Наши студенти бягат от Острова; Жандармерия заварди пътищата на крадците

Преглед на печата: И трите ЕРП-та искат по-високи цени на тока от 1 юли, Оскъпяване на кредит - според пазарен индекс

Наши студенти бягат от Острова; Жандармерия заварди пътищата на крадците

24 часа

Посрещат полицаи като братушки в 12 области

"Чудо, аз от 40 години тук не съм виждал полицай!" Едва сдържайки емоцията си, 82-годишният дядо Христо се ръкува с шефа на специалните полицейски сили в София Стефан Стефанов във вилна зона Тръни дол на няколко километра от с. Долно Камарци, община Елин Пелин.

Екипите ще дежурят по 12 часа, ще им помагат местните полицаи и кметовете. Акцията ще продължи до отпадането на необходимостта от нея, обясни Красимир Григоров, шеф на оперативно-дежурния център на специализираните полицейски сили. Камионетките ще обикалят селата, вилните зони и безлюдните имоти, за да спират и залавят апашите.

"Ние имаме превантивна роля, ще правим проверки на съмнителни лица, имаме и позволените по закон полицейски правомощия за задържане", обясниха от жандармерията.

24 часа

Оскъпяване на кредит - според пазарен индекс

Лихвата по кредити да се изчислява според пазарен индекс, да отпадне таксата за предсрочно погасяване след първата година, да няма дребен шрифт в договорите. Това са част от предложенията за промени в Закона за потребителския кредит на депутати от ДПС и БСП. Те бяха приети на първо четене в комисията по бюджет и финанси.

Един от вносителите - шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС, обясни, че ще направят някои корекции в текстове преди второто четене. Но бе категоричен, че няма да отстъпят от основните си предложения въпреки резервите на БНБ и на банкерите.

Труд

Парите от фонд "Региони": 15 лв. за ГЕРБ, 90 лв. за БСП и 133 лв. за ДПС

Разпределението на 500-те милиона лева от фонд "Региони" за пореден ден активизираха опозицията. След финансовия министър Петър Чобанов ГЕРБ поканиха и премиера Пламен Орешарски на среща с кметове, избрани от партията на Бойко Борисов. Идеята била министър-председателят да обясни аргументите на правителството за разпределението на средствата.

Местната власт получи общо 289 млн. лв. от общата сума от 500 млн. лв., като според сметки на Института за пазарна икономика кметове на БСП са получили 118 млн. лв., на ДПС - 60 млн. лв., а на ГЕРБ - 64 млн. лв. Останалите 47 млн. лв. са отишли в "независими" градоначалници. В същото време ГЕРБ управлява общини с население 4,2 млн. души , а БСП - с 1,3 млн.

Труд

Заради блокадата на тирове по границата - по-скъпи цветя за Св. Валентин

Милиони цветя, предназначени за европейските пазари, са блокирани на границата между България и Турция и в складове в южната ни съседка заради "войната" между превозвачите от двете държави, съобщи Би Би Си. Китките трябвало да бъдат доставени в 40 европейски държави за празника на влюбените Свети Валентин, но сега вехнат заради проблемите с транспортните разрешителни и блокадата на българо-турската граница.

Въпреки уверенията на браншови организации в неделя, че блокада няма да се прави вчера сутринта ГКПП Капитан Андреево бе затворен за тирове от около 50 представители на малки превозвачески фирми от България. По-късно същото се случи и на Лесово. Така границата с Турция се оказа затапена.

Стандарт

Наши студенти бягат от Острова

Великобритания вече не е рай за студентите ни. След като на Острова замразиха кредитите за българи и румънци, на над 6000 младежи може да им се наложи да прекъснат обучението си, алармира британският "Джърнал". "Как да си платим таксите, като ни спряха парите?!", жалват се наши пред медиите. "За последните 3 месеца е замразено финансирането на 7448 български и румънски студенти, като на 853-ма плащанията вече са възстановени", уточнява пред "Джърнал" британският министър на университетите и науката Дейвид Уилетс. Заради истерията с българите и спрените кредити кандидат-студентите за Острова са оредели с 11% тази година, признаха от консултантската фирма за образование в чужбина "Интеграл". Младежите ни все по-често предпочитат програмите на английски в Холандия и Дания.

Стандарт

7 млрд. загубили банките от кризата

Около 6-7 млрд. лв. са загубите на българската банкова система от 2008 г. насам заради кризата. Това заяви шефът на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян, като изрази надежда, че част от тези загуби ще се компенсират с излизането от кризата. Цената на кредита сега е сравнима и дори по-ниска от тази преди 2008 г., поясни още Хампарцумян. Той добави, че през 2013 г. сериозно са нараснали депозитите. Левон Хампарцумян предрече драматични трансформации в банкирането в следващите пет години, имайки предвид новите технологии за разплащания. Развитието ще бъде предимно при плащанията и това се залага с повишаване на популярността на покупките на ПОС терминали при търговци, които в Булбанк са нараснали с 39% за 2013 г., каза Цветана Минчева, директор "Банкиране на дребно". За страната ръстът е 20 процента. С 31% са се увеличили оборотите, платени с карти от клиенти на УниКредит Булбанк, докато за цялата банкова система ръстът е 21%. В същото време е намаляла средната похарчена сума на транзакция, което означава, че картите се ползват все по-често и за все по-малки покупки.

Монитор

Жандармерия заварди пътищата на крадците

Жандармеристи тръгнаха вчера по черни и странични пътища по селата, които се използват от крадците при измъкване с плячката. Кметове и квартални инспектори заведоха униформените до местата за бягства, за да може да бъдат завардени и оттук нататък грабителите да не могат да си тръгват необезпокоявани. Точно в 8 ч сутринта 54 екипа със 146 служители на Главна дирекция „Специализирани полицейски сили" започнаха една от най-мащабните операции срещу битовата престъпност в цялата страна. Всеки екип е съставен от 4-ма униформени.

Сега

И трите ЕРП-та искат по-високи цени на тока от 1 юли

Ново напрежение се очертава в енергетиката, след като стана ясно, че трите големи енергоразпределителни дружества ЕВН, Енерго-Про и ЧЕЗ ще поискат от енергийния регулатор значително повишение на цените от 1 юли. Първите две от тях вече обявиха конкретни проценти - минимум между 7 и 9%. В ЧЕЗ все още правят разчети, но неофициалната информация е, че също ще се иска поскъпване. Дружествата трябва да внесат предложенията си в ДКЕВР до края на март. Енергийният министър Драгомир Стойнев обаче бе категоричен, че цената няма да се променя през тази година.

"Ако няма увеличение, ще има проблеми с доставките на електроенергия", обяви вчера във Варна управителят на Енерго-Про Стефан Абаджиев. Дружеството снабдява с енергия Североизточна България. Заради орязаните от ДКЕВР разходи през миналата година Енерго-Про е намалила значително инвестициите за поддръжка и подобряване качеството на услугите. "Ако тази практика продължи, мрежата няма да издържи и качеството на тока ще се влоши", допълни Абаджиев.

Дума

Венецианската комисия препоръча да се откажем от машинното гласуване

Венецианската комисия е препоръчала на страната ни да се откаже от машинното гласуване на евровота, защото това би създало проблеми и затруднения при упражняването на правото на избор. Това съобщи вчера зам.-председателят на НС Мая Манолова в началото на заседанието на Временната комисия за обсъждане и приемане на новия Изборен кодекс.

В становището на европейската институция има забележки по текстовете, отнасящи се до гласуването на затворници и на българите с двойно гражданство. Манолова уточни, че становището от Брюксел е пристигнало в петък и все още продължава пълният му превод от английски, но резюмето вече е ясно. ДУМА припомня, че Венецианската комисия, която официално се нарича Европейска комисия за демокрация чрез право, е  консултативен орган, създаден към Съвета на Европа, чийто основен предмет на работа са законите и законопроектите на държавите членки, свързани с проблемите на конституционното право, в това число стандартите на изборните процедури.

Капитал дейли

Превозвачи блокираха границата с Турция за всички камиони

Десетина дни след началото на поредните транспортни проблеми с Турция по-малки превозвачи решиха да блокират границата изцяло за всички камиони. Така двустранните проблеми с южната съседка вече се отразят и върху по-големите фирми, както и върху чуждестранните превозвачи. Досега границата не можеше да се преминава само от камионите, които работят с еднократни разрешителни за превоз, тъй като България и Турция имат спорове помежду си за тяхната бройка. Това засегна основно по-малките фирми, тъй като по-големите работят с многократни разрешителни, които се издават година за година и се договарят по различна схема между държавите.

Последваха и ултиматуми към българското правителство, че може да се стигне и до протести в София, ако проблемите не бъдат разрешени за три дни. "Ако до три дни няма реакция по отношение на проблема, протестиращи превозвачи ще дойдат в София", заяви след извънредно заседание на управителния съвет на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища (АЕБТРИ) неговият председател Георги Петърнейчев, зам.-министър на транспорта при кабинета "Станишев".