Ивайло Калфин: Комисията по досиетата трябва да се закрие

Ако искате да се спестява от администрация – ето ви една излишна комисия. Тя трябва да се закрие, а документите да отидат в държавен архив. Това заяви в Добрич днес водачът на листата на АБВ за евродепутати Ивайло Калфин.

Ивайло Калфин: Комисията по досиетата трябва да се закрие


Тази комисия се използва заедно с нейния началник, когато на някого му свършат политическите аргументи да почне да вади отпреди 25 години досиета, да раздава индулгенци и да казва: ти си бил шпионин, ти не си бил, коментира бившият външен министър. Когато се приемаше закона, по време на тройната коалиция, дойдоха наемници като Евтим Костадинов и отвориха ей такива големи усти, че това било важно, за да се затворят проблемите в държавата. Какво чакаме още - Евтим Костадинов любезно вади бележки от джобовете, и да го ползва всяка партия, която дойде?! , каза още той на среща със симпатизанти в голямата зала на община Добрич. На нея присъстваха още президентът Георги Първанов (2002 – 2012), Румен Петков и Емил Кало.


Относно оттеглянето на Нидал Алгафари от АБВ, Първанов коментира, че това не е въпрос, който може да представлява обществен интерес.

Във връзка с изявлението на главното мюфтийство, президентът заяви: Въпросът с имотите на вероизповеданията е решен много отдавна в българската история. Смятам, че връщането към тази тема предизвика религиозно напрежение, което се прехвърля и на етническа основа – това не бива да се допуска, особено в момент, в който се намираме – в тежка икономическа и политическа криза. 



Що се отнася до воденето на предизборна кампания на друг език, Ивайло Калфин заяви, че по конституция официалният език у нас е българският и достатъчно ясно е, че останалите закони трябва да следват този факт.


Според Румен Петков в момента в парламента се извършва много грозна търговия, от която искат да спечелят всички. ДПС пренапряга максимално електората си, постигат трите си мандата и се борят за четвърти. Ключови фигури от БСП ги подкрепят, други заявяват, че са против, Атака и ГЕРБ стават и напускат парламента, т.е. всички печелят в очите на собствените си избиратели. В сряда, уверявам ви, правителството няма да пострада – ще излезе някой от ДПС и ще каже: ние много мъдро помислихме и с оглед на гражданския мир оттегляме настояването за пропаганда на чужд език и няккаси в целия този скандал ще мине другото решение, което всъщност касае ДПС – уседналостта. Това е грозен политически пазарлък зад гърба на обществото, от който всички печелят. 


Това ще гарантира изборният туризъм, смята Георги Първанов, според когото се прикрива скандалът със задкулисието в България, чрез дебата за изборния език.

От 120 присъстващи в залата, 45 души са попълнили декларация за подкрепа на АБВ в Добрич днес, съобщи Владимир Калчев – представител на сдружението за региона.