Самотна майка напи 4-годишния си син; Глобите за пушене масово не се събират; Руска компания наема 400 IT специалисти

От 1 декември влиза в сила електронен болничен; Възстановяват плащанията по екопроектите

Самотна майка напи 4-годишния си син; Глобите за пушене масово не се събират; Руска компания наема 400 IT специалисти

Труд
Върху дюните в Несебър отново може да се строи
Заради скандала “Дюнигейт” бяха променени няколко закона с цел защита на пясъчните образувания. Той избухна в навечерието на 2013 г., когато еколози сигнализираха, че багери заравняват дюни в Несебър. Освен това се строи в зони от екомрежа НАТУРА 2000, а екоинспекцията в Бургас не е счела за нужно да се направи екооценка.

Оказа се, че първоначално имотът от 29 дка, включително 8,5 дка дюни, е бил част от държавния горски фонд. По време на кабинета на ГЕРБ предназначението му е променено и е продаден на Димитър Петров - тъст на шефа на Българския футболен съюз Борислав Михайлов. По-късно теренът е купен от “Сле груп”, която на 21 декември 2012 г. получава и разрешение да строи.

В резултат на общественото недоволство на 4 януари 2013 г. разрешението за строеж беше отменено от държавния строителен контрол в Бургас. Мотивите бяха пропуски при издаването му като липсващи проекти за част от елементите на строителството. Не било ясно и как сградите ще се снабдяват с ток, вода и ще се свържат с канализацията. Според съда разрешителното е издадено законно. В решението на магистратите не се споменава нищо за това дали на терена има дюни и върху тях може да се строи.

Според flagman.bg в имота вече са поставени фургони, а местни жители разказвали, че вчера там имало бригада, която разчиствала терена.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който беше премиер, когато скандалът избухна, коментира във фейсбук: “Ние го спряхме за 3 часа и лично впрегнах няколко министри да работят. А какво се случва сега - тихомълком, без да информират никого, ще унищожат дюните. Толкова ли струва гаранцията на Станишев, който обяви запазването на Странджа за своя лична кауза и кауза на ПЕС?”

Глобите за пушене масово не се събират
По закон глоби се налагат както на пушачи, които са димили на непозволени места, така и на собственици на заведения или фирми, неспазили цигареното ембарго за закритите помещения. Данните за наложените глоби са за цялата 2012-а и за 2013-а, но без последните два месеца. Това пише в отговор на здравния министър д-р Таня Андреева до депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова, която е и бивш здравен министър, научи "Труд".

Ограничението за пушене на закрито влезе в сила на 1 юни 2012 г. Анализът на данните показва, че най-много наложени глоби през 2012 г. има през декември - 76 750 лв. През 2013 година инспекторите са били "най-продуктивни" през март. Тогава са подпечатани глоби за 112 790 лв.

"Ако съпоставим данните за по-студените месеци на 2012-а като септември и октомври с тези през 2013-а, ще видим, че по времето на ГЕРБ контролът е бил двойно по-ефективен и тогава са наложени два пъти повече глоби", коментира Десислава Атанасова. Според нея фактът, че забраната не се спазва в последно време се дължи на противоречивата позиция на управляващите, които имаха намерение, и то все още съществува, за отпадане на ограничението.

Според Закона за здравето всеки българин, който пуши на закрито, се наказва с глоба от 300 до 500 лв., а при повторно нарушение - от 500 до 1000 лв. При едноличните търговци тарифата е от 1000 до 1500 лв., при "рецидив" - от 1500 до 3000 лв. А при юридическите лица наказанието започва от 3000 лв. и стига до 10 000 лв.

"Санкциите са достатъчни, но уви, не се събират, а с тях при политическа воля може да се покрият много здравни грижи във фалиралата ни система", коментираха лекари. Както се и очакваше, тъй като и практиката по света е такава, тоталната забрана доведе до по-малко инфаркти м.г. - с близо 2000. През 2013-а сърдечното заболяване е застигнало 39 605 българи, а през 2012-а - 41 359 души. "Положителната тенденция категорично се дължи на забраната за пушене на закрито, но и на масовата пропаганда за здравословен начин на живот", смята доц. Иво Петров, председател на Дружеството на кардиолозите в България.

Проучване от края на миналата година показа, че 57% от българите подкрепят действащата забрана за пушене в ресторанти, заведения и барове и не трябва да се отменя. По-голямата част от подкрепящите я са непушачи, но един от трима пушачи също застават зад ограничението, установи агенцията за маркетингови изследвания "Ноема". Според друго проучване от въвеждането на забраната през юни 2012-а до края на 2013-а пушачите у нас са намалели с 3% и са станали 45% от населението, като 56% от тях са мъже, а 34 на сто - жени.

24 часа
От 1 декември влиза в сила електронен болничен
Експертите на Националния осигурителен институт отдавна работят върху проекта „eлектронен болничен" и вече са на финалната права. Ако всичко върви по план, от 1 декември болничният директно ще се изпраща от личните лекари до НОИ по електронен път.

Облекчението за бизнеса ще е огромно, ако се съди по данните на НОИ за изплатените обезщетения за болест - за цялата 2013 г. са изплатени близо 2,4 млн. броя.

Електронното подаване на болничния ще е от полза и за самите болни - НОИ ще им превежда парите по-бързо.

Пред гишетата на НОИ всеки месец около 15-то число се извиват опашки – тогава е последният ден, в който работодателите могат да подадат болничните за предходния месец.

По електронен път личните лекари ще изпращат болничния директно на НОИ. Той ще се регистрира автоматично и ще има уникален номер. Лекарите ще го разпечатват и ще го дават на пациента, за да го представи на работодателя си, а той ще трябва единствено да подава към НОИ по електронен път Приложението с информацията за стажа, заплатата и работните дни в посочения период на служителя.

В крайна сметка, новата система ще доведе до по-бързото изплащане на болничните. „Определено ще се получи съкращаване на сроковете, тъй като към настоящия момент. след като работодателят донесе болничния лист, служителите в НОИ започват ръчно да ги качват в компютъра и да създават база данни, което отнема доста време”, обясни Андриана Печева от НОИ.

Ще се намалят и грешките, които лекарите допускат и заради които се бавят парите от НОИ.
Електронният вариант ще има автоматични контроли, които няма да позволят например издаване на болничен за повече дни, отколкото има право пациента.

Годишно всеки има право на 40 дни, за всеки следващ се иска решение на лекарска комисия.

Ако лекарският кабинет се намира на място, на което няма интернет, лекарят ще трябва в срок до две седмици да намери начин да изпрати болничните.

До няколко месеца от влизане в сила на промените ще важи и хартиеният вариант, след което ще отпадне изцяло.

Болничните и тяхното изплащане е тема, която вълнува изключително много хората в работоспособна възраст. Най-популярната електронна услуга на НОИ е именно тази, чрез която със специален ПИК код се проверява движението на документите и изплащането на обезщетенията по тях. Само за миналата година, услугата е използвана малко над 2,7 млн. пъти от хората, за да получат информация за изплатените болнични.

До края на тази година пък ще стартира нова услуга - онлайн ще можем сами да изчисляваме прогнозния размер на майчинството, което ще получаваме за първата година на детето.



Стандарт
Забраняват на Цветанов да работи с хора и пари
Цветан Цветанов вероятно остава зам.-шеф на ГЕРБ, но ще му бъдат наложени две забрани. "Той няма да работи с хора и пари", довериха пред "Стандарт" източници от ръководството на партията. Според тях след днешния конгрес на ГЕРБ бившият МВР шеф няма да отговаря за партийната каса и няма да е начело на предизборния щаб.

Ще се разграничи ли и как лидерът Бойко Борисов от заместника си, очакват днес не само герберите, но и десните. Те многократно заявиха, че от това зависят отношенията им с ГЕРБ. Според близки до Борисов лидерът до последно уговарял Цветанов сам да се откаже от всички постове.

Трима или петима заместници ще има от днес лидерът Бойко Борисов. Те ще бъдат избрани на конгреса на партията в НДК. Гербери очакват зам.-шефове да станат Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Цецка Цачева и Йорданка Фандъкова. Източници от ГЕРБ довериха, че столичният кмет ще мисли до последно дали да приеме поста. "Цветанов се натиска за водач на евролистата, за да се спаси от делата, които се водят срещу него", признаха гербери. "Ако Бойко го направи, това е равно на самоубийство", коментираха те. По-вероятно било лидерът да заложи на Томислав Дончев за евровота. Свободните места в Изпълнителната комисия пък ще се попълнят изцяло от хора на Борисов. Кадровите промени ще бъдат обявени пред президента на ЕНП Джоузеф Дол, който ще пристигне с голяма делегация в София. Чуват се и прогнози, че по-висок партиен пост ще получи и напусналият парламента Владислав Горанов. "Той е един от експертите на партията, които имат най-сериозен принос в доброто, което се е случвало", заяви Красимир Велчев вчера пред "Дарик". Самият Борисов пък каза, че ако и други решат да напуснат НС, ще освободи и тях. "Виждате ежедневно няма кворум, ходиш на работа, но всъщност това е едно стоене на столовете", каза той в Ямбол на среща с актива на партията. "Нормално е, след като заложи на некадърници, личности като Горанов да напуснат политиката", заяви лидерът на "България без цензура" Николай Бареков.

Руска компания наема 400 IT специалисти
Eдна от големите фирми в разработката на софтуер в Русия - Luxoft, открива свой аутсорсинг център в София на 1 март т.г. За две години компанията ще наеме 400 ИТ специалисти, съобщиха руските медии. Първоначално Luxoft ще работи с клиенти от финансовия сектор, а по-късно ще разшири дейността си в България.

Luxoft влиза в състава на групата IBS и към момента разполага с 20 представителства в различни държави. "На първо време екипът в България ще е от 20 служители и ще се разширява с по няколко десетки души месечно", съобщи Евгений Кутилов, мениджър в групата IBS.

Откриването на офис в България е част от плана на Luxoft за експанзия в Централна и Източна Европа. "Нивото на инженерно образование в Източна Европа в съчетание с европейската бизнес култура позволяват предоставяне оттук на услуги по разработка с много високо качество и с голяма добавена стойност. В този смисъл, източноевропейските инженери са уникален ресурс за Luxoft, а Централна и Източна Европа - ключов регион за развитие", подчертава Кутилов. По думите му цената на специалистите в България е съпоставима с тази в съседните страни като Румъния и Украйна. В момента Luxoft оперира в 13 страни. Освен в Русия компанията има офиси в Киев, Букурещ, Лондон, Франкфурт, Ню Йорк, Хо Ши Мин и други градове по света.

Монитор
Две деца брали душа след алкохолен запой
Самотна майка напи 4-годишния си син
Четирима бити в „Пирогов” след Трифон Зарезан

Национален рекорд за пияно дете беше постигнат в нощта срещу събота от 4-годишно момченце. То било напоено с две чаши вино от пияната си самотна майка, която решила да празнува с него Трифон Зарезан. Случката се е разиграла в циганската махала в Симитли. 

Хлапето е прието в спешното отделение на Благоевградската болница в 1,30 часа в петък срещу събота заедно с майката, която не се държала на краката си.

Линейката била извикана от съседи. След като майката и отрочето й били интоксикирани, те са пренощували в отделението по токсикология.

През същата процедура е минал и 14-годишен тийнейджър от Кюстендилското село Пороминово, община Кочериново. Младежът е приет в Благоевградската болница мъртвопиян към 19,30 часа в петък. Седмокласникът отишъл в Благоевград първоначално да празнува Деня на влюбените, но след това усърдно наблегнал на Трифон Зарезан.

В спешното отделение едва се справихме с него, беше обезводнен от повръщане, не вярвахме, че ще оживее, споделиха дежурни медсестри.

За тяхна изненада обаче, след като му сложили тръбата в корема през устата и го сложили на системи, на сутринта младежът бил кукуряк.

Той дори настоял да го изпишат веднага, за да потърси гаджето си, с което не помнел в кое заведение се е разделил вечерта.

Четирима почерпени и пострадали на Трифон Зарезан приеха лекарите от спешния кабинет в „Пирогов” в нощта срещу събота. Двама от тях насинили лицата си с юмруци, след като почели усърдно деня на винаря, другите двама пияници са с охлузни рани и натъртвания от падания по улиците. Няма опасност за живота на нито един от тях. И четиримата са изписани няколко часа след като раните им са обработени. 

Близо 500 човека са преминали през спешната помощ в „Пирогов” през последното денонощие и половина, съобщиха от болницата. Независимо от очакванията на лекарите, че на Трифон Зарезан и Свети Валентин ще има много пострадали и препили, броят им се оказал далече под очакванията им.

Възстановяват плащанията по екопроектите
До края на март трябва да се възстановят плащанията по Оперативна програма "Околна среда". Това съобщи вчера екоминистърът Искра Михайлова, цитирана от „Дарик”.

По думите й в момента се прави преглед на договорите, по които може да са допуснати нарушения. Основните нарушения, които са установени и заради които са спрени плащанията по програмата, са смесване на критерии при обществените поръчки, удължаване или намаляване на сроковете, дискриминационни условия по обществените поръчки.

„Имаме да изпълняваме проекти на стойност 1,5 млрд. лв. Те вече са договорени и по тях се работи. Господ е с нас, той е и еколог очевидно, защото времето е прекрасно, строителният сезон е много дълъг тази година. По обектите ще се работи и следващата година. Но трябва да договорим споразумението, да го подпишем и в 3-месечен срок да бъдат одобрени оперативните програми", допълни екоминистърът.