За първи път в Добрич се провежда Пролетен панаир на занаятите

Пролетен панаир на занаятите открива от днес Община Добрич. Той ще се проведе на площад Демокрация. Панаирът се провежда за първи път и цели да популяризира и насърчи развитието на занаятчийството и да спомогне за съхраняването и обогатяването на традициите в българското изкуство. Пред добричката общественост се представят народните художествени занаяти, като елемент от културното наследство и самобитна страна на българския художествен гений.

За първи път в Добрич се провежда Пролетен панаир на занаятите

С подкрепата на Бизнес център Добрич, в проявата участват добричлиите: Самуил Стоянов с авторска керамика и сувенири; Венета Велева с арт изделия от стъкло и керамика; Нина Ройдева – производител на знамена; Румяна Стоянова с картички и аксесоари; Димка Стайкова с ръчно плетиво и сем. Милена и Али Алджабари с техни керамични бижута, пана, часовници, сувенири, живопис и графика.

 

В панаира ще се включи и Ана Пеева от Кардам, която е самоука майсторка. Заниманието й с тъкачество от хоби се превръща в занаят и тя изработва тъкани на стан пана, торби и кърпи от естествени материали. До 25 март включително добричлии ще могат да се докоснат до произведенията, сътворени от златните ръце на български автори и творци на различни занаяти и изкуства.

 

В пролетния панаир гостуват и участници от други български области. Михаела Илиева от Варна се представя с авторски изделия от рисувано стъкло, сувенири от дърво, картички и книжки, рисувани сватбени чаши и аксесоари ръчна изработка, дизайнерска бижутерия. Дочо Тодоров от Троян предлага сувенирна, битова и градинска керамика. Галин Ганчев от Севлиево – произвежда вълнени прежди, одеала халища и художествен текстил. Наталия Цанкова от Габрово се занимава се с дървостругарство и художествена обработка на дърво. Ваня Колева от София с авторски бижута, аксесоари и чанти, а Боряна Бонева от Брестовица, Пловдивско е собственик на фамилна винарска къща „Бонини”.

 

img_6191_600

 

img_6189_600 

 

img_6192_600

 

img_6190_600