Захари Медникаров

Захари Медникаров (1924-2007) - композитор, диригент основател на хор "Добруджански звуци"

Захари Медникаров

Роден на 7.I.1924 г. в Добрич, където още като ученик в българската гимназия през годините на румънското господство над Южна Добруджа свири в ученическата духова музика.



 

Завършил средното си образование през 1945 г., той следва в Юридическия факултет на СУ, като същевременно – за да се издържа – дирижира едновременно и последователно няколко хора в столицата, между които и хора на Българо-руското дружество, в който привлича предимно добруджански студенти.

През 1948 г. се записва студент в Българската музикална академия, която завършва през 1952 г., като продължава да ръководи хорови състави в столицата и работи като оркестрант в Държавния музикален театър.

През 1952 г. по настояване на хор “Добруджански звуци” от родния му град Добрич, той се завръща “временно” в града, за да замести заболелия диригент на хора Йосиф Душек. Оттогава и до последните си дни той дирижира този хор.

Кратко време след поемането на “Добруджански звуци” съставът му се увеличава на 120 хористи и започва възходящият му път: още през 1953г. хорът получава I награда на областния преглед във Варна, а в София става национален първенец, редом с хора на пощите.

От 1953 г. и до сега “Добруджански звуци” под негово ръководство е обявяван неизменно за лауреат на всички републикански фестивали и носител на златни медали.

Хор “Добруджански звуци” и неговият диригент са носители на многобройни наши и чужди награди и отличия, но се гордеят най-много със своя златен медал “Кирил и Методий” I степен.

През 1961 г. Захари Медникаров създава детски хор, който дълги години се нарича Представителен детски хор на град Добрич. Под ръководството на Медникаров детският хор участва в редица престижни конкурси на хоровото пеене и става носител на множество награди.

Маестро Медникаров е носител на многобройни награди и отличия, участник е на повечето големи форуми за музика.

През 1995 г. е избран за Почетен гражданин на Добрич. От 2004 г. в Албена се провежда и Международен хоров фестивал на името на маестро Захари Медникаров.

Захари Медникаров умира на 1 май 2007 г. в Добрич. На 30 октомври 2009 г., в навечерието на Деня на народните будители в Добрич официално е открит барелеф на маестро Захари Медникаров по повод 85-годишнината от рождението му.