Борисов нападна Цветанов, няма да искаме от ЕК да въвежда визи за американци...

В парламента се разразиха нови спорове за изборния кодекс,властта омаловажи препоръките на Европа

Борисов нападна Цветанов, няма да искаме от ЕК да въвежда визи за американци...

Вестниците  в сряда отделят подобаващо място на предстоящите избори и изборното законодателство.


Напрежение между депутати от една и съща парламентарна група се усети на  заседанието на временната комисия за нов Изборен кодекс. 
Дали да се агитира и на майчин език, както иска ДПС - по този въпрос прехвърчаха искри между шефката  Мая Манолова и Татяна Буруджиева. Първата показа, че е склонна да обсъжда въпроса, понеже това е една от препоръките на Венецианската комисия, пристигнали ден по-рано. 
Буруджиева даде да се разбере, че е категорично против даването на зелена светлина за агитация на език, различен от българския, и напусна ядосана. На този фон почти незабелязан остана фактът, че депутатите от ГЕРБ Цецка Цачева, Данаил Кирилов и Десислава Атанасова излязоха също в знак на протест по редица текстове.  
Изборите за евродепутати през май може да се проведат по кодекса "Фидосова", опита се да дисциплинира колегите си Манолова. И предупреди, че се изпускат срокове. Освен това управляващите очаквали президентско вето върху новите правила, което допълнително придава инфарктност на ситуацията.  
Затова се наложи след сутрешното заседание комисията да се събере и следобед - по време на пленарното заседание. "Неизгладимите противоречия остават в пленарна зала", установи горчиво Манолова. Сред спорните въпроси, наред с майчиния език, е и темата за уседналостта. Тя със сигурност ще се запази, независимо че от ДПС искат да падне. "По-интересен е въпросът ще се допусне ли агитация и на друг език - това вече изглежда по-възможно, отколкото вчера", каза депутат от движението.  
Резултатите от машинното гласуване не се вземат предвид при определяне на резултатите от вота от ЦИК, записа изненадващо комисията "Манолова" по предложение на депутати от левицата. Според текстовете в това експериментално подаване на вота може да участва всеки избирател, независимо дали вече е гласувал на същите избори с хартиена бюлетина. До местните избори догодина гласуването на машина ще остане само опция "за свикване" в до 100 секции в един от изборните райони..." - в. „24 часа".

БСП е предвиждала сценарий, при който тази година заедно с европейските избори е можело да се проведат президентски и парламентарни. Това става ясно от първоначалния вариант на проекта за Изборен кодекс, публикуван на сайта на парламента на 17 октомври 2013 г. и изпратен във Венецианската комисия, научи "Труд".  
Проверка в документа, пуснат на сайта на временната комисия за нов кодекс, показа, че има параграф 12 със следното съдържание: "При произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г. едновременно с избори за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители, районите за организационно-техническата подготовка на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за президент и вицепрезидент на републиката съвпадат с изборните райони за народни представители."
Това не означава, че БСП е предвиждала да има избори "3 в 1", коментира вчера пред "Труд" председателката на временната комисия Мая Манолова. Според нея текстът просто описва хипотеза за съвпадение на избори.   
Параграфът бил нужен, защото проектът не предвиждал как се провеждат едновременно вотове, изискващи различно райониране на избирателите. При парламентарни избори страната вече ще се дели на 32 района, а при президентски и европейски има само един район. Затова при вот "3 в 1" депутатите записали, че районите остават 32, каза Манолова. Тя уточни, че параграфът е бил изваден от окончателния проект на Изборен кодекс и една от причините е била да не се правят погрешни интерпретации.   Междувременно вчера президентът Росен Плевнелиев даде ход на кампанията по събиране на подписи в подкрепа на референдум за нови изборни правила.  
Инициативният комитет, воден от председателя проф. Георги Близнашки, посети "Дондуков" 2.
На една от бланките се разписа президентът, съобщи Близнашки. Така държавният глава се ангажирал не само на институционално ниво, но и в личен план с референдума, поясни професорът.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прикани вчера във фейсбук всички симпатизанти на партията да се включат в инициативата..." - в. „Труд".

„Властта омаловажи препоръките на Европа за Изборния кодекс
Управляващите са склонни само на дребни отстъпки в Изборния кодекс по препоръките на ОССЕ и Венецианската комисия, която е консултативен орган към Съвета на Европа, но не и по основната - че той не може да действа за евровота. Това се разбра при поредното заседание на временната комисия за изработването на закона. Двете евроорганизации са категорични, че изборното законодателство не бива да се променя поне година преди вота. Този текст обаче дори не бе споменат от шефа на комисията Мая Манолова при разбора след получаването на писмото с препоръките. Манолова не се отказа да заплашва, че избори по кодекса "Фидосова" са изпитание пред честността и прозрачността им. Освен това лявата депутатка заподозря, че президентът ще усложни още нещата, като наложи вето върху кодекса.
Комисията "Манолова" се съобрази с изискването на Европа за машинното гласуване, но то ще бъде въведено първоначално само експериментално...
Един от най-съществените елементи - за преференциалното гласуване на парламентарните избори, може и да отпадне от новия Изборен кодекс, след като за пореден път депутатите от различните ПГ не успяха да постигнат съгласие. Вносителите от БСП предлагат прагът за разместване в листите да е 7%. ДПС настоява преференциите да важат само ако повече от 50% от гласувалите са упражнили това свое право. ГЕРБ пък настояват прагът да е 5%. Нито един от текстовете не събра необходимото мнозинство, за да бъде приет, и въпросът бе оставен за пленарната зала. Ако и там не се стигне до разбирателство, преференция на вота за НС няма да има.
Все още не е решен и въпросът за уседналостта, както и този за активната регистрация на избирателите. Тяхната съдба също е в ръцете на парламента. Днес кодексът влиза в пленарната зала.
Заседанието на комисията вчера бе най-инфарктното при дебатите по изборното законодателство в последните няколко мандата на НС. Заради крайни изказвания от залата си тръгнаха обидени депутатите от ГЕРБ Данаил Кирилов и Десислава Атанасова. Двамата бяха подразнени, че Манолова си позволяваше да ги прекъсва и да коментира техните изказвания. Малко по-късно след пререкание с Манолова напусна и соцдепутатката Татяна Буруджиева. Буруджиева влезе в спор с колегите си от ДПС за агитацията на майчин език, а шефът на комисията се опита да предотврати дебата..." - в. „Сега".

Решението каква да бъде преференцията при гласуване на парламентарни избори днес беше отложено. Временната парламентарна комисия, която обсъжда проекта за нов Изборен кодекс на второ четене, отхвърли текста, предложен от БСП, с който се определяше праг на преференцията от 7% - избирателят да отбелязва предпочитан кандидат в партийната листа и ако той събере поне 7 на сто от гласовете в листата, да я оглавява. Единствено депутатите от БСП подкрепиха предложението си.
Така се стигна до абсурдната ситуация, в която нито една партия формално не е предложила отпадане на преференцията за парламентарен вот, но текст в новия проект, който да я включва, така и не беше приет. Предложенията на ГЕРБ и ДПС бяха отхвърлени миналата седмица, когато бяха одобрени преференциите за избори за евродепутати и общински съветници. От ГЕРБ не подкрепиха левицата днес, защото настояват прагът да падне на 5 на сто. От ДПС предлагат два варианта - ако повече от половината гласували за партийната листа не отбележат нито един кандидат, да се счита, че са подкрепили водача на листата или направо да се запази първоначалната ? подредба.
Предстои окончателното решение да се вземе в пленарната зала...  
Днес предложението на левицата за въвеждане на 32-ри многомандатен избирателен район във Варненската област беше прието с гласовете на БСП и ДПС, а "Атака" се въздържа. Депутатите от ГЕРБ, които предлагат да се запази сегашното положение с 31 района, напуснаха заседанието..." - в. „Дневник".

 


Скандалите около бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и прокуратурата
също са сред темите на всекидневниците.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов не коментира по същество твърдението на Цветан Цветанов в интервюто му пред БиТиВи, че главният прокурор Сотир Цацаров е прикрил сигнал срещу Сарафов. В понеделник Цветанов в свойствения си неясен стил каза, че " точно главният прокурор е прикрил сигнал срещу Сарафов за едно разследване, което е свързано с натиск спрямо определени лица, за да не се разкрие дадено престъпление, в което той може би има някакво пряко участие. Тази преписка обаче е потулена ...".
Пеевски пък няколко часа по-късно разкри в сензационно интервю пред агенция ПИК, че Цветанов е притискал Цацаров да не назначава за свой заместник Сарафов, защото имал лошо отношение към него.
"Виждам, че г-н Цветанов е разтревожен и объркан. Винаги много са ме забавлявали коментарите на обвиняеми лица", каза  Сарафов пред агенция ПИК, и добави: "Имам принципно отношение към всички обвиняеми и подсъдими. Ако човек има укорими неща зад гърба си и има от какво да се притеснява, то той се притеснява от принципните и добри прокурори".
В огласената във вторник позиция  по скандалната размяна на обвинения между Цветанов и Пеевски главният прокурор Сотир Цацаров призова Цветанов незабавно и публично да обяви всички данни, с които разполага, защото изреченото от него е пряко твърдение, че Борислав Сарафов и Сотир Цацаров са извършили престъпление..." - в. „Дневник".

"Заместниците на главния прокурор са предложени за назначаване от Висшия съдебен съвет с оглед преценката за професионалните им качества и възможността за работа в екип. Това категорично касае и предложенията относно прокурорите Ася Петрова и Борислав Сарафов. Нито те, нито които и да е други предложения, са били съобразявани с исканията или с личните отношения на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, каквито и да са те". Това се казва в официална позиция на главния прокурор Сотир Цацаров по повод изказване на бившия МВР-шеф Цветан Цветанов.
Главният прокурор не счита, че следва да участва в задочния диалог между народните представители Делян Пеевски и Цветан Цветанов, очевидно породен както от настоящо политическо противопоставяне, така и от техни лични и други отношения в близкото минало. Няма да бъде коментирана отново и повтаряната многократно от Цветан Цветанов неистина относно това кой кого е водил или заварил в кабинета му в Министерството на вътрешните работи.
Заместниците на главния прокурор са предложени за назначаване от Висшия съдебен съвет с оглед преценката за професионалните им качества и възможността за работа в екип...
В интервюто си в сутрешен блок на национална телевизия обаче (10.02.2013 г.) г-н Цветанов заяви и още нещо: „ ... че точно главният прокурор е прикрил сигнал срещу Сарафов за едно разследване, което е свързано с натиск спрямо определени лица, за да не се разкрие дадено престъпление, в което той може би има някакво пряко участие. Тази преписка обаче е потулена..." - в. „Стандарт".

Главният прокурор Сотир Цацаров и бившият премиер Бойко Борисов се намесиха в задочната война в медиите между депутата от ДПС Делян Пеевски и бившия вътрешен министър и депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов. Двамата се ядосаха на Цветанов, но запазиха неутрален тон към Пеевски.
Главният прокурор излезе с писмена декларация, оповестена от пресцентъра му, в която се казва, че няма да взема страна в "диалог, породен както от настоящо политическо противопоставяне, така и от технологични и други отношения в близкото минало". Без да споменава, че коментира твърдения на медийния собственик пред агенция "Пик", главният прокурор обясни, че предложенията за назначаване на заместниците му Ася Петрова и Борислав Сарафов "не са били съобразявани с исканията или с личните отношения на Цветанов". Цацаров увери, че Петрова не е "обект на атаки", както твърди бившият вътрешен министър, а е командирована във Варна само за датите на делото "Килърите"...
Изненадващо, Борисов също не пожали дясната си ръка. "Цветан Цветанов трябваше да си извади поука от това, което направи навремето със съдийската гилдия, сега действа по същия начин и с прокуратурата. В европейския доклад главният прокурор е изваден като положителен пример", заяви той в парламента по повод твърденията на заместника си. Той добави, че кой какви услуги е искал - Пеевски или Цветанов - си е между тях двамата...
Сблъсъкът Пеевски - Цветанов, който се разиграваше през май на живо в парламента, тези дни се пренесе в медиите. В понеделник бившият вътрешен министър каза пред Би Ти Ви, че Пеевски управлява съдебната система чрез влиянието си във Висшия съдебен съвет. Няколко часа по-късно депутатът от ДПС му отговори, заявявайки, че Цветанов е натискал Цацаров за назначения...
Разговорите хвърлиха светлина върху прословутата среща в МВР на Цветанов, Цацаров и Пеевски в началото на 2013 г. Всички имат различни версии за нея. По думите на главния прокурор той е отишъл на среща с Цветанов в кабинета му и там заварил Пеевски. "Не съм толкова невъзпитан или некоректен, за да заведа на служебна среща лице, което не е било поканено или чието посещение не е било предварително известно на домакина", е версията на Цацаров още от миналата година. Цветанов продължава да твърди, че Цацаров е довел Пеевски със себе си, без последният да е бил канен. Версията на Пеевски се покрива с тази на Цацаров, че е бил в кабинета, когато главният прокурор дошъл..." - в. „Сега".

"Цветанов трябваше да си извади поука от това, което направи навремето със съдийската гилдия, сега действа по същия начин и с прокуратурата." С тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се разграничи от нападките на заместника си срещу Сотир Цацаров.
Реакцията му идва след официална позиция на Цацаров, който бе обвинен от Цветанов, че е прикривал сигнал срещу заместника си Борислав Сарафов. Обвинител №1 призова зам.-шефа на ГЕРБ и бивш вътрешен министър да извади доказателства.
Ако зад думите на Цветанов не стоят доказателства, то те са клевета, отсече вчера и Борисов. И продължи: "Призовавам депутатите и партиите да спрем всеки ден да се плашим или да прехвърляме собствените си неудачи към прокурорите. Ние не сме прокурорска държава, а напротив - парламентарна. Прокурорите са, за да обвиняват, и те си имат достатъчно работа, за да им задаваме всеки ден публични казуси с неуспеха на който и да било политик."
Когато обвиняваш един човек, трябва да имаш достатъчно аргументи да докажеш дали това е така, или не, в против случай е клевета, отсъди Борисов. Той обясни говоренето на Цветанов като на "пряко засегнат от делата човек". Позицията на ГЕРБ е институциите да се оставят да работят на спокойствие, подчерта лидерът..." - в. „24 часа".

Емануил Йорданов: Борисов ще остави Цветанов да потъне 
От вота на недоверие се разкриха доста известни връзки, но непотвърдени между изпълнителната власт и някои определени личности. Да припомня, че Цветанов и Борисов хвалиха Цацаров, а той се опитваше да се разграничи от тези похвали. Това заяви бившият председател на вътрешната комисия в НС Минчо Спасов пред bTV. 
Срещу главния прокурор се повдига въпрос защо не повдига обвинения за убийството на Мишо Бирата, при положение, че има достатъчно доказателства и показания, попита той. Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър, заяви, че данните, които са били изнесени са твърди стари. Борисов е дал точен прочит на действията на вътрешния си министър - че когато един човек е обвиняем той може да се защитава по всякакъв начин, но това не е позиция на партия ГЕРБ.
Това означава, че той е решил да остави Цветанов да потъне и да пита после кой е този човек, каза още бившият вътрешен министър. Йорданов заяви, че е нещо нормално да се среща с главния прокурор и други длъжности лице, но въпросът е да не се преминава към някакви нечисти практики.
Вторият въпрос, на който Цацаров трябва да отговори е за Христо Бисеров. Единственото сериозно обвинение срещу него е за недеклариране на пари. Но, ако Цацаров не предлага двоен аршин трябва да повдигне обвинения и срещу Борисов, защото той е забравил да декларира една офшорка, категоричен бе той..." - в. „Труд".

Перспективата за облекчаване на визовия режим със САЩ отново е на страниците на всекидневниците.

България няма да иска от ЕК да въвежда визи за американци. Това стана ясно от думите на външния министър Кристиан Вигенин в Брюксел ден след като София уведоми ЕП, ЕК и Съвета на ЕС за това, че САЩ, Канада и Австралия прилагат визи за българи.
Според съответния европейски регламент, след като вече бе уведомена, в срок от 90 дни ЕК може да прекрати безвизовия режим за граждани на САЩ, ако Вашингтон не премахне визите за всички граждани на ЕС.
"Смятаме, че в диалог със САЩ, Канада и Австралия за този период можем да постигнем необходимите пробиви", заяви Вигенин..." - в. „Стандарт".

Броят на отказите за издаването на визи за САЩ за български граждани е основният проблем пред отпадането на визовия режим, защото лимитът беше намален от 10 на 3% (от заявленията), което общо взето е недостижимо. Това заяви пред български журналисти в Брюксел министърът на външните работи Кристиан Вигенин по време на Съвета на ЕС по общи въпроси, предаде БТА. 
Министърът беше помолен да коментира внесеното уведомление от София до Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС за това, че САЩ, Канада и Австралия прилагат визов режим за българските граждани. За да бъдат премахнати американските визи за българи, трябва отказите да са не повече от 3%. 
"Броят на отказите е процес, изцяло в ръцете на американската страна. Без да се съмняваме в обективността на американските консулски служби, това не е нещо в нашия контрол", отбеляза Вигенин. Бихме могли да се опитаме съвместно с американското посолство да разгласим по-широко изискванията за виза и да стане ясно кои категории от граждани не могат да очакват да получат визи. Това е субективно и може да влезем в излишна дискусия, добави той. 
Вигенин поясни, че съществуват законодателни предложения, които трябва да получат одобрението на Конгреса на САЩ, за да се върнат отново на 10-процентовата граница на отказите от броя на подадените заявления за виза, за да отпадне визовият режим за българите. "Това е процес, който може да отнеме повече време и е свързан с миграционната политика на САЩ", добави министърът. 
В отговор на въпрос той поясни, че нагласата на българското правителство, както изглежда и на останалите държави в ЕС, за чиито граждани САЩ прилагат визов режим, е да не се иска от Европейската комисия въвеждането на визи за американци. Според съответния европейски регламент, след като вече беше уведомена, в срок от 90 дни Еврокомисията може да прекрати безвизовия режим за граждани на САЩ, ако Вашингтон не премахне визите за всички граждани на ЕС.
Смятаме, че в диалог със САЩ, Канада и Австралия за този период можем да постигнем необходимите пробиви, заяви Вигенин. Със САЩ е по-сложно, защото има определени законодателни изисквания, които не са свързани с решение на американското правителство, а Конгресът и Сенатът трябва да въведат промени, за да направят възможно ние да отговорим на изискванията за отмяна на визовия режим, добави той..." - в. „Дневник".