Взрив в АЕЦ Фукушима-1

Генералният секретар на японското правителство Юкио Едано потвърди, че е имало взрив в АЕЦ „Фукушима-1", но е избухнал не реакторът, съобщава РИА Новости.Припомняме, че по-рано днес взрив възникна в японската атомна централа „Фукушима-1", където специалисти работеха по охлаждането на реактора, след вчерашното опустошително земетресение в Япония с рекордните 8,9 по рихтер.

Местната телевизия е излъчила кадри със стълбове дим над блока на АЕЦ. Очевидци са казали, че са чули звука от взрива на реактора.

Равнището на радиация в района на АЕЦ е превишило допустимите норми 20 пъти. От взрива са пострадали няколко работници. Повече подробности за взрива не се съобщават.

<iframe title="YouTube video player" width="600" height="368" src="http://www.youtube.com/embed/vEIfBZ8VCZg?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Взрив в АЕЦ Фукушима-1

Външната стена и таванът на един блоковете на АЕЦ „Фукушима-1" са се срутили в резултат на взрива. Това се вижда на кадри заснети от японската телевизия NHK. По информация на телевизията в района са изпратени пажарни екипи.

 

Компания Tokyo Electricity Company съобщи, че взривът е бил чут в района на първия блок на АЕЦ, а след 10 минути от там се е издигнал бял дим.

 

Евакуирано е населението в радиус от 3 км в района на централата. На живеещите в 10-километровата зона е разпоредено да не напускат домовете си.

 

Радиоактивният елемент в парата няма да засегне човешкото здраве и околната среда, увериха властите.