Търгаши пред хематологията в Добрич; Ударна индустриализация и данъци във фризера; 40 лв. бонус за Великден

По 1250 евро пряка субсидия за фермери със земя до 10 дка; Семейство с 5 деца иска от държавата не помощи, а облекчения за учебници и спорт

Търгаши пред хематологията в Добрич; Ударна индустриализация и данъци във фризера; 40 лв. бонус за Великден

Сега
Здравното министерство иска заведенията с тютюнев дим временно да се затварят
Депутати отварят нов фронт срещу забраната за пушене на закрито

Въпреки намеренията на депутатите да отменят режима за пушенето в заведенията здравното министерство поиска да се ожесточат наказанията за ресторанти и барове, които нарушават забраната. Те предвиждат затваряне на заведенията за цял месец, ако в тях се пуши, и поставяне на видно място на изобличителна табела, че са нарушили разпоредбите. Санкцията ще се налага на ресторанти и търговски обекти - еднолични търговци и юридически лица, които вече са глобени два пъти за престъпване на забраната. Глобите не се променят - за едноличните търговци при първо нарушение е предвидено да платят до 5000 лв., при рецидив - от 1500 до 3000 лв. Имуществените санкции за юридическите лица са от 3000 до 5000 лв. при първо провинение и от 5000 до 10 000 лв. при повторно нарушение.

Заповедта за затваряне на заведението влиза в сила от деня на връчването й, като обжалването й не спира изпълнението. Ако заведението работи въпреки забраната, ще търпи имуществена санкция от 20 000 лв.

560 000 подписа в подкрепа на референдума бяха внесени в НС
 
Подписката с над 560 хил. подписа с искане за референдум за изборните правила беше внесена в парламента. Около 300 души от Инициативния комитет за организиране на допитване по инициатива на президента Росен Плевнелиев организираха шествие от Софийския университет "Св. Климент Охридски" до сградата на парламента, съобщи Дарик.
Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предостави на комитета папките с над 500 хиляди подписа, събрани от структурите на партията. При внасянето на подписката днес за подкрепа дойде и водачът на листата за евровота на опозицията Томислав Дончев.
Със скандирания „Оставка" и „Мая, преброй ги" около 300 души извървяха разстоянието от Софийския университет до парламента, където внесоха папките с над 560 хил. подписа с искане за референдум. След внасянето на събраните подписи Народното събрание има три месеца общо, за да провери достоверността им в ГРАО и да се произнесе с насрочване за референдум.

Труд   
Нова война за пушенето на закрито

Нова война за пушенето на закрито ще се разрази в парламента. Докато депутати от левицата, ДПС и “Атака” се готвят отново да предложат либерализиране на забраната за цигари на закрито, Министерството на здравеопазването предлага по-строги наказания за заведенията, в които правилата се нарушават. Идеите на здравното ведомство включват дори временно затваряне на обектите, в които се позволява цигарен дим. Санкциите сега са само финансови.

Очаква се депутатското предложение за либерализиране на забраната да бъде направено до края на месеца. Това потвърди вчера избраникът от “Коалиция за България” Спас Панчев, който бе след вносителите на първите промени в Закона за здравето по въпроса. Те предвиждаха връщане към стария модел на забраната - малките заведения да избират дали в тях да се дими, а в по-големите да има обособени помещения за пушачи. Поправките обаче бяха отхвърлени след “шарено” гласуване на БСП и ДПС и пълна мобилизация “против” на ГЕРБ.
   
Училищата ще решават сами за заплатите

Исканото от синдикатите увеличение на учителските заплати с 5% от 1 юли може да се случи, но не със средства от републиканския бюджет, а чрез делегираните бюджети на училищата. Това обяви просветният министър проф. Анелия Клисарова във Варна. "В бюджета на всяко учебно заведение е заложено стимулиране, което е обвързано и със системата за качество", обясни тя.

Държавата ще осигури средства за повишаване на стартовите заплати на младите преподаватели, припомни Клисарова.

Министърът успокои абитуриентите, че графиците за матурите през май ще бъдат направени така, че да няма съвпадение с препитванията по желание.

24 часа
По 1250 евро пряка субсидия за фермери със земя до 10 дка

По 1250 евро пряка субсидия ще получават малките земеделски производители, които обработват до 10 декара от тази година.
Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан на среща с медиите под надслов "Открито управление". На нея дойдоха над 200 главни редактори и журналисти. Идеята е на премиера Пламен Орешарски, а той поканил и лидерите на двете подкрепящи кабинета партии - Сергей Станишев на БСП и Лютви Местан на ДПС. Срещата бе открита от премиера.

Подпомагането на земеделските производители се дължи лично на премиера, който постави адекватни задачи на министри и те бяха изпълнени, подчерта Местан. Според него при договарянето на евросредства от предишния период е била допусната фундаментална грешка, заради която 6% едри производители получавали 86% от 1,2 млрд. лева за директните плащания. Затова "още от тази година ще прилагаме т.нар. преразпределително плащане, чрез което всички малки и средни стопанства, обработващи до 300 декара, ще получават вместо 30 лв. 45 лева на декар", заяви Местан. Той е категоричен, че от това няма да пострадат едрите производители, които ще продължат да получават по 30 лв. на декар.
Местан обясни също, че 1250 евро ще са необвързани дори с конкретно производство. "Мярката ще засегне 80 000 семейства.  Това е  най-радикалната промяна, за която земеделският производител може да мечтае  в последните 7 г. реално членство на България в Европейския съюз", заключи Местан.

Семейство с 5 деца иска от държавата не помощи, а облекчения за учебници и спорт

“Не искаме социални помощи, а ясно изразени жестове от държавата. С тях тя да прави комплимент на многодетните семейства, а не да им дава милостиня. Има практични неща, които могат да помогнат на родители като нас”, казват Петър и Марина Морчеви от Бургас.

Те са родители на 5 деца и са пълни с идеи как животът им и този на семейства като тяхното може да бъде облекчен с прости жестове от страна на държавата. “Всеки отговорен родител иска децата му да бъдат добре образовани, а не само нахранени и облечени. Защо не се помисли за облекчения в тази насока?

Стандарт
40 лева бонус за Великден



Премиерът Пламен Орешарски също изрази надеждата си, че правителството ще успее да осигури великденски бонуси за възрастните, които живеят под прага на бедността.
Днес Надзорният съвет на НОИ ще обсъди различните варианти за великденски добавки. Експертите са се спрели на два. Първият е равни суми за всички. Вторият е диференцирана добавка според трудовия стаж. Решението се очаква да бъде гласувано в сряда на заседанието на кабинета.

Въпреки различията, риск за кабинета не съществува, увериха лидерите
Медиите към властта: Нямаме нужда от закон
3 часа Орешарски, Станишев и Местан отговарят на въпроси в НДК

Закон за медиите в България не е необходим. Те имат достатъчно ясни правила за саморегулация. Тази категорична позиция изразиха главни редактори на печатни и електронни средства за информация пред премиера Пламен Орешарски и лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан. Над 200 журналисти се събраха вчера в зала номер 3 на НДК на първата по рода си среща "Открито управление". Тя се проведе по инициатива на премиера и бе директно излъчвана по БНТ 1, ТВ7, БНР и в интернет. Три часа Орешарски, Станишев и Местан отговаряха на въпросите на над 200 журналисти.
"Очакваме от вас, главните редактори, предложения какво трябва да се промени в действащото законодателство. Ще ви стигне ли месец, две седмици? Готови сме да внесем този законопроект в Народното събрание, стига да е в синхрон с европейското законодателство, за да не ни донесе някой мониторинг", каза соцлидерът Сергей Станишев. "Смятаме, че почитаемите главни редактори сте най-компетентните и имате най-точната експертиза кое пречи за медийната свобода и вие знаете как трябва да се разсече този гордиев възел между медия, бизнес и политика", допълни и Местан.
Българският медиен съюз още в началото на годината е депозирал в парламента своите законодателни инициативи, припомни главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. Те целят приравняването на сайтовете и онлайн изданията на печатните медии към електронните средства за информация. Предложението на БМС има за цел да се премахне изкуствено създадената неравнопоставеност между печатни и електронни медии.
"С цялото ми уважение, смятам, че нямаме нужда от вашето посредничество и от закон за медиите", обърна се към властта и Кирил Вълчев от Дарик радио. И заяви, че това е въпрос, който самата гилдия трябва да реши, и то без участието на политиците.
Риск за кабинета "Орешарски" няма, въпреки че между БСП и ДПС има различия, увериха Станишев и Местан. "Няма лесно съвместно управление. Ако всичко беше еднакво в позициите на БСП и ДПС, ние нямаше да бъдем две различни партии от две различни политически семейства", посочи Станишев. Поредните искри между двете партии се появиха заради приетата в петък от пленум на БСП декларация срещу езика на омразата.
"Бих искал да успокоя наши опоненти, които може би ще съзират в тези различия кой знае какъв риск за стабилността на кабинета "Орешарски", заяви и лидерът на ДПС. Лютви Местан допълни, че управлението на кабинета "Орешарски" не може да се сведе до отделна тема, "колкото и значима да е тя"."Границата на компромиса е записана в нашата програма, която беше одобрена и съвместно изработена", посочи Станишев. И призна: "Да, имаме различия, но много повече е това, което ни обединява". "Кабинетът мина през най-различни перипетии и оцеля. Убеден съм, оцеля, първо, заради програмата си и второ, заради профила на министър-председателя", заключи Местан. Орешарски обеща срещите с медиите да станат традиционни.

Новинар
Въвеждат 40 електронни услуги до края на годината

Близо 40 нови електронни услуги в публичния сектор трябва да бъдат пуснати до края на годината. Тази задача си е поставил кабинетът.

По думите на премиера Пламен Орешарски администрацията разполага с много софтуерно и хардуерно оборудване, което трябва да бъде използвано.

„Това ще е стъпка към електронно правителство - обясни той. - Ключовата задача е да осъществим вътрешните връзки между ведомствата, за да може, когато бизнесът и гражданите ползват електронни услуги, да имат достъп до цялата информация в централното правителство", посочи още премиерът.

Идеята за въвеждане на електронно обслужване бе отложена в края на миналата година. Основната причина беше, че са необходими сериозни финансови средства и ще отнеме дълго време, за да се реализира.

Премиерът обаче гарантира, че правителството не се отказало от амбицията си за модернизирането на административните услуги.

Правителството залага на ускорена индустриализация

Ускорената индустриализация и повече инвестиции не само ще стабилизират страната, но и ще са основа за развитието на повече социални политики. Около това мнение се обединиха премиерът Пламен Орешарски и партийните лидери Сергей Станишев и Лютви Местан.

„Най-добрата борба срещу бедността е икономическото развитие и увеличението на заетостта”, заяви министър-председателят. Той коментира, че в Европа страните със силна индустрия излизат по-успешно от кризата.

Сериозна стъпка пред кабинета е развитието на газовите проекти с Румъния и Гърция. Орешарски прогнозира, че до края на годината ще приключат плановете за изграждане на нова интерконекторна връзка с Гърция. В края на март предстои да влезе в действие интерконекторът с Румъния.

Реиндустриализацията пък ще се насърчава чрез частни инвестиции, заяви Орешарски. По думите му процесът няма да протече с инвестиране на държавни средства. Ключова по време на дискусията в НДК бе и темата за финансирането на общините.

Управляващите бяха категорични, че разпределението на средства за общините е напълно прозрачно. Думите му бяха в отговор на обвиненията, че общините с кметове на ГЕРБ са ощетени и са получили по-малко средства.

„36 на сто от всички средства са насочени към населени места, чиито кметове са от ГЕРБ, 24 от БСП, 17 от ДПС, 33 на сто – за независими, коалиции и т.н.”, заяви Орешарски.

Монитор
Премиерът зададе курса:
Ударна индустриализация и данъци във фризера
Орешарски възстановява държавата от волунтаризма на Борисов

Ускорена индустриализация за постигане на икономически растеж и по-добра конкурентоспособност. Този курс на развитие зададе вчера премиерът Пламен Орешарски на националната среща с медиите „Открито управление”.

„Реиндустриализацията на България се разглежда в контекста на целите на ЕС до 2020 г. да се увеличи с 20% делът на индустриалното производство в БВП”, обясни министър-председателят. Анализите показвали, че държавите, които се развиват по-добре, постигат успехите си благодарение на индустрията. Пламен Орешарски обаче уточни: „Няма да прибягваме до пряко инжектиране на средства в каквито и да е предприятия.” Реиндустриализацията ще се насърчава

чрез частни инвестиции – местни и от чужбина

Премиерът обяви, че има и ясни сигнали за увеличаване на производствата у нас. В Българската агенция за инвестиции вече се разглеждали заявления за сертифициране от външни инвеститори, които искат да правят части за автомобили.

Орешарски уточни, че реиндустриализацията е свързана с първата посока на действие на правителството – връщането на страната по пътя на икономическото развитие. Втората е възстановяването на държавността и спазването на правилата. В тази връзка Орешарски обяви, че е поел отговорност да стабилизира страната след близо 4 г. „управленски волунтаризъм” с нарушени принципи на демократичното управление, с икономика в неколкогодишна депресия и увеличаване на дълговете. Премиерът посочи и третата посока за действие на  правителството - солидарност с хората, на които държавата трябва да помогне.

Правителството планира да остави данъците във фризера, стана ясно още от думите на Орешарски. Налозите нямало да се вдигат, за да се привличат нови капиталовложения у нас. В същото време нямало опции и за намаляването им. „Харесвам данъчната система в най-общия й вид. Няма възможност за по-нататъшни намаления или увеличения. Считаме, че данъчната система е

важно предимство за привличане на инвеститори

в региона и не бива да се лишаваме от това в обозримо бъдеще”, коментира Орешарски. Той обясни, че връщането на данъка върху минималната работна заплата има своите плюсове пред премахването му или въвеждането на необлагаем минимум.

Търгаши пред хематологията в Добрич

Нелегалният пазар на кръв в Добрич процъфтява, разкриха пред „Монитор” очевидци. Всяка сутрин около 50-60 роми и ромки заемат стратегически позиции на три места около кръвния център. Една част са на стълбите, друга част стоят в двора, а останалите са на втория етаж, където е самият център. Ако на кооперативния пазар, където пък се вихри нелегалната търговия на цигари без бандерол, се чува: цигари, цигари, то около кръвния център циганите тихо повтарят: кръв, кръв. Една банка върви от 100 до 120 лева. Търговията се ръководи от над 60-годишен циганин, облечен като джентълмен, с лъснати до блясък черни обувки. „Аз самият не мога да давам, защото съм навършил 60 години”, обяснява тарторът на нашите очевидци. Ако се нуждаеш спешно от кръводарители и не можеш да намериш близки и роднини, които да ти осигурят нужното количество, щеш-не щеш опираш до доброволните кръводарители. Срещу заплащане, разбира се. Млада жена, която търсеше трима дарители за майка си, съобщи на кръвния сутеньор: „Имам само 150 лева, толкова мога да дам”. „А, не – ще дадеш поне още 30 лева на човек”, запъна се тарторът. Жената тъкмо беше убедила две от ромките да дарят кръв срещу 50 лева за всяка, но той се намеси и развали сделката. Нуждаещата се се разплака и си тръгна. Около 18-годишна циганка, с много рядката кръвна група АB отрицателна, искаше 140 лева за банка. „Моята кръв е скъпа, не я продавам за 100 лева”, настояваше мургавата донорка.

По едно време се оказа, че спешно се търсят дарители от група нулева отрицателна. Сред чакащите нямаше такъв екземпляр. Тарторът обаче завъртя няколко телефона на чакащи в махалата и проблемът бе тутакси решен. „Винаги имаме дежурни, които чакат в махалата. Ако свършат хората тук, имаме резерви”, обясни кръвният сутеньор, но отказа да разкрие колко комисиона прибира от доброволните кръводарители и колко печели на месец едно типично циганско семейство дарители – майка, баща, синове, дъщери, снахи и зетьове. „Ние имахме нужда от десет кръводарители. Ако не бяхме намерили близки приятели, щеше да ни коства от 1000 до 1200 лева”, изчисляват нашите информатори.

Търговията с кръв в България е забранена официално и се наказва с глоба до 10 000 лева.