Дебат за президентска република ще инициира Георги Първанов

Трябва да има власт с открита публична отговорност. Това в момента не се случва, заяви в Добрич президентът Георги Първанов (2002 – 2012).

Дебат за президентска република ще инициира Георги Първанов

Властта се формира и упражнява по нелегитимни механизми, каза той на среща със симпатизанти и поддръжници на сдружение АБВ. Смени се властта, механизмите останаха същите, заключи той, коментирайки посещенията на Делян Пеевски в кабинета на Цветан Цветанов, аналогично сега на хора от БСП в неговия кабинет.



Парламентарната република показа редица дефекти, заяви в отговор на въпрос от публиката Георги Първанов. Не можем да я браним просто така. Не е работеща – ето в момента парламентът е неработещ. Рейтингът му е 10 пункта – толкова, колкото по време на януарски събития 1997 година. Не е ясно кой носи отговорност. Ако това е един президент с ясно разписани, засилени правомощия, може да изглежда по различен начин.


Ако получим достатъчно доверие и убедителна подкрепа на евроизборите през май, ние сме готови в следващите дни да инициираме такава дискусия, да обосновем своята визия с правомощията, с характера на отношенията между отделните власти в една нова конституция. Ние ще работим за максимално съгласие по този въпрос, след експертно проучване на световния опит кой модел е най-приложим в България. Аз продължавам да смятам, че президентът трябва да има разширени правомощия що се отнася до начина на упражняване на президентското вето, да се разширят правомощията му що се отнася до правото му директно да предизвиква референдум, както и правото му на законодателна инициатива. Разширяването на правомощията на президента изисква сериозна експертиза. Френската република е добър модел, но не може да се копира директно, а да се изследва задълбочено и да се дебатира в българското общество.


На срещата присъстваха още Ивайло Калфин, Румен Петков и Емил Кало.