Морето изяжда залива Болата; Безработните над 400 000, местата 11 000; Кучешки боеве докарват по 50 000 евро

Матури и за 4-годишните; Брюксел обува 330 000 бедни; Почти 50% от българите искат нов Изборен кодекс за евроизборите

Морето изяжда залива Болата; Безработните над 400 000, местата 11 000; Кучешки боеве докарват по 50 000 евро

Дневник
Красимир Стефанов напуснал ГЕРБ, за да не говори срещу приходната агенция
Налагаше ми се по някои от законопроектите да гласувам против убежденията си и от време на време да говоря политически против приходните агенции, в частност против Националната агенция за приходите (НАП).

Така бившият директор на НАП и депутат Красимир Стефанов аргументира пред агенция "Фокус" решението си да напусне парламентарната група на ГЕРБ. Тази сутрин Стефанов подаде заявление в деловодството на парламента, с което стана третият независим депутат, отделил се от ГЕРБ, след Георги Марков и Светлин Танчев.

Аз не смятам, че трябва да правя това, тъй като в НАП работят доказани професионалисти – начело с изпълнителния директор Бойко Атанасов, който беше мой заместник, неговите заместници, директорите надолу, добави Стефанов.

Капитал
Фирма, близка до КТБ и Делян Пеевски, влезе и в пътното строителство
Компанията "Водстрой 98", смятана за част от кръга около депутата Делян Пеевски и мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, започва изпълнението на първия си голям обект в пътното строителство – Северната скоростна тангента на София, на стойност 150 млн. лв. Това е една от най-големите пътни поръчки, финансирани с евросредства през този програмен период.
Изграждането стана възможно след подписването на договорите за финансиране и строителство на отсечката в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) в понеделник. Изпълнител е консорциум ХПВС ССТ, в който "Водстрой 98" държи 40%. Останалите дялове са на "Хидрострой" (30%) плюс още 10% през дъщерното му дружество "Пътстрой Бургас". С по 10% в обединението влизат и "Пътни строежи Велико Търново" и "Пътинженерингстрой-Т".

Подписването стана под освирквания и скандирания "Мафия" от недоволни от ниските обезщетения собственици на отчуждени земи за строителството (виж карето).

Новият участник

От петте компании в обединение ХПВС ССТ единствено "Водстрой 98" няма опит в пътното строителство, затова пък има най-голям дял. Компанията е специализирана във водните проекти и през последните години натрупа впечатляващ обем от поръчки в тази сфера, както и в строителството на депа за отпадъци.

24 часа
Матури и за 4-годишните
Още на 4 години децата ще държат миниматури от началото на следващата учебна година. Тестването ще е по езиково развитие на малките в детските градини.

Това предвижда проект на правителството за действие по стратегията за учене през целия живот.

Планът, разработен от Министерството на образованието и науката, трябва да бъде приет от Министерския съвет в началото на следващия месец. Веднага след това образователното ведомство ще започне да изработва тестовете по български език за 4-, 5- и 6-годишните хлапета.

За изготвянето на миниматурите и опитното им въвеждане през октомври, когато започва учебната година на детските градини, са заделени 150 хил. лв.

"България търси талант" тръгва на националния празник
Вече се знае кога ще е стартът на третия сезон на шоуто. То започва на 3 март. Тогава зрителите ще видят прослушванията на хората, които искат да спечелят наградата от 60 000 лв. Кой от тях продължава напред, определят четиримата в журито - Ваня Цветкова, Асен Блатечки, Любен Дилов и Есил Дюран. Пред тях през уикенда мина нова вълна от кандидат-участници. Сред тях бяха дизайнерка, която за 2 мин направи рокля на сцената, мажоретки - вицеевропейски шампионки, и шампион в състезания за правене на пици. Шоуто тръгва в 21 ч по Би Ти Ви, ще го води Мария Силвестър.

Труд   
Орешарски и Дачич откриват паметник на Левски в Цариброд
Премиерите на Сърбия и на България Ивица Дачич и Пламен Орешарски ще открият днес паметник на Апостола на свободата Васил Левски в сръбския град Цариброд (Димитровград).

Инициативата за поставянето на бюста е на кмета на града Небойша Иванов. Скулптурата е дело на проф. Валентин Старчев и е дарение от строителна компания.
"В 15 ч двамата премиери ще открият паметника, след което ще проведат среща в кабинета на кмета. Ученици от местната гимназия ще изнесат програма", обясниха пред "Труд" от кметството в Цариброд.

Паметникът е отпътувал за Сърбия още в началото на миналата седмица.
Български премиер не е стъпвал в Западните покрайнини от много години. Последното посещение на по-високо ниво е било от страна на ексвицепремиера Цветан Цветанов през септември 2011 г. Цариброд е бил посещаван от министри на различни кабинети.
Депеша с няколко конкретни искания ще връчат на Орешарски сънародниците ни от Босилеград. Първото е откриване на ново ГКПП в м. Славчето (Трекляно), с което пътят от Босилеград до София ще се скъси с 30-35 км. Те ще настояват и за по-добър тв сигнал. Орешарски ще трябва да обещае и издигане на паметна плоча на петима български офицери, загинали в Междусъюзническата война и погребани в градския траурен парк в Босилеград.
   
Интерпол ще проверява подменено ли е Панагюрското съкровище
Интерпол започва проверка на най-известното българско златно съкровище, след като наследниците на неговите откриватели се усъмниха, че то може да е подменено с фалшификат, съобщи bTV.

Павел Цветанков и Стефка Ангелова са завели осем дела във Върховния административен съд, в които спорят чие е Панагюрското съкровище и истинско ли е то. Днес в съда за пореден път не се явиха юристи, които да защитят най-известното ни злато. Позицията им беше предоставена писмено.

Цветанков от години води спорове с държавата, като твърди, че за 64 години съкровището е променило теглото и размерите си. „На 10 декември 1949 г. е тежало 7 кг и половина, а преди 1 година, при измерване в НИМ - официално, със сертифицирани уреди, е тежало 6 кг 192 грама...", посочи той.

Един от ритоните с глава на елен след 64 години е станал с 11 грама по-тежък, а каните са станали по-високи с по 5 и с по 3 сантиметра. Това твърди Цветанков и показва данни от регистрите на държавния музеен фонд, Пловдивския музей и Националния исторически музей.

Стандарт
Брюксел обува 330 000 бедни
Храна, дрехи, обувки и памперси ще осигури Брюксел за най-бедните българи по нова оперативна програма. Страната ни ще разполага със 120 млн. евро до 2020 г., от които 104 млн. евро идват от ЕС, обясни за "Стандарт" зам.-министърът на труда Росица Янкова. Досега помощите за бедни - ориз, захар, олио, фасул, се раздаваха чрез Фонд "Земеделие" и Българския Червен кръст (БЧК) два пъти в годината. През 2013 г. от тях се възползваха 332 000 души. Новата програма обаче ще се управлява от социалното министерство, които ще разширят достъпа до помощите. Освен храна ще има дрехи, обувки и санитарни принадлежности, като приоритетно ще ги раздаваме на бедни деца, обясни Янкова.

С парите по новата оперативна програма за подпомагане на най-бедните ще се издържат и по-голям брой социални трапезарии, където да се дава безплатна топла храна. През март Еврокомисията (ЕК) ще публикува регламента за новия фонд и до 6 месеца България ще разработи и предостави на Брюксел оперативната програма, обясни Янкова. Целта е още наесен страната ни да може да направи първите доставки. Фирмите ще се определят с обществени поръчки. Социалното министерство заедно със земеделското и представители на общините, бизнеса, синдикатите и неправителствени организации ще разработят механизма, по който ще се определят помощите. Брюксел набра 3.5 млрд. евро в новия фонд за борба с бедността. В целия ЕС бедните наброяват 20 млн. души. България е дала оценка, че до 2020 г. трябва да намали броя им с 260 000 души.

Морето изяжда залива Болата
Морето изяжда най-приказните ни девствени плажове - и на север, и на юг, алармират кметове. Заливът Болата край каварненското село Българево, който преди 2 г. влезе в клуба на "Най-красивите заливи в света", е застрашен от изчезване. За това се оплака кметът на Българево Георги Георгиев. След поредния зимен порив буната в залива е още по-разрушена и вече има реална опасност, като се вдигне висока вълна, морска вода да навлезе и във вододайната зона, намираща се само на 300 м от морето, от която питейна вода черпят жителите на Българево и село Свети Никола.

"Зимната буря от края на януари вдигна в морето високи вълни, които отнесоха част от тетраедрите и тетраподите и сега те са пръснати навсякъде из залива. Ако се вдигне вълна, то може да залее със солена вода вододайната зона, от която вода пият 3000 жители на две села, а през лятото населението се увеличава и до 5000 души с туристите, които идват в Българево и Свети Никола", притеснен е Георги Георгиев. "В много лошо състояние е и вълноломът, който почти вече няма защита. Съоръжението е изключителна държавна собственост, но от 80-те години на миналия век не му е правен ремонт. Нееднократно сме алармирали за проблемите. Още през 2011 г., когато през февруари имаше пак буря, вълните разрушиха част от кея, а теченията довлякоха много пясък и рибарите от района останаха без пристан.

Още една буря и направо заливът може да изчезне", разказва Георгиев. Той смята, че за да се ремонтира съоръжението, ще са нужни около 200 хил. лв.

Заливът Болата е обявен от МОСВ за защитен природен парк за водоплаващи птици, но Георгиев е убеден, че ако не се вземат мерки, то след три-четири зими няма да го има на картата.
 
За проблеми по крайбрежието преди време пред "Стандарт" амармира и кметът на Кранево Румен Николов. Той сподели, че януарската зимна буря е нанесла нови щети, като добави, че наемателят на плажа пред т. нар. международен детски лагер е подал заявление за преразглеждане на договора и плащаната такса заради драстично изядения плаж. Още едно важно съоръжение е в окаяно състояние - естакадата срещу фара на нос Шабла, за което "Стандарт" писа. Кметът на най-източната община проф. Райна Бърдарева сподели, че в кметството има писмо, с което общината е уведоменa, че се планира проектиране и възстановяване на съоръжението, което ще започне през тази година. Проблем от години има и в Крапец, където брегът пропада, като кметът на черноморското село Димитър Марчев заяви, че в момента община Шабла прави предпроекти проучвания и ще изготви проект за брегоукрепване, с който да
кандидатства по европейските програми за финансиране.

Монитор
Фирми тестват лоялността на подчинените си
По 20 служители дневно на детектор на лъжата
Шефовете проверяват кадри на полиграфа, преди да ги повишат
Средно по 20 служители всеки ден сядат на детектора на лъжата в различни специализирани фирми у нас по нареждане на шефовете си. Това показва проверка на „Монитор” сред столичните компании за полиграфически изследвания. Работодателите използват детектора на лъжата най-често, за да проверят дали подчинените им са лоялни. През последните години частните полиграфически фирми отчитат все по-голям интерес.

„Средногодишно имаме по 700 случая. Клиенти са ни фирми от всички сфери – търговия, производство, логистика”. обясни сътрудникът в частна фирма за полиграфически изследвания Людмил Стоянов. Служители на  банки и мобилни оператори също са сред честите клиенти на фирмите с детектор на лъжата. Причината е, че това са хора, които работят с лични данни на клиентите, с които могат да злоупотребят. Основното притеснение на големите компании пък е дали подчиненият им може да разпространи фирмена тайна на конкуренцията, в случай че напусне. На полиграфа се подлагат всички кадри, независимо дали са мениджъри или обикновени служители.

„Много рядко служителите отказват да се подложат на теста”, твърди още Стоянов. Според специалиста по подбор на персонал Елица Панева подлагането на полиграфа с цел проверка на лоялността е грешка.

„Това е процедура, която стресира служителите. А ако се прави с цел подбор на персонал, то може да  доведе до едно не добро начало на взаимоотношения между работодателя и бъдещия служител”, обясни Панева. Повечето фирми обаче настояват за детектор на лъжата не за служители, които искат да назначат, а за такива, които искат да повишат. 

Освен за лоялност фирмите тестват служителите си и за злоупотреба с алкохол и наркотици.

Практиката на специалистите показва, че все по-често младите служители злоупотребяват с амфетамини, а това може да повлияе на работата им.

„Работодателите проверяват и за евентуална финансова зависимост към лихвари примерно. Защото, ако един служител е потънал в дългове, той може да реши от открадне от фирмата”, заяви експертът по полиграфически изследвания Людмил Стоянов.

Все по-често работодателите използват полиграфа за разкриване и на кражби  във фирмата.

В бюрата по труда: 11 000 свободни работни места
Близо 11 000 свободни работни места са били заявени в бюрата по труда през януари.
„Това е най-големият брой заявени работни места от 2008 г. насам”, твърдят от Агенцията по заетостта (АЗ). Повече от половината от обявите са заявени от частния сектор, като спрямо декември 2013 г. броят им се е увеличил с над 5000.  Най-много кадри са се търсили в преработващата промишленост, търговията, селското и  горското стопанство.  Свободните места в  държавното управление са били 612. Работа през януари са започнали 16 692 души, което се с 6126 повече спрямо предходния месец. В същото време без препитание са били 401 233 българи, а нивото на безработица в първия месец на годината е достигнало 12,2%, което е покачване с 0,4 на сто спрямо декември.

„Голяма част от работодателите освобождават персонал в края на всяка календарна година, приключват и договори от субсидираната заетост на голям брой лица”, обясниха от АЗ.

Сега
Регистрираните в бюрата по труда безработни минаха 400 000
Агенцията по заетостта отчита рекорден брой свободни работни места, докато безработицата расте
Регистрираните в бюрата по труда безработни минаха 400 000 за първи път в кризата и през януари те са били 401 233, отчетоха вчера от Агенцията по заетостта. За последно над 400 000 безработни е имало през януари 2006 г. - 432 308. От АЗ обясняват ръста на регистрациите заради мерките на трудовите посредници да се активизират обезкуражените да си търсят работа или да се възползват от възможностите за обучение и субсидирана заетост. Само за 2013 г. медиаторите са убедили 13 000 българи да се запишат в бюрата по труда. Бяха разкрити и над 400 изнесени работни места за посредниците в най-малките населени места.

Безработицата през януари е била 12.2%, което е ръст с 0.4 процентни пункта спрямо декември. "Основната причина за нарастването е традиционното увеличаване на потока от новорегистрирани безработни през януари вследствие на традиционното приключване на договори за субсидирана заетост в края на декември. Голяма част от работодателите също освобождават персонал в края на всяка календарна година", обясняват от АЗ. Ръст обаче е отчетен и на годишна база - през януари 2013 г. безработицата е била 11.9%. Само преди дни данните за безработицата отчете и НСИ, според които тя минава 13%, а безработните са почти 440 000. Разминаванията между двете институции идват от методологията. Статистиката изследва проблема на базата на интервюта, докато АЗ работи с реално регистрираните в бюрата по труда.

Безработните и безработицата обаче растат на фона на рекорден брой заявени в условията на криза работни места в реалната икономика, показват още данните на АЗ. През януари работодателите са обявили 10 968 свободни позиции и това е най-големият брой заявки от 2008 г. насам. Повече от половината (6773 места) са в частния сектор. Най-много са в преработващата промишленост (3725) и търговията (1377). Тези сектори обаче винаги са в челото по свободни позиции, тъй като в тях работят най-много заети, а и местата обикновено са за тежък труд с ниско заплащане и има голямо текучество.

Почти 50% от българите искат нов Изборен кодекс за евроизборите
49.2% от българите искат изборите за Европейски парламент през май тази година да се проведат по правилата на нов Изборен кодекс. Това сочат данните от експресно изследване на социологическа агенция "Сова Харис", изпратено до БГНЕС.
Само 19,4% от участниците в анкетата са съгласни изборите да се проведат по стария начин, 31,3% не могат да преценят.
Проучването е извършено между 31 януари и 2 февруари 2014 на принципа на случайна извадка от стационарни телефонни номера в големите градове на България.

Репортер
Кучешки боеве докарват по 50 000 евро
Тренират зверовете върху улични кучета или домашни, които се крадат специално за целта
В цялата страна масово се организират незаконни кучешки боеве, които достигат все по-големи и заплашителни размери. Те се превръщат в мащабен бизнес, като залозите за една битка достигат до 50 000 евро, заявиха защитници на животните пред РЕПОРТЕР.

„Боеве се организират системно и от аматьори и от хора, които се занимават сериозно с това” заяви пред вестника Явор Гечев от международната организация за защита на животните „Четири лапи”. Той посочи, че при големите битки предварително е ясна само датата, а мястото на събитието са уточнява в последния момент.

 „Имаме информация, че боеве се правят на връх Белмекен и в селата около почти всички големи градове, най-вече София, Варна, Пловдив и Пазарджик. В боевете участват и кучета, доведени от други страни, най-често от Сърбия”, посочи още Гечев.

„При нас редовно се водят пострадали кучета, които са били използвани за обучение на тази, които ще участват в боеве. Гледката е жестока и те остават осакатени завинаги”, потвърди пред вестника Стела Райчева от организацията „Animal Rescue Sofia”.

Тя обясни, че за обучение преди битките се използват улични кучета или такива, които се крадат с тази цел.

„Водят и животни, които са участвали в боеве, но в повечето случаи те се правят докато едното куче умре, а тази които остават живи ги, умъртвяват ги на място.

Според наказателния кодекс за организиране на кучешки боеве се предвижда до 5 затвор и глоба до 50 000 лв., но тези случай много трудно се разкриват, посочи още Райчева.

Масови съкращения на работници през януари
Голяма част от работодателите освобождават персонал в края на всяка календарна година, отчетоха от Агенция по заетостта
През януари равнището на безработицата е нараснало до 12.2%, или с 0.4 процентни пункта по-високо от декември миналата година. Основната причина е значителното увеличаване на потока от новорегистрирани безработни. Това показват данните на Агенцията по заетостта.

Голяма част от работодателите освобождават персонал в края на всяка календарна година, приключват и договори от субсидираната заетост на голям брой лица, уточняват от агенцията.

В бюрата по труда са регистрирани 401 233 безработни хора. Те се увеличават с малко над 15 000 човека спрямо декември, като това е най-малкият прираст през януари, в сравнение с декември на предходната година от 1995 година досега, с изключение на 2009 година.

На работа през януари са постъпили 16 692 безработни. В реалната икономика са наети 12 106 безработни. По програми за заетост и схеми на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси" през януари са постъпили на работа 4461 лица.През януари 2014 г. в бюрата по труда са заявени 10 968 свободни работни места от работодатели, съобщиха от Агенцията по заетостта. Това е най-големият брой заявени работни места от 2008 г. насам.

Обявените места са с 5169 повече от декември 2013 г., а на годишна база нарастват с 1892. Повече от половината - 6773 са в частния сектор.

Най-много свободни работни места в бюрата по труда на първичния пазар са заявени от преработващата промишленост (3 725), от търговията (1 377), от селското, горско и рибно стопанство (640), от държавното управление (612), от административните и спомагателни дейности (556), от образованието (508), от хотелиерството и ресторантьорството (476) и др.