Извънредни часове за отсъстващи ученици; 14 000 чиновници получават и пенсия, и заплата; Плевнелиев на килимчето при Путин, крие срещата

България въвежда професионалното обучение на Германия; Румънските туристи масово резервират почивки на морето за Великден

Извънредни часове за отсъстващи ученици; 14 000 чиновници получават и пенсия, и заплата; Плевнелиев на килимчето при Путин, крие срещата

Труд   
Балканите с обща банка за дарени органи
Да се създаде организация Балкантрансплант, която по подобие на Евротрансплант да разпределя дарени органи от донори на територията на Балканите.
Такава идея има новият национален консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов, който на 18 ноември 2004 г. извърши първата чернодробна трансплантация у нас.
Идеята е в новата структура да членуват България, Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Румъния,
"Времето, в което експлантираните органи са жизнени, е изключително кратко, а от този период зависи успеваемостта на трансплантациите. Затова е важно да се сформира организация като Балкантрансплант", коментира пред "Труд" проф. Спасов, който е и директор на университетската болница "Лозенец".
Идеята му не е от вчера. Още през 2004 г. той я обсъжда с проф. Яман Токат, който сега е началник на отделението по обща хирургия и трансплантация на органи в болницата "Флорънс Найтингейл" в Истанбул. Токат е лекарят, който през 2012 г. консултира звездата Анджелина Джоли дали се налага да се подложи на чернодробна трансплантация. Проф. Спасов е дискутирал създаването на организацията също с виртуоза по присаждания на Румъния - проф. Иринел Попеску, както и с други величия от Балканите.
Ако Балкантрансплант стане факт, органи, за които няма подходящи пациенти в балканските държави, ще могат да спасят живота на болни българи и обратното.
   
Румънските туристи масово резервират почивки на морето за Великден
Бум на румънски туристи по българското Черноморие още за Великден отчитат хотелиерите, съобщи bTV. Макар че до празника остават близо два месеца, северните ни съседи вече масово резервират почивки у нас.

Великден дава неофициалния старт на сезона по морето. Румънците предпочитат Балчик. Там хотелите са почти пълни за празниците. Цените са от миналата година, дори има отстъпки.

 „Предлагаме пакетни цени, три нощувки, като даваме една бонус безплатна нощувка. Нощувка със закуска, която е на а-л-акарт, не предлагаме инклузивна форма плюс празничен обяд, който се включва в цената на пакетната услуга. Могат да ползват СПА центъра, сауна бар, вътрешен басейн", обясни Десислава Кирякова, която е управител на хотел в Балчик.

Тридневен пакет в хотела струва от 260 лв. до 400 лв. на човек. Наред с почивката, най-голямата атракция за туристите от Румъния остава Дворецът - изграден през 1924 г. от румънската кралица Мария. „И поради тази, може би, носталгия на румънците, а и не само заради това - Балчик е едно прекрасно място, един много красив залив и може би това е тяхното желание да посещават Двореца", смята директорът на комплекса Жени Михайлова.

И на север, в Каварненско, хотелите отварят за Великден и очакват ръст на туристите. „Румънците, както и българите, правят резервации в последния момент. Планират сравнително краткосрочно. Приблизително 60% са вече резервирани всеки ден получаваме резервации. Така че очакваме почти изцяло да бъдем запълнени за Великден", коментира мениджърът на комплекс край Каварна Павлина Добрева.

Според браншовиците наред с румънците и много българи се очакват за Великденските празници по родното Черноморие.

Стандарт
Съюз "3 март" за евровота
Съюз "Трети март". Или съюз "Чисти ръце" на едноименната операция за пълна проверка на всички политици на прехода. Това са двете най-коментирани имена на бъдещата коалиция между "България без цензура", ВМРО и ЗНС за евровота, научи "Стандарт". Окончателното вътрешно гласуване сред активистите на трите партии ще приключи на 27 февруари. Но към момента хората на Николай Бареков, Красимир Каракачанов и Румен Йончев накланят везните в анкетното проучване към "Трети март". Активистите смятат, че това е най-обединителното име за коалицията. Още повече че около националния празник на страната ще бъде гласувано официално сформирането й. Навръх 1 март в зала 3 на НДК "България без цензура" ще проведе разширено заседание на Националния си съвет. Лидерът Бареков ще постави на гласуване зампредседателския пост на Росен Петров, за да се спази уставът на партията. Пак тогава ще бъде гласувана и коалицията с ВМРО и ЗНС. Обединението вероятно ще заложи на двустранни споразумения между партиите. Бъдещият съюз "Трети март" ще има и обща интернет платформа за евровота.

"Голям бой ще падне на изборите през май. Евровотът ще се купува на едро. Партиите от статуквото са се подготвили да купуват цели секционни комисии", каза Николай Бареков по радио "Фокус". Пред "Стандарт" лидерът на "България без цензура" заяви, че заедно с Каракачанов и Йончев ще имат свои застъпници във всички секции, за да се избегнат манипулациите на изборите. Както вече стана ясно, председателят на ЗНС Румен Йончев, който е и депутат от Коалиция за България напуска парламентарната група на Коалиция за България. Това става след решение на партията му за съюз за евровота с "България без цензура". Йончев уточни пред "Стандарт", че днес ще внесе официално заявление в деловодството на парламента, че става независим народен представител.

България въвежда професионалното обучение на Германия
България ще въведе модела за професионално обучение на кадри по примера на Германия, Австрия и Швейцария. Това обяви в Сливен министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Ние с лека ръка зачеркнахме техникумите, които създаваха такива кадри. Сега се приближаваме към този модел, но взимаме най-доброто от развити европейски страни като Германия, Австрия и Швейцария, каза министър Стойнев пред бизнесмени в хотел "Национал" в Сливен.
 
Той съобщи, че първият пилотен проект за новото професионално обучение стартира в Средногорие. "Там, където има изключително сериозно развита минна промишленост, има техникум за земеделие. Сега ние променяме нещата, мините изцяло ще поемат издръжката на училището, което ще готви кадри за тях. Така ще бъде, ако пилотният проект мине успешно, той ще се въведе и на други места, каза министър Стойнев. Така се намалява и младежката безработица, което е основен приоритет на правителството, заяви министърът.

Не е задължително в България всички да са юристи и икономисти. Имаме сериозен недостиг от кадри в техническите професии. Не е задължително всички да са висшисти, а да имат много добра квалификация, допълни министър Стойнев. Новото професионално обучение ще бъде двугодишно, след завършване на средното образование.

Стойнев: Администрацията да си търси друга работа, ако не отговори на инвеститора до 24 часа

Монитор
На закриването на олимпиадата в Сочи
Плевнелиев на килимчето при Путин, крие срещата
Рандевуто лъсна на снимка в сайта на руския държавен глава
След като снимката от срещата на двамата президенти лъсна в сайта на Путин, Плевнелиев опита нескопосано да замаже гафа.
Държавният глава Росен Плевнелиев направи нескопосан опит да скрие, че се е срещал с руския президент Владимир Путин преди закриването на олимпиадата в Сочи в неделя вечерта. Администрацията му „пропусна” да информира, че двамата са разговаряли очи в очи, а още при заминаването му за Русия от „Дондуков” 2 изрично подчертаха, че държавният глава няма да има никакви политически срещи.

Въпреки че президентът и неговият антураж всячески искаха да запазят в тайна рандевуто му с Путин, срещата лъсна, след като самият руски президент публикува на официалния си сайт информация, гарнирана със снимков материал. Там специално е написано, че Путин и Плевнелиев са разговаряли преди церемонията по закриване на зимните олимпийски игри. Информация за това бе разпространена и от ИТАР-ТАСС.

Хванат натясно с поредния си гаф в късния следобед вчера държавният глава все пак реагира с кратък коментар в Туитър. „На прием в Сочи президентът Плевнелиев и председателят на МОК Т. Бах поздравиха домакините за организацията на зимните олимпийски игри”, гласеше краткото обяснение в профила на президентската институция в социалната мрежа, в което името на Путин удобно бе прескочено.

„Дискретността” на „Дондуков” 2 за срещата на държавния глава с руския му колега провокира недоволство сред наблюдателите. „На Плевнелиев явно не му се говори за този разговор. В сайта на българския президент няма такава новина. Самият факт, че научаваме за срещата от руски информационен източник, докато българската администрация не е сметнала за нужно да споделя „тайната”, звучи гузно, ако не и грозно коментира в блога си журналистът Иво Инджев.

С новия закон за образованието въвеждат
Извънредни часове за отсъстващи ученици
Затягат контрола при консултациите на преподавателите
Отсъстващите ученици задължително да наваксват изпуснатия материал в часовете за консултации на учителите. Идеята е всяко дете, което е отсъствало продължителен период, да посещава отделни занятия извън учебно време, които да му помогнат да усвои пропуснатите уроци. Това съобщи пред „Монитор” образователният министър проф. Анелия Клисарова. Идеята вероятно ще залегне в новия закон за училищното образование. Тя допълни, че контролът върху провеждането на консултациите в училище трябва да се засили, така че те да се провеждат по-често и да бъдат по-ефективни.

 „Ако обучението в училище е по-качествено, няма да се налага родителите да дават толкова пари за частни уроци“, коментира проф. Клисарова.

Както „Монитор“ вече писа, около 360 млн. лв. се въртят годишно в индустрията за частни уроци у нас. Всеки втори ученик в България посещава или е ходил при платен преподавател след часовете. Това на практика означава, че от допълнително обучение имат нужда над 375 000 ученици. Посещаването на частни уроци е интензивно най-вече преди кандидатстване за гимназия или университет.

Консултации в училище има и сега, само че те често не се провеждат редовно и учениците не ги посещават. Тези часове са предназначени за деца, които имат затруднения в клас, както и за ученици, които имат интерес към даден предмет.

Новият закон за предучилищно и средно образование се очаква скоро да бъде готов. В него ще има нови глави, предназначени за развитието на педагогическите кадри, както и за дисциплината в клас. Частните училища няма да получат държавна субсидия, а задължителната предучилищна подготовка ще започва от 5-годишна възраст. Не е ясно дали в закона ще бъде заложено разделянето на гимназиалния етап на два етапа – след 10-и и 12-и клас. Преди дни министър Клисарова обяви, че не разбира философията на това разделяне.

Сега
Военните съвсем се оплетоха в скандала с оградата с Турция
От МО направиха опит да опровергаят премиера, че сметката е надписана, както и съмненията, че поръчката е нагласена за точно определена фирма
В опитите си да покаже, че всичко с избора на фирми за построяване на оградата с Турция е наред, Министерството на отбраната (МО) тотално се обърка в обясненията си. Стигна се до парадоксалната ситуация военният министър Ангел Найденов да бъде опроверган от своите генерали, докато се опитваше да защити тезата, че само една фирма може да достави режеща тел. От министерството направиха опит да опровергаят и премиера Пламен Орешарски, че сметката за оградата е надписана.

Ръководствата на МО и на Сухопътните войски се принудиха да изнесат данни как са били избрани фирмите и как е формирана крайната цена за стената, след като на заседание на Министерския съвет премиерът Орешарски се възмути, че цената е скочила почти двойно, а след това се разбра, че фирмите доставчици са получили договори въпреки съмненията и въпреки назначената проверка.

На обвиненията за надписване на сметката зам.-началникът на отбраната ген. Стефан Василев обясни, че само стойността на материалите за стената е 5.3 млн. лв. Към тази сума са добавени 20% ДДС, 10% резерв за непредвидени разходи, 8% печалба на фирмите и 12% за складови разходи. Така сметката набъбва до 8.075 млн. лв. Допълнително 1.58 млн. лв. ще отидат за разходите за военните, които строят оградата. Дори и да е така, до момента няма обяснение защо първоначално бе представена цена от 5 млн. лв.

Военните твърдят, че са направили маркетингово проучване за възможните доставчици на материали за заграждението. От Сухопътни войски обаче признаха, че не са искали оферти от всички фирми, а само от една за всяка от петте позиции. После директно са преговаряли за намаляване на цената, а не както е нормално - да постигнат по-ниска цена чрез преговори с всички потенциални кандидати. Така се е стигнало до избора на пет компании. Това са "Интерком Груп", Завод за пружини, "АБС Инженеринг - Н", "Понсстройинженеринг" и "Киров строително и минно оборудване". Заводът за пружини ще доставя режещата тел за оградата. Справка във фирмените регистри показва, че един от членовете на съвета на директорите на фирмата - Александър Минчев, е председател на общинската организация на БСП в Казанлък. Миналата седмица той заяви, че имал "вътрешно убеждение, че ще вземе поръчката", защото друг не можел да предложи това, което фирмата му предлагала.


14 000 чиновници получават и пенсия, и заплата
Държавата плаща заплати на куп работещи пенсионери, докато серия правителствени документи и статистически данни отчитат все по-голям проблем на пазара на труда за младите. Това става ясно от данните към законопроекта на червения депутат Милко Багдасаров и 10 негови колеги, които искат да се възстанови в Кодекса на труда правото на работодателите в публичния сектор да уволняват служители при придобито право на пенсия. Основният аргумент за внасянето му е, че така ще се освободят работни места за младите.

Според цитираната статистика заетите в публичния сектор над пенсионна възраст са 34 774, но не е ясно колко от тях са придобили право на пенсия и колко работят заради липсващ стаж. Знае се обаче, че 13 925 от тях вече са пенсионери. И според сега действащото законодателство те могат да бъдат съкращавани, но очевидно никой работодател в обществения сектор не се възползва от това си право. Общо 147 000 българи работят, въпреки че са навършили пенсионна възраст.

Никой не може да отнема едно конституционно право - на труд, заради друго придобито право - на пенсия, бе коментарът на КНСБ за продложенията на Багдасаров. От синдиката критикуваха и внесените между първо и второ четене предложения за промени в Кодекса на труда от друг червен депутат - Петър Кънев, като опити за заобикаляне на социалния диалог. Кънев предлага промени, които ще ограничат сериозно правата на синдикатите. Предлага също и част от текстовете да не важат за микро, малки и средни фирми. КНСБ предупреди, че ще направи контрапредложения и ако на тях не се погледне достатъчно сериозно, ще обсъди протестни действия. Социалният министър Хасан Адемов обаче даде да се разбере, че проектът на Кънев най-вероятно няма да се гледа сега, тъй като се отклонява от основния предмет на промените - стажантските договори. Адемов обеща и три пакета с предложения от социалните партньори да минат задължително през тристранката - за намаляване на административната тежест, за промени в осигурителните и в трудовите отношения.

Новинар
Искаме от Брюксел влак стрела до Скопие
За по-малко от 2 часа ще можем да стигаме до македонската столица от края на 2016 г. Тогава се предвижда да бъде завършен проектът за влак стрела между София и Скопие. Влакът трябва да се движи със скорост 120-130 км/ч.

Българският външен министър Кристиан Вигенин и македонският му колега Никола Попоски поискаха от еврокомисията подкрепа за изграждането на бързата жп връзка като част от транспортен коридор 8.

"Смятаме, че трябва да бъде отдадено приоритетно значение на проектите, които са насочени към развитие на автомобилната и железопътната инфраструктура, със специално внимание към коридор №8", пише в съвместно писмо на българския и македонския министър.

Жп линията, която свързва столицата ни със Скопие, е започнала да се строи преди повече от десет години, но изграждането не е завършено.

НОИ предлага непълнолетни наследници да откупуват стаж за пенсия
Непълнолетните наследници на починали роднини да могат да откупуват недостигащите за пенсиониране години на починалия си родител от неговото образование, за да получат право на наследствена пенсия. Това предлагат от Националния осигурителен институт (НОИ).

Идеята бе обсъдена на Тристранния съвет за сътрудничество към Министерския съвет. Сегашното законодателство гласи, че всеки човек може лично да откупи времето, през което е учил в университет, ако не му достига стаж за пенсиониране.

Предложението на НОИ обаче не срещна одобрението на синдикатите. Социалният министър Хасан Адемов също изрази опасение, че това ще доведе до смесване на социалното подпомагане и пенсионното осигуряване. Той обяви, че предстои в сряда Министерският съвет да обсъди готвената еднократна енергийна помощ.

Правителството обмисля отпускането на 30 лв. еднократно, което ще облагодетелства 270 000 домакинства. По време на Тристранката бе представено и предложението заявленията за отпускане на пенсии да се подават по електронен път.

По отношение на промените в Наредбата за пенсиите и осигуряването предстои да се дискутира и въпросът с връщане на старото правило за поетапното увеличаване на възрастта за пенсиониране.