Внук, убил баба си при опит да я ограби, обжалва 17 годишна присъда

Илджан Хасанов от с. Дянково, Разградска област, който беше осъден в началото на тази година на 17 години затвор заради бруталния грабеж над родителите на баща му, придружен с причиняването на телесна повреда, довела до смъртта на баба му и тежки увреждания на дядо му Хасан, днес обжалва първоинстанционната присъда пред Апелативния съд във Варна. В края на януари тази година Разградският окръжен съд призна вината на 26 годишния мъж затова, че на 2 юли миналата година направил опит да ограби телевизора на родните си баба и дядо.

Внук, убил баба си при опит да я ограби, обжалва 17 годишна присъда

Грабежът бил придружен със зверски побой, причинил средна телесна повреда на възрастната жена, която ден след това починала в болницата на Разград. Младият мъж бил без работа, имал проблеми с алкохола и постоянно проявявал агресия.


 

Часове преди престъплението той се запил с приятели в заведение на с. Дянково. Минути след полунощ влязъл в дома на баба си Себиле и на дядо си Хасан. Разбудил ги с викове и с ултиматум да му дадат пари. Старците обяснили, че пенсията все още не е дошла и това вбесило внука им. Той започнал да удря баба си с юмруци в главата и по тялото. Дядото се опитал да я защити, но бил нападнат с водопроводна тръба.  Внукът удрял жестоко старите хора докато паднат на земята. Опитал се да измъкне телевизора, но дядо Хасан оказал съпротива и разяреният му внук напуснал дома им.

 

Всички опити на медиците от Разград да възстановят силите на възрастната жена останали без резултат. Часове след побоя  тя починала от тежката черепно мозъчна травма в главата.

 

Днес защитата на Илджан пледира за намаляване на присъдата, заради психическото разстройство, което младежът имал от години. Според обвинението обаче, проблемите с психическото здраве на Хасанов не са му попречили да натрупа и съдебна биография. Той е осъждан вече два пъти за престъпления от общ характер.
    

В едномесечен срок Варненският апелативен съд ще се произнесе по жалбата с решение.