Осъден обжалва 18-годишна присъда за грабеж с опит за убийство

18 годишна присъда на Добричкия окръжен съд за грабеж, придружен с опит за убийство обжалва днес пред Варненския апелативен съд Живко Желязков. В края на ноември миналата година първоинстанционният съд призна вината на 41 годишния мъж за това, че на първи декември 2009 в Добрич ограбил 200 лева от 54-годишния Йордан, като употребил сила. Грабежът бил придружен с опит за убийство. Желязков е осъден и да заплати на пострадалия обезщетение от 150 000 лв, ведно със законната лихва от датата на престъплението.

Осъден обжалва 18-годишна присъда за грабеж с опит за убийство

В първия ден на декември 2009 г. Йордан, който бил служител на газстанция „Топливо” поел нощното дежурство на свой колега. Желязков го нападнал в момент, когато нямало клиенти. Според обвинението това станало в стаята, където се събирал оборота. Подсъдимият нападнал Йордан в гръб и започнал да го удря с масивен мраморен пепелник. Ударите били между 5 и 10.  Нападателят взел 200 лв. от парите, които при падането на служителя се пръснали в помещението. После стигнал до дома си, като преди това се преоблякъл, и дал на жена си ограбените пари. Друг клиент открил по-късно тялото и сигнализирал органите на реда. В хода на  съдебното следствие три съдебно-медицински експертизи установили тежка многофрагментарна черепна контузия на мозъка и други травми по главата и тялото. Въпреки няколкото операции Йордан не се е възстановил напълно. Той е 100% инвалид, вече сляп и все още има опасност за живота му.
    


И пред втората съдебна инстанция защитата на Желязков твърди, че неуредените финансови задължения между двамата мъже са в основата на конфликта между тях. Йордан бил задлъжнял на Желязко и бавел непрекъснато връщането на заема. Това именно озлобило Желязков, който междувременно останал без работа. Според държавното обвинение няма нито едно доказателство, което да свидетелства за подобни финансови проблеми между двамата мъже, а Добричкият окръжен съд е анализирал сериозно всяко едно от събраните в хода на досъдебното производство  материали и свидетелства.
    

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в законния срок.