV.
„Разпитана е френската дипломатка, предстои да бъдат разпитани колегите на г-н Сидеров, които също са били в самолета", обясни обвинителят.
Той беше категоричен, че бившият зам.-председател на ДПС Христо Бисеров, който напусна всички свои държавни и политически постове ден преди да получи обвинение за пари, не е бил предупреден от прокуратурата за бъдещите действия на държавното обвинение срещу него.
„В деня, в който получихме информацията, образувахме проверката срещу него", посочи Сарафов.
По думите му, по случая с Волен Сидеров може да се очаква много по-бърза развръзка, отколкото с Христо Бисеров заради естеството на обвиненията - за хулиганство и значително по-сложната фактология при пране на пари.
„По делото срещу Бисеров сме направили запитвания до Швейцария и Македония, не можем да притискаме със срокове суверенни държави - изготвянето на такава проверка изисква техническо време", обясни зам.-главният прокурор.
„Към Швейцария са отправени доста въпроси по случая „Бисеров". Въпросът е не само какви сметки е имало, а и кога са открити и с какви пари са захранвани", подчерта Борислав Сарафов." - в. „24 часа".

„Той коментира и случая със зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който вижда в действията срещу себе си опити за атака срещу опозиционен лидер.
„Цветан Цветанов не е свещена крава за българското правосъдие - оплакванията му са само политическо говорене", твърди Сарафов.
„Цветанов за мен не е особено важен, той не е изключителен с нищо. Ако е подслушан и е в рамките на закона, не виждам нищо лошо", допълни той.
„Мисля, че вече има два внесени обвинителни акта срещу Цветан Цветанов. Едва ли има обвиняем, дори наркодилър от „Надежда" или „Обеля", който да не твърди, че е невинен", каза още зам.-главният прокурор." - в. „Труд".

„Никой не се опитва да ми влияе. Ние работим 20 години в тая система, всеки има име и авторитет. Никой не би могъл да ми повлияе - нито с телефонно позвъняване, нито с разговор", заяви още Сарафов.
Запитан дали има представа къде са братя Галеви, Сарафов отговори: „Може би са някъде на топло, на някой екзотичен остров, Арабските емирства. Обявени са за издирване с червена бюлетина".
„Що се отнася до Таки, той е в Дубай. Но тамошните власти отказаха да го пуснат", допълни Сарафов.
Запитан дали вътрешното убеждение е водещото в неговата работа, той отговори: „Да, то е водещо. Но ако не се базираме на факти, защо работим?".
След като преди малко повече от две седмици съдът върна обвинителния акт срещу единствения обвиняем по случая с бюлетините в Костинброд - секретарят на Министерския съвет Росен Желязков, заради процесуални нарушения, Борислав Сарафов омаловажи този факт и изтъкна, че развръзката по случая още се чака." - в. „Стандарт".