332 лева месечно възнаграждение си гласуваха съветниците на Добрич

На редовното заседание на местния парламент днес бяха приети изменения в Правилника за организацията и дейността на ОбС – град Добрич и неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.

332 лева месечно възнаграждение си гласуваха съветниците на Добрич

Предложението беше внесено от председателя на постоянната комисия по бюджет, финанси и данъчна политика Божанка Вуцова. Съветниците гласуваха възнаграждението на председателя на ОбС Ангел Табаков да не надвишава 90% от това на кмета. Според Закона за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация, той може да получава толкова, колкото и градоначалника. За съветниците таванът е 70% от заплатата на председателя, те си гласуваха 40 на сто. Досега те вземаха 30% от  средната брутна работна заплата в общинската администрация.



Милко Пенчев от „Граждани в повече” предложи отчисление от 2% спрямо възнаграждението на председателя, което е около 840 лв. месечно, от всеки съветник като заплата на обществения посредник, но то бе отхвърлено. Пенчев е вносител на новия актуализиран правилник за дейността на местния омбудсман, който ще се разглежда в рамките на днешната сесия. Част от колегите му възразиха, че той още не е гласуван и предложението съветниците да получават 38%, а не 40% не е в обхвата на докладната. Мая Димитрова от БСП сложи край на дебата, като поясни, че в предлагания Правилник за работа на обществения посредник е записано възнаграждение в размер на 2 минимални работни заплати, което е далеч над това, което ще се отчисли от съветниците.

Шестима общинари бяха включени в постоянни комисии, според изискванията на променения закон за самоуправлението. Те са от левицата и ДПС и досега не участваха в дейността на комисиите, защото ги бойкотираха в началото на своя мандат. Владимир Калчев, който днес заяви излизането си от групата съветници на БСП и се обозначи като представител на АБВ влиза в състава на комисията по регионално развитие и международно сътрудничество. Към нея се присъединява и Галина Митева. Одобрен бе 7-членен състав на комисията, вместо досегашния 5-членен. С двама души в повече вече е и ПК по култура и вероизповедания, в която влизат Денис Номан и Гюрсел Кърнак. 

По предложение на Ивелин Пейчев, общинските съветници, които имат участие в повече от една комисии да отстъпят място на колегите си, самият той предостави членството си в ПК по здравеопазване и социални дейности на д-р Желка Керанова,  Костадин Великов – на арх. Емилия Добрева в комисията по приватизация, контрол и управление на общински имоти, а Галин Господинов – на Иван Добрев в ПК по жилищна политика и строителство.