Няма да махат историята от 11 и 12 клас; Замунда отново се нареди в черен списък на САЩ

Преглед на печата: Оръжейникът на МВР крадял пистолети и ги продавал на мафията, Заливаме Гърция и Испания с мартеници

Няма да махат историята от 11 и 12 клас; Замунда отново се нареди в черен списък на САЩ

24 часа

„Замунда" отново се нареди в черен списък на САЩ

Десет от 23-те най-популярни сайта с пиратско съдържание са регистрирани в страни членки на ЕС, пише изданието "ИЮ обзървър", цитирайки публикуван в сряда доклад на служба към американското Министерство на търговията. Един от тези сайтове е българският торент тракер "Замунда" (Zamunda.net и Zamunda.se).

В доклада се посочва, че страните от ЕС, в които има хостнати пиратски сайтове, са Швеция (Baixedetudo.net, ThePiratebay.se), Полша (DarkWarez.pl), Великобритания (Mp3Skull.com, PutLocker.com), Чехия (RapidShare.com), Испания (Seriesyonkis.com), Холандия (Uploaded.net ), Франция (Wawa-Mania.ec) и България (Zamunda.net).

24 часа

Оръжейникът на МВР крадял пистолети и ги продавал на мафията

Дългогодишният шеф на оръжейния склад на столичната полиция Красимир Нешев призна, че е бил тартор на банда за търговия с оръжие, сключи споразумение със спецпрокуратурата и получи 3-годишна условна присъда, научи "24 часа".

42-годишният Нешев продавал "Макаров" за около 500 лв. като доставял оръжия и за 24 часа. По време на разследването полицай под прикритие купил на три пъти пистолети от бандата.

Труд

За седем години в Евросъюза забогатяхме с по 4 костюма

Не е важно колко пари получаваш, а какво можеш да си купиш с тях. Статистическите данни показват, че след влизането ни в Европейския съюз лека-полека сме започнали да се замогваме. Но за догонване на средния европеец все още е рано да се говори, тъй като едва виждаме пушилката от тичащите пред нас държави. И все пак повишаването на покупателната способност на населението е налице.

Труд

МВР масово пенсионира възрастни полицаи

Точно 50 полицаи от областната дирекция в Пловдив, които имат необходимия стаж в МВР, ще бъдат пенсионирани през февруари.

Сред тях нямало началници на районни управления или други отговорни служители на ключови постове. Вероятно през лятото ще има още една вълна на пенсиониране. В момента в дирекцията работят около 260 души със стаж и необходима възраст за излизане в пенсия.

Стандарт

Пак багери в дюните

Сагата с дюните край Несебър приключи в полза на багерите. На терена в местността Кокала, станал известен като "Дюнигейт", започва да се строи отново. Вчера сутринта работници са влезли в скандалния терен. Те са започнали да разчистват храстите и да подготвят парцела за строителство, алармираха местни хора. Бригадата поставила и фургони. Строителството е в ход след решението на Бургаския административен съд от 14 февруари тази година.  През 2013 г. собственикът на имота "СЛЕ Груп" заведе дело срещу заповедта на ДНСК за отмяна на разрешението за строеж. "Дюнигейт" гръмна в края на 2012 г. Тогава екологични организации сезираха държавните институции, че багери заравняват дюните на юг от Несебър.

Стандарт

Заливаме Гърция и Испания с мартеници

Мартеницата ще залее Гърция и Испания. Тази година има небивал интерес към пролетния символ от българи, които живеят и работят в двете южни страни. Това разказа пред "Стандарт" служителка на бургаска фирма, която произвежда и продава мартеници с материали предимно внос от Китай. Част от компаниите ни произвеждат у нас символите на Баба Марта, като използват конци от голямата азиатска държава. Според тях вносът от Китай излиза по-евтино, а и изложените на пазара мартенички също се оказват достъпна стока. Така е, защото с всяка изминала година цените на белите и червените конци се качват все повече в началото на февруари.

Най-търсени са гривничките с мъниста, които измествали традиционните ни Пижо и Пенда. Те били предпочитани, защото са универсални, а и по-евтини.

 
Сега

Еколози искат МОСВ да спре строежа върху дюните край Несебър

Министерството на околната среда и водите може да спре строежа върху дюните край Несебър само с една заповед. Това каза вчера пред "Сега" Тома Белев от Асоциацията на парковете в България. Според него обаче държавата държи тази територия да бъде застроена. От събота на терена, около който гръмна скандалът "Дюнигейт", започна отново подготовка за строителство.

Това стана възможно, след като в петък Административният съд в Бургас отмени като незаконосъобразна заповедта на Районната дирекция за национален строителния контрол (РДНСК) в Бургас за спиране на строежа. Решението е подписано от съдия Станимир Христов. Според магистратите началникът на РДНСК без основание е отменил разрешението на строеж на несебърската фирма "СЛЕ груп" за парцела в местността Кокала. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. Освен това строителната инспекция трябва да плати и съдебните разходи в размер на 1100 лв.

Дума

Няма да махат историята от 11 и 12 клас

Просветното министерство било подготвяло премахване на предмета история от 11 и 12 клас - тази невярна медийна информация взриви в последните два дни социалната мрежа, в която възмутени хора се организираха за протест утре. Причината е, че в сайта на МОН висят проекти за нови учебни програми, включително по история, които обаче бяха качени там още миналата година и са изработени по времето на ГЕРБ и служебното правителство. Новият министър Анелия Клисарова поиска становища от всички учители в страната, срокът за които изтича в края на февруари.